Как да направите завеси с подсветка с LED лента?

Всеки се стреми да оборудва дома си възможно най-красиво и удобно. Модерната идея за дизайн, използваща скрити осветителни завеси в апартамента, придоби голяма популярност. Завесата, към която е прикрепена LED лентата, прави възможно възприемането на стаята по съвсем различен начин, разширявайки нейните граници и фокусирайки цялото внимание върху оригиналността на завесите и тюла. Визуалното възприятие на помещението зависи от това къде да насочите светлината и къде да поставите източника на светлина. Отразеното осветление, което идва от тавана, ще изглежда много ефективно. По-нататък ще говорим за това как да направите подсветката на завесите с LED лента, като предоставите инструкции за инсталиране и снимки на примери за готови решения.

Технология за монтаж

За да може LED задното осветление да бъде на завесата, при полагане на електрическо окабеляване в стаята е необходимо да поставите специална кутия, изработена от гипсокартон над прозореца, в която ще бъдат поставени кабелите. В тази кутия ще има лента и трансформатор, от които ще работи подсветката.

След това трябва да продължите с инсталирането на трансформатора. Монтира се на тавана или на стената. Той се закрепва, като правило, с дюбели и на такова място, така че проводниците да бъдат лесно доведени до източника на постоянен ток.

Преди да свържете кабелите, изключете захранването. След това свържете захранващия кабел към N и L (в този случай бял фазов проводник е свързан към L елемент, а синият неутрален проводник е свързан към N). LED лентата е свързана към устройството чрез елементите V + и V-. Диаграмата за връзка е показана по-долу:

Свързване на LED лента 10 метра

Важно! След като инсталацията и свързването на всички проводници към захранващия блок приключи, е необходимо да започнете свързването на трансформатора и лентата. LED лентата е фиксирана с жица, която е разположена в ниша. Подсветката се фиксира чрез запояване. за как да свържете LED лента със собствените си ръце, разказахме подробно в отделна статия.

За да може завесата да бъде подчертана отвътре и да се комбинира добре в интериора, е необходимо да се вземат предвид някои точки:

  1. Завесата трябва да изглежда добре с осветление, а LED лентата не трябва да се вижда от човек, който гледа завесата. Трябва да се вижда само подсветката, както на снимката по-долу:Светлина под стрехите
  2. Светлината не трябва да бъде покрита със завеси или други елементи.
  3. По отношение на платното, LED подсветката трябва да има допирателна посока.
  4. В съответствие с правилата за пожар, не поставяйте източника на енергия близо до повърхности, които са чувствителни към високи температури. Това означава, че разстоянието до завесата трябва да бъде значително. Снимката показва LED лентата, която е разположена по цялата дължина на стената:

Осветление на таван по периметъра

Що се отнася до монтажа на LED лентата, върху гърба на лентата има лепилна основа, благодарение на която тя може да бъде прикрепена към всяка плоска повърхност.Най-доброто решение би било алуминиевият профил. Той е малък и завесата ще го покрие. Стандартната му дължина е 2 m.

Преди да залепите, уверете се, че LED лентата е изолирана от алуминий. Това е необходимо, за да се избегне късо съединение, След това трябва да прикрепите лентата към два алуминиеви профила и да спойкате чифт проводници между тях. След като осветителната лента е монтирана в профила, тя трябва да бъде тествана. Осветлението може да се включи заедно с общата светлина или да се извърши с отделен превключвател.

Друга опция за инсталиране на подсветката е на перваза. В този случай завесата ще скрие яркостта на светлината и ще изглежда по-оригинална. Пример за снимка на такова подреждане на лентата е показан по-долу:

Фиксиращ лентов корниз

В допълнение, завесата може да бъде осветена чрез точков метод. Обикновено този метод се използва за подчертаване на ламбрекени. Когато инсталирате светодиоди върху твърда структура, вниманието се фокусира върху веригата. Но за прилагането му е необходимо да бъде изключително точен и точен.

Завеси за прожектори

Препоръчваме ви също да гледате видеоклип, който показва как да направите своя собствена подсветка на завеси:

Примери за готови решения

И накрая, препоръчваме ви да разгледате снимките, които ясно демонстрират подсветката на завесите с LED лента. Обърнете внимание на факта, че с опънат таван осветлението на завесите изглежда доста оригинално и красиво:

Осветление на опънати тавани

Модерен интериор за всекидневна

Детска стая

Съвременно осветление на завеси

спалня

Затова разгледахме как да направим завесите и завесите с подсветка с LED лента. Надяваме се, че предоставените съвети за инсталиране и примери за снимки ви вдъхновиха да направите това решение сами!

Ще бъде интересно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар