Избор на тела за баня

Читатели днес сайт my.electricianexp Бих искал да говоря за това как да изберете лампи за банята. Уместността на въпроса се дължи на факта, че на осветлението на банята се налагат определени изисквания по отношение на безопасността, яркостта и дизайна. По-нататък ще разгледаме подробно всички важни нюанси и ще дадем собствени препоръки кои лампи са най-подходящи за тези условия на употреба.

Основни изисквания

По отношение на безопасността

Тъй като банята има висока влажност, всички елементи електрическо окабеляване, включително осветлението, трябва да е безопасно за работа. Въз основа на това тела трябва да имат запечатан корпус от затворен тип, което ще предотврати навлизането на влагата в контактите (пример е показан на снимката). Освен това е необходимо да инсталирате продукти на безопасно разстояние от вода - най-малко половин метър според GOST. По-добре е, разбира се, да ги преместите възможно най-далеч, за да се запазите със сигурност. По-късно ще разгледаме въпросите за безопасността, свързани с влагата, когато разгледаме IP класификацията на продуктите.

Водоустойчив корпус

Относно яркостта

Друго важно изискване - осветяването на стаята трябва да е удобно, за да бъдете в нея. Това се дължи на факта, че в банята момичетата обикновено си слагат маски, а мъжете се бръснат, с изключение на самия процес на къпане. непременно източници на светлина трябва да имат висока яркост, което зависи от мощността на продукта.

Функционално осветление в стаята

Препоръчителна мощност на лампата (W / m)2):

  • лампа с нажежаема жичка (20-30);
  • халогенна лампа (23-28);
  • LED лампа (6-9).

Обърнете внимание, че стойностите имат малък диапазон. Първата стойност се препоръчва, ако декорацията на стената в стаята е лека. За тъмна баня използвайте най-високата препоръчителна мощност на лампата.

Относно дизайна

Е, последното от изискванията се отнася до дизайна. За да не се развали интериорът на стаята от евтини пластмасови нюанси, трябва да изберете правилния дизайн на продукта. Днес има много красиви приспособления от различни производствени материали, форми, цветове и методи за монтаж. Трябва да дадете предпочитание на тези, които ще бъдат в хармония с интериора и в същото време да не нарушават препоръките за безопасност. Красиво допълват интериора както антични лампи (ретро), така и модерни минималистични лампи с никелово покритие.

Веднага трябва да се отбележи, че е по-добре да се даде предпочитание на изделия от пластмаса и стъкло. Металът (например под бронз) при висока влажност ще започне да се поддава на корозия, което ще се отрази негативно върху техния експлоатационен живот и външен вид.

Съвременен полилей

IP степен

Трябва да се обърне специално внимание на степента на IP, която е отговорна за защитата на продуктите от влага и прах (в нашия случай първият елемент представлява интерес).

На вашето внимание дешифриране IP степен на защита:

IP степен на защита

Лампите за банята трябва да имат степен не по-ниска от 44 (за 2-ра и 3-та зона, които са показани на снимката), но е по-добре да изберете продукти със степен на IP55. Осветлението на тавана трябва да има индекс IP65 (добра защита от пръски).

Зониране на стаите

вид

За да отговорите на въпроса: "Коя лампа е по-добре да изберете и купите за банята?", Първо трябва да се справите с тяхното разнообразие. Днес се използват таванни, стенни и подови предмети, ще разгледаме всеки от тях.

Примери за осветление

таван

Осветителните тела за баня на тавана са отговорни за основното осветление. Най-често се използват таванни водоустойчиви нюанси и точкови продукти. Предимството на първия е ниската му цена и достатъчно висока яркост. Освен това плафоните са практични в грижите, така че подмяната на крушката на стената не е трудна.

Монтаж на прожектори е по-модерен и най-важното - безопасен вариант. Светодиодите консумират много малко енергия и също така практически не се открояват на тавана. Те често се използват за зонални осветление в банята, Например, една LED лампа е инсталирана над ваната, а втората над огледалото. Управлението се осъществява чрез превключвател с два ключа. В този случай можете да включите само необходимата част от стаята, ако размерът й е голям.

Обръщаме вашето внимание и на факта, че в повечето от модерните мебели и аксесоари за банята производителят вече осигурява прожектори, разположени на подходящи места (например в рафт над огледало).

Монтиран на стена

Можете да дадете на стаята максимална светлина с помощта на монтирани на стената водоустойчиви лампи. Най-често упражнения монтаж на брави и нюанси, въпреки че в някои случаи се използва дори свещник (ако интериорът е подходящ). Предимството на продуктите, монтирани на стена, е, че връзката им е много по-проста (някои устройства на кабела просто се включват в контакта). Трябва също да се отбележи, че този тип тела са много по-лесни за поддръжка, защото монтажната височина е не повече от 1,5 метра.

Основната цел на стенните лампи е зонирането на стаята, както и огледална светлина, Следователно в малка стая няма смисъл да ги инсталирате. Препоръчва се да изберете продукти с площ за баня най-малко 6 m2.

етаж

Този тип осветление също може да присъства, но рядко се използва. Това се дължи на факта, че продуктите заемат определен обем в стаята, което, като правило, не е достатъчно. Най-популярните представители са подови лампи, но те трябва да бъдат поставени възможно най-далеч от водата.

Подова лампа

Кои са по-добри?

Ако не знаете как да изберете правилните тела за банята, тогава ще ви предоставим лични препоръки:

  1. Степента на защита трябва да бъде IP55 или повече.
  2. Използвайте прожектори за осветление на тавана (пестене на енергия, атрактивен външен вид, дълъг живот).
  3. Ако по някаква причина не е възможно да се използват точкови продукти, дайте предпочитание на лампи с насочен таван. Те ще ви позволят да осветявате конкретен предмет, например зоната близо до огледалото.
  4. Ако е възможно, вземете 12-волтови лампи, както те са безопасни за хората. Единственият минус в този случай е задължителната покупка на понижаващ трансформатор. Можете също така да изберете безжични осветителни тела с батерия, които, подобно на 12-волтовата версия, не са опасни, когато ток за изтичане.
  5. Дайте предпочитание на продукти от популярни компании. Евтините китайски продукти ще се провалят по-бързо и също така имат ниско ниво на сигурност (лоша стегнатост, лошо качество кабелна връзка И т.н.)
Най-добрите модели водоустойчиви осветителни тела

Това е всичко, което исках да разкажа за това как да избера лампи за банята и какви са те днес.

Препоръчително четене:

Най-добрите модели водоустойчиви осветителни тела

Примери за осветление

(4 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

Добавете коментар