Определяне на напречното сечение на тел - Преглед на ефективните техники

Много често, преди да купите жица, се налага независимо да се определи нейното напречно сечение, за да не стане жертва на измама. Освен това е необходимо да се измери диаметърът на сърцевините, когато се добавя нова електрическа точка, ако върху старото окабеляване няма маркировка с букви. След това ще ви кажем как да направите правилно измерванията и какви методи за определяне могат да се използват за това.

Приложение на шурупа

Важният момент е, че дори ако правилно извършите всички изчисления и изберете правилния продукт, все още може да възникне такава неприятност като злополука. Това се дължи на факта, че напречното сечение на проводниците, което е посочено на маркиране на телсъответства на действителните стойности. Това е вина само на производителя, защото, безспорно, характеристиките не съвпадат поради някакви икономически „трикове“ в компанията. понякога проводници и кабели по рафтовете по принцип без етикетиране, което също поставя под съмнение качеството им.

Питате: „Защо една компания трябва да развали репутацията си?“, На която веднага можете да намерите няколко логични отговора:

  1. Заводът реши да спести от качеството на стоките. Например, ако направите 2,5-мм жила по-тънка с 0,2 мм.кв., можете да спечелите няколко килограма метал на 1 линеен километър. При масовото производство спестяванията имат прилични цифри.
  2. В борбата за „място на слънцето“ компаниите за електрическо окабеляване се опитват да примамят потребителите към себе си, правейки цената по-ниска от конкурентите си. Съответно се определя ниска цена поради леко намаляване на диаметъра (не се забелязва от окото).

Както виждате, и отговорът е доста разумен, така че е по-добре да предупредите себе си и да направите няколко прости изчисления, за които ще говорим по-късно.

Методи за определяне

Има няколко начина за определяне на напречното сечение на кабела. Всички те се свеждат до първо изчисляване на диаметъра на сърцевината и след това с помощта на малки изчисления, за да се установи крайната стойност.

Метод номер 1 - Инструменти за помощ!

Към днешна дата има инженерни устройства, с които лесно можете да определите диаметъра на проводника или кабела. Такива инструменти включват шублер и микрометър (увеличете снимката, като натиснете, за да видите всички инструменти).

Този метод за определяне на най-точната, но "обратната страна на монетата" е цената на самия дебеломер / микрометър. Цената, разбира се, не е космическа, но за еднократна употреба няма смисъл да купувате този инструмент.

Най-често тази опция се избира от професионални електротехници, чийто живот е пряко свързан инсталация на окабеляване, Имайки шублер, можете най-точно да определите напречното сечение на жицата сами. Предимството на тази техника е, че е възможно да се измери диаметърът на сърцевините дори на участък от работна линия (например в гнездо).

След измерването трябва да използвате следната формула:

opredelenije_secgenija_kabelya (1)

Не забравяйте, че числото "Pi" е 3,14. За максимално опростяване на формулата 3.14 може да бъде разделено на 4, след което изчисленията ще бъдат намалени до умножаването на 0,785 по диаметъра в квадрат!

Метод номер 2 - Използване на линийката

Ако не искате да харчите пари (и го правите правилно!), Тогава препоръчваме да използвате обикновен метод „дядо“, за да определите напречното сечение на проводника по неговия диаметър. Ако имате тел, обикновен молив и линийка, можете да намерите отговора след няколко минути. Всичко, от което се нуждаете, е да съблечете сърцевината от изолация, след което я навийте плътно върху молив (както е показано на снимката) и измерете общата дължина на намотката с линийка.

Използване на владетеля

Същността на метода е, че е необходимо да се измери общата дължина на навития проводник и да се раздели на броя на ядрата. Получената стойност е диаметърът, който трябва да определите.

Формула за изчисление

Въпреки своята простота, изчисленията имат своя особеност:

  • колкото повече вени ще бъдат навити на молив, толкова по-точен ще бъде резултатът, минималният брой завои е 15;
  • завоите задължително трябва да бъдат притиснати плътно един до друг, така че да няма свободно пространство, което значително ще увеличи грешката;
  • определянето трябва да се извърши няколко пъти (промяна на началната страна на измерването, завъртане на линията и т.н.). Отново, колкото повече изчисления, толкова по-малко грешка.

Обръщаме вашето внимание на значителните недостатъци на този метод. Първо, само тънки проводници са подходящи за измерване (поради причини, че ще бъде трудно да се навие дебел кабел). На второ място, в магазина, преди да купите такава техника, трябва отделно да закупите малко парче от продукта.

След всички измервания трябва да използвате същата формула, която посочихме по-горе. Видеото показва пример за определяне на напречното сечение на проводник с помощта на линийка:

Използване на владетели и формули

Метод номер 3 - Използване на таблици

Вместо да определите секцията на кабела по формулата, можете просто да използвате готови таблици, които ще намалят времето ви и ще направят резултата най-точен.

Таблицата е доста проста: в една колона са посочени диаметрите на сърцевините, във втората - техните напречни сечения в квадратчета.

Таблица за сетълмент

Съвети от електротехник

Ние предоставихме съществуващи методи, но предстои още.

Препоръчваме ви да се запознаете със следните съвети от опитни електротехници за определяне на напречното сечение на проводник:

  1. В допълнение към напречното сечение на продукта, обърнете внимание на металната сърцевина. Медното или алуминиевото ядро ​​трябва да има характерен богат цвят. Ако цветът е съмнителен, тогава най-вероятно това е сплав от метали, което ви позволява да спестите парите си на производителя. Такава сплав е изключително опасна за окабеляване в къщатазащото неговата проводимост и номиналните натоварвания са няколко пъти по-малки от тези на оригиналния продукт.
  2. Секцията трябва да се определя само от вената. Дори ако продуктът изглежда нормално по дебелина, възможно е намалените размери на сърцевината да бъдат компенсирани от увеличен изолационен слой.
  3. Ако се съмнявате в размера на проводника, вземете по-голяма тел секция. Запасът на мощност не вреди точно на окабеляването ви!
  4. Ако имате работа с кабел, изчислението ще бъде леко променено (поради факта, че кабелът може да се състои от n-тия брой на проводниците). За да извършите правилно изчисленията, първо трябва да определите диаметъра на всеки отделен проводник, след това да обобщите всички стойности и да изберете продукта според общия брой.

Формулата за изчисляване на напречното сечение

Видео инструкция

Открихме много интересна видео инструкция, която показва не само как да определим напречното сечение на жицата, но и ясен пример за продукти с различно качество от няколко производители. Ако знаете украинския език, тогава видеоклипът ще ви бъде полезен и ще може да отговори на вашите въпроси, ако има такива!

Видео инструкция за определяне на напречното сечение на сърцевината с микрометър

Прочетете също:

Използване на владетели и формули

Видео инструкция за определяне на напречното сечение на сърцевината с микрометър

(34 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар