Как да открием късо съединение в мрежата?

Със сигурност в новините многократно сте чували, че причината за пожар в апартамент е възникването на ток на късо съединение, което е довело до неблагоприятни последици. Факт е, че късо съединение в окабеляването е доста опасно и се случва доста неочаквано, ако не сте проверили навреме цялата мрежа в къщата и елиминирате вероятната причина за възникването. След това ще разгледаме подробно как да намерим късо съединение в окабеляването на апартамент или къща и да го оправим сами.

Причини за възникване на

Късо съединение в електрическата мрежа възниква с рязко увеличаване на силата на тока, което от своя страна се увеличава с намаляване на съпротивлението на окабеляването. В резултат на това увеличеният ток създава критични температурни стойности, което води до запалване на всички запалими материали, включително изолация на сърцевината.Пробив на изолацията на кабела

Причините, поради които възниква ток на късо съединение, са преди всичко:

 • Стареене на мрежата. Изолационният слой се износва във времето и се счупва в местата на извиване, където контактът е изложен.
 • Наводнението от съседи, което води до влага, влошава лепкавата страна на електрическата лента, която предпазва усукването.
 • Механични повреди на изолацията на сърцевината. Например, ако забиете пирон директно в кабела. Ето защо се препоръчва първоначално намерете жицата в стенатаи след това преминете към строителни работи.
 • Отрицателният ефект на плъховете, които жертват живота си и просто прерязват кабела. В този случай опасността може да бъде избегната чрез прилагане на мерки зазащита на окабеляването на гризачи.
 • Дълго претоварване на мрежата, което води до топене на изолационния слой.
 • Отказ на електрически уред, което от своя страна "скъсява" електрическата верига.

Просто казано, ако два открити проводника от различни полюси влязат в контакт (фаза и нула), ще възникне рязко повишаване на температурата и други неблагоприятни ефекти от късо съединение, за което ще обсъдим по-нататък.

Възможни последствия

Тук всичко е очевидно и вероятно знаете какво застрашава появата на късо съединение в електрическата верига.Пожар като следствие

Сред основните последствия е необходимо да се подчертае:

 • топенето на сърцевини, които в случай на експлозия могат да навредят на човешкото здраве, включително пръски;
 • запалване на изолационния слой, което може да доведе до пожар;
 • отказ на електрически уреди (евентуално неотменим).

Методи за търсене

Много е трудно да се определи предварително къде може да възникне ток на късо съединение и никой не се интересува от такова събитие. Най-често идват на търсенето след нокаутиране прекъсвач.

Можете да намерите късо съединение в окабеляването на къщата, както следва:

Визуална проверка, Ако изолацията на определено място е повредена и двата открити проводника са в контакт, причината е тук. Най-често повредите се откриват в разклонителни кутии, изводи и превключватели в разклонителните пунктове.Видяхме изгоряла черупка - най-вероятно това е мястото на неизправност.Старо окабеляване в къщата

С помощта на мегаометър (или мултицет) е необходимо да се провери съпротивлението на веригата. Свържете едната жица на тестера към фазата, другата към нулата (след това към земята). Ако таблото е нула, тогава окабеляването е нормално, ако има някаква стойност, контактите са в контакт. за как да използвате мултицет, разказахме в съответната статия!Използване на мултицет за проверка на окабеляването

Обръщаме вашето внимание на факта, че намирането на късо съединение с мултицет не винаги е възможно, поради ниското му напрежение. По правило този тип тестер се използва на верижна секция не повече от 3 метра.

Ако причината за ситуацията е самият уред, а не мрежата, той може бързо да се изчисли. Ако възникне късо съединение в скритото окабеляване, прекъсвачът незабавно се избива. Първо изключете цялото оборудване от търговски обекти, след това включете машината и последователно свържете всяко устройство. Метод на изключване Трябва да намерите повредената секция за окабеляване и да я поправите.Свързване на електрически щепсел към контакта

Между другото, има популярен метод за намиране на късо съединение по линия - по звук, Долната линия е, че на мястото, където контактите са къси, ще се чуе напукване. Подобен начин е да се определи по мирис изгоряла пластмасова проблемна зона в апартамента или къщата.Късо съединение вътре в контакта

Не препоръчваме да разчитате на старомодни методи и препоръчваме да дадете предпочитание на тестери, които ще ви помогнат да намерите точно мястото на неизправността дори в стената.

Препоръчваме ви също да гледате видео инструкцията, която демонстрира метода на търсене с помощта на радиото:

Как да намерите късо съединение в окабеляването

Лекарства и превенция

Първо, помислете как да поправите мрежово късо съединение:

 1. Повредената зона трябва да се отстрани и контактите да се свържат отново, като внимателно се изолира точката на свързване.
 2. Ако гнездото или превключвателят са изгорени, не се опитвайте да ги възстановите. По-евтино и по-безопасно е да купите и инсталирате нов продукт.
 3. Старото окабеляване трябва да бъде напълно заменено, както дори ако решите проблема веднъж, след известно време той може да се появи другаде.
 4. Ако причината е в домакинските уреди направете го сами счупване.

По отношение на превантивните мерки трябва да предприемете следните действия:

 1. ако гнездото започна да искрипоправете го или го заменете с нов, като често този продукт се затваря.
 2. Не забравяйте да преразглеждате осветителната мрежа и силовата група на проводниците на всеки няколко месеца, защото Късо съединение може да възникне не веднага, но с течение на времето. Началото на процеса може да бъде открито по цвета на корпуса на инструмента - той ще пожълтее и ще се разтопи, ако по линията тече късо съединение.
 3. Не забравяйте да инсталирате прекъсвача и устройството за остатъчен ток. Тези устройства ефективно се справят с проблеми като късо съединение и предотвратяват плачевни последици.
 4. Когато инсталирате електрическо окабеляване, правилно изчислете напречното сечение на кабела, така че да няма претоварвания от мощни устройства.
 5. Не е необходимо всички групи кабели да бъдат плътно подредени една до друга по време на инсталационните работи, за да не се повредят защитните обвивки.
 6. Проверете стената преди пробиване домашен металотърсачза да не се натъкнете случайно на кабел под мазилката.

В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Търсене на късо съединение по устройство

Това е цялата информация за това как да намерите късо съединение в окабеляването на къщата и да го поправите, без да се обаждате на специалист. Надяваме се, че тази инструкция беше полезна за вас и помогна при решаването на проблема. Също така препоръчваме да разберете как да направите заземяване в къщата!

Как да намерите късо съединение в окабеляването

Търсене на късо съединение по устройство

(34 гласа)
Зареждането ...

9 коментара

 • Kairat

  Благодаря ви! Статията е интересна и лесна за четене, а видеото е интересно.

  отговор
 • Сергей.

  Чета много, как да определя мястото на KZ в апартамента, всякакви глупости и не конкретно. Но това е по-лошо от скала.

  отговор
 • Вячеслав

  Поради факта, че бях заменен от стари машини. Не се страхувам, че когато получа огън от късо съединение. Моята защита окабеляване

  отговор
 • Виталий

  Ако тестерът покаже ZERO, това е късо съединение. По-нататък вашата статия и четенето няма смисъл. Вие не сте електротехник. Съпротивлението на окабеляването трябва да бъде най-малко 0,5MΩ. Изгорелите проводници в контакта не са знак за късо съединение, а по-скоро знак за лош контакт (проводниците в гнездото на гнездото са слабо затегнати), което след това може да доведе до късо съединение, когато изолацията изгори. Ако мрежата включва трансформатори, показанията на тестера ще бъдат близки до нула. Преди измерване целият товар се изключва. И можете да намерите късо съединение в скрито окабеляване само с домашни и промишлени устройства. Принцип на действие - сигналът не се чува след късо съединение. За съжаление индустриалните уреди са скъпи и любителски
  изискват опит в радиотехниката

  отговор
  • Admin

   Ако откритите овъглени проводници се докоснат, на това място има късо съединение. Що се отнася до тестера, вие не сте разбрали правилно предложението. Разбира се, не го казах малко така. Имаше предвид, че големите стойности или „1“ казват, че има късо съединение. Ако стойността клони към нула, т.е. по-малко от едно, тогава окабеляването в този раздел е полезно за устройства, също се обсъжда в статията.

   отговор
  • Булба

   Вие не сте електротехник. Съпротивлението на окабеляването трябва да бъде най-малко 0,5MΩ.

   Виталий, вашата терминология не достига до компетентен електротехник, няма концепция за съпротивление на окабеляването. На частите на веригата има съпротивления Фаза - нула, Фаза - заземяване, изолационно съпротивление на проводниците.

   отговор
 • ytsu

  Статията е добра.
  Друг вариант, като дете, баща ми показа, че всякакви тънки игли са прикрепени към краищата на тестера с кембрик, ако го няма, с електрическа лента, по-добре със кибритена клечка или нещо, което да се сгъсти, след това се закопчава и навива, така че да не се подхлъзне, ще бъде по-лесно и редуващо пробиване кабел метър по метър, търси съпротива.
  Предстои да изключите захранването, мисля, че няма нужда да говорите.

  отговор
 • юра

  Стая как да намерите изгоряла кутия

  отговор
  • Admin

   Можете например да почукате стените.

   отговор

Добавете коментар