Как да изхвърлите енергоспестяващите лампи?

Къде да поставим CFL е изтърпял своя мандат. Отговорът със сигурност всеки знае - да се разпорежда, но не всеки знае как да го направи правилно. По-нататък ще говорим за правилата за изхвърляне на флуоресцентни лампи в предприятието и у дома.

Правила за доставка на отпадъчни крушки

Просто е забранено изхвърлянето на тези лампи в кошчето, като При производството на флуоресцентни източници на светлина се използват токсични вещества: живак, цинк, фосфати, за обезвреждането на които са необходими специални мерки.

Не изхвърляйте

За да се отървете от изразходваната колба, тя трябва да бъде отведена до специални приемни пунктове в REU или DEZ. Можете да разберете за наличието на такива точки във вашия град на портала на града.

Ако за битовите потребители няма регламент за изхвърляне на изразходвани CFL и се надяват само на съвестта и информираността на хората, то за юридическите лица и предприемачите този артикул е предписан в закона.

Правилно изхвърляне

Предприятия, които използват флуоресцентни лампи, трябва да сключат споразумение за обезвреждане на вече използвани отпадъци със специализирани организации, лицензирани да изхвърлят и рециклират токсични отпадъци. От своя страна компаниите, предоставящи услуги, трябва да използват специален контейнер за херметична конструкция.

Контейнер за съхранение

Между другото, изобщо не е необходимо да изхвърляте бездействащите домакини. Понякога те могат лесно да бъдат поправени със собствените си ръце. Инструкции за ремонт на флуоресцентни лампи ние предоставихме в съответната статия.

Изисквания за съхранение

Ясно е, че няма да носите всяка изгорена крушка една по една до фирма за изхвърляне. Препоръчително е да се оборудва отделно място за съхраняване на енергоспестяващи източници на светлина. Така че, според изискванията на обществените услуги, съхранението на флуоресцентни лампи трябва да се извършва, като се вземат предвид следните правила:

  1. Всяка отделна колба трябва да бъде поставена в картонен контейнер, докато флуоресцентните крушки трябва да бъдат сортирани по размер.
  2. Стаята трябва да бъде извадена от работното място, като същевременно е добре проветрена и просторна. Трябва също така да се уверите, че няма неоторизирани лица да имат достъп до мястото за съхранение на домакините.
  3. Стаята трябва да бъде оборудвана с всички необходими средства за демеркуризация (отстраняване на живак).

Отговорност е предвидена и за неправилно съхранение на енергоспестяващи лампи, поради което е строго забранено да се съхраняват крушките в насипно състояние!

Какво да направите, ако колбата се срине у дома?

Съвременните CFL не съдържат капка живак, а само неговите пари, което потвърждава обозначението върху кутията:

Без живак

Следователно, ако енергоспестяващата лама се разби, не търсете живак на пода, просто отстранете стъклените фрагменти с влажна кърпа или салфетка, след като носите гумени ръкавици. Веднага трябва да извадите деца и животни от помещенията, не ги излагайте на опасност от вдишване на живачни пари.Отпадналите върху килимите отпадъци никога не трябва да се събират с прахосмукачка, тъй като това ще влоши ситуацията и ще се превърне в източник на замърсяване с опасни вещества. В този случай обичайната опаковъчна лента ще помогне, като лепкавата страна събира фрагменти от счупената крушка. Трябва да съберете боклук в стъклен буркан или торба заедно с парцал и ръкавици и след това да го предадете на специализиран пункт за събиране.

Колбата се разби

Трябва да знаетече проникването на живак в тялото най-често става чрез вдишване на пари. Със значителна концентрация засяга централната нервна система, черния дроб и мускулно-скелетната система. След почистване на стъклото е достатъчно да се проветри стаята поне два часа.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видео, което демонстрира технологията на обработка на домакините в предприятието:

Как работи рециклиращата компания

Това е всичко, което исках да ви кажа за изхвърлянето на флуоресцентни лампи в предприятието и у дома. Надяваме се, че нашето ръководство е било полезно за вас. Не забравяйте, че състоянието на екологията зависи и от вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

Как работи рециклиращата компания

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар