Как да направите скрито осветление на тавана - 10 полезни съвета

Същността на скритото таванно осветление е, че източниците на светлина (обикновено LED ленти) са скрити в перваза. Всичко, което е видимо за човек, е слаба светлина по контура на стаята. Тази светлина е достатъчна не само за осветяване на стаята, но и за създаване на интериор с „обрат“. След това ще предоставим стъпка по стъпка инструкции със снимки и видео примери, благодарение на които ще ви стане ясно как скритото осветление на тавана може да се извърши със собствените ви ръце.

Светещи стрехи

Най-често тази опция за скрито осветление е инсталирана в хола и спалнята, по-рядко в кухнята. Това се дължи на факта, че корнизите на тавана са изработени от гипсокартон, експлоатационният живот на който забележимо се намалява при излагане на влага.

Както знаете, в банята и кухнята влажността и температурата са малко повишени, поради което тук рядко се използват картонени конструкции. В този случай е по-добре инсталирайте прожектори до тавана!

Сега ще разгледаме видовете скрито осветление на тавана, както и как да направите такова осветление със собствените си ръце.

Идея за декориране на мивка за баня

Видове корнизи

Както вече казахме, първото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате стрехите, които ще скрият LED лентата. Днес е обичайно да се правят дизайни от техния гипсокартон и полиуретан. И двете опции изглеждат доста привлекателни, разликата е само в свойствата на разходите и здравината. Помислете за предимствата и недостатъците на всяка опция.

Конструкция от гипсокартон

Гипсовата мазилка корниз за скрито осветление на тавана е конструкция от профили (UD и CD) и гипс, в които са монтирани лампите.

Кутия за гипсокартон с прожектори

Предимства на дизайна:

 • висока якост;
 • Можете да инсталирате както лента, така и прожектори;
 • привлекателен външен вид;
 • нишата под тавана е устойчива на топлина;
 • тежки тела могат да бъдат прикрепени към профили.

недостатъци:

 • висока цена на монтаж;
 • дълго време за инсталиране (най-малко един ден);
 • необходимостта от използване на услугите на специалисти.

Въз основа на това трябва да се заключи, че ако имате достатъчно време и достатъчно пари, направата на скрито таванно осветление от гипсокартон ще бъде по-добро решение!

Полиуретанова конструкция

Полиуретановите корнизи са по-популярни монтаж на електрическо окабеляване в къщата или апартамент. Такова търсене е оправдано от ясните предимства на този тип ниша.

Осветена полиуретанова кутия

предимства:

 • ниска цена (цена на лента с размери 2 метра в рамките на 1500);
 • простота на монтажните работи (лесно можете да направите дизайн със собствените си ръце);
 • ниски времеви разходи (скрито осветление на тавана може да се извърши за няколко часа).

недостатъци:

 • ниска якост (невъзможно е да се фиксират големи лампи върху него);
 • по-малка устойчивост на високи температури.

Долната линия е, че ако решите свържете led лента, тогава вторият вариант е по-разумен, защото изисква по-малко време и пари!

Монтаж на подсветка

Разбрахме предимствата и недостатъците на всеки тип корниз, сега ще разгледаме методите за самостоятелно инсталиране на скрити таванни лампи.

Гипсова ниша

Първо трябва да подготвите следните материали и инструменти:

 • бормашина;
 • електрически самолет;
 • отвертка;
 • ножовка;
 • строителна лента;
 • маркер;
 • ножици "за метал";
 • самонарезни винтове;
 • дюбели с винтове за закрепване на профила;
 • сухото строителство;
 • профил (UD, CD);
 • LED лента.

Така че, първо трябва да създадете чертеж на ниша за инсталиране на скрито таванно осветление. Може да бъде затворен и отворен тип (пример е показан на снимката).

Устройство за корнизи от гипсокартон

Устройство за корнизи от гипсокартон

Освен това, според дизайна, стените са маркирани за закрепващи профили. За да направите това, използвайте маркер и мярка за строителна лента.

След това, с помощта на отвертка, UD профилите са прикрепени към стената на дюбела. Вече към тези профили можете да прикачите CD профил (на всеки 50 см).

Когато рамката на профилите е напълно готова, можете да инсталирате листове от гипсокартон.

Обръщаме вашето внимание на факта, че закрепването на чаршафите трябва да се извършва съвместно към съединение. Не забравяйте да запечатате всички шевове със специална замазка и когато изсъхне, грундирайте готовия корниз и пристъпете към монтажа на тела.

Методът за закрепване на листове за сухи стени към профили

Методът за закрепване на листове за сухи стени към профили

Най-добре е да инсталирате скритото таванно осветление с LED лента, то просто се вписва вътре в конструкцията с захранването.

Преглед на готовата кутия за мазилка

Визуална видео инструкция

Полиуретанова ниша

Когато инсталирате полиуретанов корниз, това ще отнеме много по-малко време.

Разнообразие от полиуретанови корнизи

Разнообразие от полиуретанови корнизи

Първо трябва да подготвите следните материали и инструменти за инсталиране на скрито осветление:

 • ниво на сграда;
 • колело за рулетка;
 • маркер;
 • готови корнизи;
 • лепило (течни нокти или акрилна замазка);
 • найлонови скоби.

Първо, стените са подготвени за работа: почистват се от тапети, шпакловка, завършва се с боя или нов тапет. След това трябва да маркирате стените за монтиране на корниз. За да направите това, се препоръчва да начертаете линия, успоредна на тавана, на 5-10 см по-ниска от върха, около целия периметър на стаята.

Технологичен канал в полиуретанови стрехи

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако стените и таванът в стаята са неравномерни, тогава е по-добре да използвате не нивото на сградата, а разстоянието от тавана, то трябва да бъде едно и също навсякъде!

След това можете да продължите с инсталирането на корниза за скрито осветление. Най-добре е да използвате течни нокти. За да направите ставите на съседните ленти по-сигурно закрепени, използвайте винтовата връзка с обикновени кибрити (създават се малки дупки в задните фуги, в които е настроена свързващата съвпадение). Такива щифтове трябва да бъдат монтирани в ъгловите фуги на продуктите. Когато нишата е готова (лепилото се втвърдява), вътре се полага LED лента, която може да бъде допълнително фиксирана с помощта на капронови скоби.

Друг важен нюанс - захранването от тела трябва да се извади от нишата. Това се дължи на основния недостатък на полиуретана - невъзможността да издържат на високи температури. По време на работа захранването се загрява.

Искам също да отбележа, че полиуретанът често се използва при инсталирането на скрито осветление на опънат таван.

Полезни съвети за инсталиране

Препоръчваме ви да се запознаете с някои полезни съвети, които ще ви помогнат да направите скритото осветление на тавана по-правилно и най-важното - безопасно:

 1. Метод за свързване на проводниците при инсталиране на тела - вагони терминали. Не трябва да има обрати.
 2. Опитайте се да избягвате свързването на алуминиеви и медни сърцевини.
 3. Ако схемата за осветление на тавана е сложна, тогава за да я създадете, изберете отделна група проводници от основния щит.
 4. Защитете всички проводници вътре в нишата (ако ще бъдат монтирани прожектори) с гофрирана тръба, направена от самозагасващ се материал.
 5. при свързващ светлинен превключвател фазовият проводник трябва да отиде до пролуката, а не до нула.
 6. За да инсталирате подсветката, използвайте LED ленти с максимална дължина 60 LED на метър. Продуктите със 120 лампи ще бъдат прекалено ярки и няма да създадат уютна атмосфера в стаята.
 7. Използвайте тела от същата марка и мощност. Ако схемата ще включва различни продукти в една линия, тогава скритото осветление на тавана може да има различна яркост и интензивност в отдалечени точки, което ще развали външния вид на стаята.
 8. Не поставяйте LED лента по-дълга от 5 метра в ниша последователно. Това ще доведе до факта, че на мястото на преминаването му ще има изгоряла следа. Дълга лента трябва да бъде свързана само паралелно.
 9. Полиуретановият корниз трябва да има голяма площ за свързване със стената. В противен случай бързо ще отпадне.
 10. Когато свързвате листове за гипсокартон, ги залепете допълнително с хартиена лента.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как може да се направи скрито осветление на тавана със собствените ви ръце!

Прочетете също:

Преглед на готовата кутия за мазилка

Визуална видео инструкция

(6 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • инкогнито

  Искам да добавя, че за всеки пет метра лента трябва да има отделен проводник.

  отговор

Добавете коментар