Стъпка по стъпка инструкции за свързване на LED лента

Набира все повече и повече популярност скрити LED тавани и отделни предмети в стаята: огледала, рафтове в килера, легла. За този тип осветление се използва специална лента, която може да бъде едноцветна или многоцветна (RGB). Ако не знаете как да свържете LED лентата към 220 волта със собствените си ръце, тогава ще ви предоставим стъпка по стъпка инструкции с диаграми, снимки и видео уроци.

Един цвят

Свързването на едноцветна LED лента не е трудно. Всичко, което е необходимо, е да закупите съставните елементи на подсветката, да отрежете необходимата дължина на LED лентата, да я спойкате към захранването и да изолирате голите контакти. Сега ще разгледаме по-подробно всяка от стъпките за свързване.

Изберете схема на свързване

За да свържете независимо LED лентата към мрежата от 220 волта, първо трябва да изберете схемата на свързване за всички елементи. Ако решите да направите подсветка, използвайки едновременно не повече от 5 метра от продукта, тогава е достатъчно да свържете лентата с 220 до 12 V захранване и да свържете захранването към домашната мрежа чрез кабел с щепсел.

Често обаче се случва да трябва да свържете повече от 5 метра LED лента - 10, 15 или дори 20 метра. В този случай е забранено свързването на всички сегменти в серия, защото ще настъпи прегряване на първия 5-метров участък и в същото време напрежението в следващите секции ще спадне значително. Такава връзка ще съкрати живота на LED подсветката. Всички най-популярни Диаграми за окабеляване с LED лента Разгледахме подробно в съответната статия. За пример ще ги предоставим отново.

Последователно (разрешено, ако трябва да добавите малък сегмент):

Последователна връзка

 

Паралелно:

Един PSU

С две захранващи устройства (ако лентата е дълга):

Две захранващи устройства

Обръщаме вашето внимание на факта, че можете да свържете LED лентата чрез превключвателя или Dimmer, което е много удобно, когато създавате допълнително осветление в кухнята или друга стая. В този случай превключвателят на светлината е свързан пред захранването към фазовия пропаст, както е показано на диаграмата по-долу:

Монтиране на подсветката чрез превключвател на светлината

Димерът трябва да бъде свързан след захранването, както е показано в този пример:

Димер контрол

Разбрахме схемите за свързване на светодиоди към 220v мрежа, сега се обръщаме към самия процес на свързване на елементи на веригата.

Свързваме аксесоари

В най-простия пример имаме 220 / 12v захранване и 5 метра едноцветна LED лента. За да свържете всички елементи към 220 волта, трябва да изпълните следните стъпки:

  1. Изрежете подходящата дължина на продукта. Относно, как да изрежете LED лентата, вече разказахме. Проводникът трябва да бъде нарязан на строго обозначени места, обозначени с пунктираната линия или иконата на ножиците, както е показано на снимката по-долу:Място за рязане
  2. Подгответе проводници за връзка. Ако дължината не е повече от 5 метра, можете безопасно да изберете тел с напречно сечение от 1,5 мм2, За големи дължини на лентата препоръчваме изчислете напречното сечение на проводника по мощност и токза да изберете подходящата стойност.
  3. Пригответе поялник, колофон и спойка.
  4. Обезмаслете подложките на LED проводника с помощта на памучна вата и алкохол.
  5. Лентови проводници за свързване на продукта 2-3 мм за запояване.
  6. тичам калайдисване на проводници и подложки за запояване.
  7. Полейте окабеляването към LED лентата. Най-добре е да използвате калаено-оловен спойка за запояване. Важно е да не бъркате сърцевините в цвят, в противен случай светодиодите няма да светят. Черният или син проводник трябва да бъде свързан към терминала "-", а червеният - към терминала "+".Правилно запояване
  8. Топлоизолирайте точката на запояване с помощта на термосвиваема тръба. Между другото, вместо свиване на топлината, можете да използвате и пистолет за лепило, който надеждно ще защити голи контакти.Изолация на тампона
  9. Свържете проводниците от лентата към захранването, също ръководено от цветното кодиране.
  10. Свържете кабела от 220 волтова мрежа към клемите L, N и PE. Не забравяйте да изключите електричеството в къщата или апартамента преди това.

Използване на конектори

Недостатъкът на такива адаптери е, че с течение на времето контактът ще се влоши, което не може да се каже за по-надежден проводници за запояване, Можете да видите как да свържете LED лентата с помощта на конектори и запояване във видеото по-долу:

Визуални инструкции за свързване на контакти

многоцветен

Ако искате да свържете цветна RGB лента у дома, технологията на свързване няма да се промени твърде много. Към веригата ще бъде добавен контролер с многоцветно устройство, без което веригата няма да може да работи, а на изхода ще има и 4 контакта, вместо два. Схема на свързване на RGB лента ние също разгледахме, ние ги предоставяме за пореден път на вашето внимание.

Стандартен начин:

5 метра

Паралелна връзка:

10 метра

Използване на усилвател:

Монтаж чрез усилвател

Две захранващи устройства:

Подсветка с две захранвания

В противен случай инструкциите за свързване са подобни на предишните - проводниците са запоени, голите контакти са изолирани, след което се проверява правилното свързване на всички елементи на веригата! Можете ясно да видите как да свържете многоцветна RGB лента към мрежата със собствените си ръце, във видеото по-долу:

Инструкции за свързване на многоцветна лента

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да свържем LED лентата към 220 волта със собствените си ръце. Както можете да видите, инструкциите за свързване на многоцветните и едноцветните модели не са много различни, основното е правилно да свържете проводниците по цвят.

Визуални инструкции за свързване на контакти

Инструкции за свързване на многоцветна лента

(11 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар