Правила за поставяне на тела на тавана

Преди да продължите монтаж на прожектори и полилеи, необходимо е, разбира се, да изберете оформление за тяхното местоположение. В този въпрос има много нюанси и ако не искате да ги вземете предвид, неправилното поставяне ще се отрази неблагоприятно върху интериора на стаите, качеството на осветлението и дори консумацията на енергия. Трябва също да се отбележи, че за всяка от стаите има изисквания за местоположението на полилея и местата. По-нататък ще ви кажем как да подредите тела на тавана, като ви предоставим няколко съвета, диаграми и примери за снимки.

Основни правила за поставяне

И така, първото нещо, което трябва да знаете, е изискванията за местоположението на осветителните тела. За да бъде светлината висококачествена и възможно най-ефективна, се препоръчва да се поставят продуктите съгласно следните правила:

  1. Минималното разстояние от ръба на стената до прожекторите на тавана трябва да бъде 20 cm.
  2. Висящ полилей трябва да бъдат строго центрирани на тавана. Ако това е студио, по-добре е да го поставите в средата на определена зона (хол или кухня), като се започне от интериора на стаята.
  3. В случай на окачени тавани разстоянието от вдлъбнатите тела до шева на PVC фолиото трябва да бъде най-малко 15 cm.
  4. Едно петно ​​може да осветява не повече от 2 m2 помещения. По-добре в изчисляване на броя на прожекторите изхождайте от факта, че един продукт ще осигури достатъчно осветление от 1,5 m2.
  5. Ако решите да организирате симетрично поставяне на осветителни тела на тавана, уверете се, че продуктите са инсталирани възможно най-далеч на едно и също разстояние по отношение една на друга и стените.

Що се отнася до стандартите за разположение на лампи спрямо прозорци, особено никой не предвижда този момент. По отношение на отворите на прозорците можете да поставяте продукти както искате. Основното е, че осветителната зона е възможно най-ефективна, т.е. светлина падна върху всякакви предмети.

Като се имат предвид тези препоръки, ще ви бъде по-лесно да поставите LED петна върху окачен, окачен или дори таван на стелажите. Сега помислете какви са моделите на разположение на продуктите.

Най-добри схеми за настаняване

Днес при проектирането на осветление на тавана се използват следните опции за местоположението на петна и полилеи:

План за оформление на продукта

Освен това на видеото са показани разположения на прожектори:

Красиви идеи за местоположението на осветителните тела

Всеки начин на подреждане на прожектори е уникален по свой начин и няма да е подходящ за абсолютно всяка стая. Ето защо ще предоставим снимки по-долу примери за поставянето на осветителни устройства за всички стаи в апартамента / къщата: кухня, спалня, баня, хол и дори коридора. По време на прегледите на всяка конкретна опция за местоположение, ние също ще посочим със съответната фигура, според коя схема е по-добре да подредите лампите.

Примери за фото осветление

коридор

Тъй като коридорите често са в апартаменти (особено в Хрушчов) не много удобно оформление - дълъг и тесен, Г-образна или малък квадрат, поставянето на лампи на тавана в тази стая е чисто индивидуално. В правоъгълни и дълги коридори се препоръчва местата да се поставят по тавана от гипсокартон в центъра или симетрично една срещу друга. Можете да видите примери за местоположението на продуктите на снимката и снимките по-долу:

Кухнята

В кухнята се препоръчва да поставите полилея над масата за хранене, а в работната зона да направите светлините на прожекторите. Най-подходящите схеми в този случай са 2, 5, 8 и 9. Обърнете внимание на поставянето на осветителни тела в зигзаг модел. Препоръчваме да използвате тази подредба, за да гарантирате, че петна осветяват само най-необходимите кухненски площи, заобикаляйки шкафове, качулки и т.н.

антре

В залата можете да поставите прожектори, както искате - в кръг от полилей, в ъглите на квадрат, овал в центъра на тавана и дори ромб. Можете да направите без полилей, като изберете местоположението на петна по тавана наоколо, което ще направи затъмнено осветление в хола. Препоръчваме ви да обърнете специално внимание на схема № 5 - тя ще бъде удобна за гледане на филми, като ви позволява да различавате помещение в тъмна и осветена зона.

Ако не знаете как да поставите прожектори с полилей на тавана и нямате специални изисквания за поставяне, съветваме ви да изберете схема 6, която е класика на жанра за залата. Също така, за четене на книги можете да поставите брашно на стената над дивана.

спалня

В спалнята яркото осветление изобщо не е необходимо, следователно тук можете да помислите дали изобщо е необходим полилей. В модерния интериор на спалнята все повече се срещат вградени и надземни прожектори, които са поставени в кръг или овал. Препоръчва се също така да подредите петната в зигзаг или поетапно нареждане, за да придадете на тавана осветлението определена жар. За четене можете да поставите брашно над леглото, което ще бъде достатъчно.


детска стая

Тъй като детската стая най-често е разделена на 2 зони: за учене и сън, се препоръчва да поставите осветителни устройства съгласно схема 9. Прожекторите могат да бъдат инсталирани над бюрото, за да се направи тази зона по-ярка, и да използвате полилей за общо осветление. Останалите препоръки за осветление на детска стая ние предоставихме в съответната статия.

Банята

Е, последната от стаите е банята. Тук отново всичко зависи от оформлението. Ако банята е голяма, съветваме ви да поставите водоустойчивите петна симетрично около периметъра на тавана. За да осветите лицето в банята, не е необходимо да използвате таванни светлини. Много по-добре и по-ефективно е да окачите брашно над тоалетка. Най-красивите опции за поставяне на точкови продукти в банята, които сме предоставили във фотогалерията:

Можете също да гледате допълнителни идеи във видеото:

Опции за осветление

Това е всичко, което искахме да разкажем за правилното поставяне на петна в спалнята, кухнята, коридора, банята и коридора. Надяваме се, че сега знаете как да поставите светлините на тавана от гипсокартон и PVC филм, така че да е красиво и най-важното - точно!

Ще бъде интересно да прочетете:

Красиви идеи за местоположението на осветителните тела

Опции за осветление

(38 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • електротехник

    Следвайки съветите ви, организирано осветление в хола. Резултатът е отличен.

    отговор

Добавете коментар