Как да изберем LED лампи за дома и кои са по-добри (класиране за 2019 г.)

Ако решите да направите осветление в къщата с помощта на LED крушки, трябва правилно да подходите към техния избор. Това се дължи предимно на факта, че продуктите имат много параметри, които влияят на спестяването на електроенергия, комфорта на осветлението, цената на производството и т.н. Сред тези параметри основните са светещ поток, ъгъл на разсейване, производител, мощност и тип капачка. След това ще се опитаме да разгледаме всеки от критериите възможно най-подробно, така че да научите как да изберете LED лампи за вашия дом и апартамент, както и кои от тях са по-добри.

мощност

Първата и вероятно най-важна характеристика за купувачите е силата на LED крушките. Цената на осветлението ще зависи от това колко вата консумира лампа.

Съвременни източници на светлина

Много важен нюанс, който трябва да запомните - при подмяната лампи с нажежаема жичка Светодиоди, мощността на съвременната версия трябва да бъде намалена поне 7,5 пъти. С прости думи - ако е завинтена 75 W крушка, светодиодът трябва да бъде избран с мощност около 10 вата.

Можете да видите разликата в таблицата за сравнение:

Разликата в мощността и светлинния поток

Както можете да видите, дори при примера за подмяна на един източник на светлина, спестяванията са огромни. Но какво ще стане, ако направите подмяна в целия апартамент?За дома и апартамента е по-добре да изберете LED лампи с мощност 12 вата или повече, които осветяват стаята по-добре от лампите с нажежаема жичка от 75 вата.

Веднага бих искал да кажа няколко думи за друг важен параметър - стрес. Има електрически крушки, работещи от 12 и 220 V. Първата опция се използва в помещения с висока влажност, например по време на монтажаосветление в банята, Не трябва да купувате 12-волтови продукти с очакването, че те ще консумират по-малко електроенергия, защото това не е вярно.

Препоръчваме също да гледате видео, сравняващо алтернативни енергоспестяващи източници на светлина:

Видео сравнение на LED и флуоресцентни лампи

В статията отделно сравнихме и енергоспестяващите и LED лампи: https://our.electricianexp.com/chto-luchshe-svetodiodnye-lampy-ili-energosberegayushhie.html.

Цветна температура

Следващият параметър, който трябва да изберете разумно, е LED цветна температура, Както можете да видите на снимката, колкото по-висока е температурата (в Келвин), толкова по-студено ще бъде сиянието.Цветна температура

За комфортно време в стаята не е необходимо да избирате LED лампи с ярка дневна светлина, които най-често се използват в офиси и промишлени помещения. По-добре дайте предпочитание на диапазона от 2700 до 3000 К, защото тази температурна разлика е жълтеникаво сияние на обичайната слънчева светлина. Опаковката може да показва цвят в словесна форма. Купете онези модели, които са подписани като "топло бяло" или "меко бяло".

Основен тип

Вече говорихме с вас подробно видове капачки за лампикъдето бяха предоставени най-популярните дизайни на продукти. Когато избирате LED лампи според вида на капачката, е по-добре да се спрете на опцията, както беше преди. Например, ако стандартен гнездо с резба E27 беше завинтено в полилея, потърсете на пазара светодиод със същата нишка.

Популярни видове капачки

Ако решите инсталирайте прожектор, Трябва да изберете LED лампа с капачка GU 5.3. При браните и нощните светлини се използват нишките E27 и E14 (Mignon). Формата на източниците на светлина може да бъде много разнообразна: крушовидна, удължена, кръгла. Тук дайте предпочитание на вашия вкус и дизайн на лампата.

Наличието на радиатор

Радиаторът премахва температурата от LED блока. Ако дизайнът не осигурява охлаждаща система под формата на алуминиева оребрена повърхност, заобиколете такава страна на модела.

Разглобен светодиод

Понякога производителите на евтини продукти инсталират радиатор под формата на пластмасов контакт. Не ви препоръчваме да изберете тази опция, като пластмасата има много недостатъци и в сравнение с алуминия, тя няма толкова висока ефективност на охлаждане. По този повод можете да видите много негативни отзиви във форумите от онези хора, които са се възползвали от тази опция.

Трябва да се отбележи точно там, че непрозрачните крушки не ви позволяват да видите дали е инсталиран радиатор или не, следователно, когато избирате LED лампи за вашия дом и апартамент, помислете дали имате нужда от непрозрачни крушки.Матова непрозрачна колба

Между другото, е възможно да се разбере дали има радиатор в LED лампата по тегло. Ако крушката е тежка (различава се по тегло от аналозите си), най-вероятно в нея е монтиран висококачествен алуминиев радиатор. Това изпълнение може безспорно да бъде избрано за апартамент или къща.

Работен ресурс

Също така, когато избирате LED лампа, обърнете внимание на такава характеристика като работен живот. Към днешна дата тази цифра може да надхвърли граната от 50 хиляди часа, а това е около 15 години работа. В същото време не препоръчваме да разчитате твърде много на точността на информацията. Работата е там, което се случва с времето Деградация на LED и качеството на техния блясък е значително понижено.Работен ресурс

Ще бъде по-добре да не започнете от работния ресурс, а от гаранционния период на работа. Това време може да бъде от 3 до 5 години, което означава следното - ако през този период от време крушката не успее, ще бъдете заменени с нова безплатно. Всъщност полезно нещо, но проблемът е, че местните и не много висококачествени фирми позволяват гаранционен срок до 3 години (чужд от 5). По правило през тези 3 години повредите са изключително редки.

Ъгъл на дисперсия

Този параметър също трябва да се има предвид при избора на LED крушки за дома. Естеството на осветлението ще зависи от това дали е монтирана разсейваща леща и дали тя е покрита вътрешно с фосфор.Ъгъл на дисперсия

Обърнете внимание и на това как са подредени светодиодите. Ако всички те са в една и съща равнина, светлината ще бъде тясно фокусирана. В същото време поставянето на диоди на много нива ще създаде дифузно осветление.Разликата в местоположението на диодите

Коефициент на трансфер на цвят

Малцина обръщат внимание на това Характеристика на LED лампата когато ги избирате, но въпреки това е важно. За ярко осветление коефициентът на пренос на цвят трябва да бъде най-малко 80. Стойност 95 се счита за висок показател, но такъв модел ще бъде много по-скъп. Цветното предаване е посочено на опаковката, но не винаги може да се намери от предната страна.

Тук бих искал да ви кажа един малък трик. Можете да проверите колко висококачествен е избраният от вас производител на крушката по това съотношение. Ако лампата е евтина, а стойността на опаковката е висока, тогава това е фалшив.

Димер съвместим

Когато разгледахме инструкции за свързване на димер, след това обърнах внимание на факта, че не всички модели димери могат да се използват с ледени лампи. Светодиодите за свързване към димера трябва да бъдат специално проектирани, това трябва да бъде посочено на опаковката.Фото димер

Ако изберете LED лампа, която не работи с димер, и димерът, и крушките бързо ще се провалят.Научете повече за приглушени светодиодни светлини Можете в нашата съответна статия!

Външен вид на опаковката

Самата опаковка говори много за качеството на крушката.Руски продукти Като правило, в популярни производители на led лампи Следните артикули са показани на опаковката:

 • информация за производителя;
 • мощност;
 • гаранционен период на работа;
 • основен тип;
 • светещ поток (посочен в лумени);
 • коефициент на цветопредаване;
 • цветна температура (както в словесна форма, така и в келвин);
 • баркод.

Ако много от тези параметри не са посочени, е малко вероятно продуктите да са с високо качество. Също така, когато избирате LED лампи за дома и апартамента, ви съветваме да обърнете внимание на самото качество на вграждане. Добрите производители имат всички крепежни елементи, направени без пролуки, неравности и неравности.

Визуален урок за преглед на опаковките е обсъден подробно в това видео:

Как да определим качеството на LED лампите

Производители

Както знаете, голяма част от горното зависи от производителя. Що се отнася до страните, както местните, така и чуждестранните компании произвеждат доста надеждни продукти. Помислете как да изберете правилната LED лампа от производителя.Фото LED крушка

Гиганти като Osram, Philips, Nichia, CREE и GAUSS са лидери в класацията. Много положителни отзиви за китайската компания MAXUS, чиито продукти имат най-високия гаранционен срок при сравнително ниска цена. От местните производители популярни са такива руски кампании като Feron, Svetlana-Optoelectronics и Optogan (Optogan).

Ако говорим за китайски LED лампи, компании като Camelion, Jazzway и Electrum са се утвърдили добре.

Допълнителни опции

През 2019 г. те набират все по-голяма популярност. умни led крушкикоито имат такава функционалност:

 1. Защита срещу крадци. Крушката през цялата седмица помни времето, когато собствениците се включват и изключват, а в тяхно отсъствие се включват и изключват независимо, симулирайки ефекта от присъствието.
 2. Наличието и изключването на таймер. Настройките се задават ръчно.
 3. Дистанционно В допълнение към включването и изключването на светлината можете да изберете яркостта или цвета на сиянието.
 4. Датчици за дим и движение.
 5. Наличието на батерия. Когато светлината е изключена, лампата все още може да работи няколко часа, което гарантира аварийно осветление в къщата.
 6. Увеличаване на Wi-Fi сигнала. Интелигентните LED светлини могат да разширят покритието на Wi-Fi с вградени антени. Това ще засили безжичния сигнал на онези места, където той е много слаб.
 7. Наличието на високоговорители. Да, електрическите крушки могат дори да пускат любимата ви музика от вашия смартфон. За да направите това, просто трябва да синхронизирате лампата и телефона чрез Bluetooth.

Най-популярните модели LED интелигентни лампи са Philips Hue, Xiaomi Yeelight LED и Luminous BT Smart крушка. Искате ли да изберете интелигентна LED крушка за вашия апартамент или дом? Обърнете внимание на изброените модели.

Освен това, когато избирате LED лампи, обърнете внимание на диапазона на работните температури. За улицата трябва да изберете крушка, която може да работи при минимална температура около -40 ° C. За бани и сауни, напротив, работната температура на светодиодите трябва да е около + 90 ° C.

Е, последното, за което бих искал да говоря, е коефициентът на пулсации. ако лампата пулсира, Това показва нискокачествен токоизправител в захранването. Колкото по-силна е пулсацията, толкова по-бързо човек се изморява и нервната му система също е по-възбудена. За съжаление е невъзможно да се оцени коефициентът на пулсация с просто око. Това ще изисква специално устройство или поне камера за мобилен телефон. Помолете да включите крушката, насочете камерата към нея, ако изображението започне да мига, тогава LED лампата пулсира, не препоръчваме да я избирате.

Най-добрите LED крушки на 2019г

И така, разбрахме критериите за избор на LED лампи, сега нека да поговорим за това кои модели е по-добре да изберете за къщата и апартамента. Тъй като най-популярният тип капачка е E27, оценката ще бъде съставена съответно.

Списък на 7 най-добри крушки според версията на уебсайта на my.electricianexp:

 1. OSRAM LS CLA100 11.5W / 827 FR E27 (11.5 W, 1060 Lm, 2700 K, Ra 80).
 2. IKEA LEDARE LED E27 13W 1000lm (13 W, 1000 Lm, 2700 K, Ra 93.8).
 3. Philips “Essential”, база E27 (11 W, 1150 Lm, 3000K, Ra 80).
 4. Gauss LED Elementar A60 E27 10W 4100K (920 Lm, Ra 80).
 5. Philips SceneSwitch A60 E27 8W 806 lm (3000 K / 6500 K, Ra 80).
 6. Tagan TG-E2701 E27 10W 800lm (2700K, Ra 80).
 7. IKEA RYET LED E27 13 1000lm (2700 K, Ra 80).

Важно е също така да подчертаете най-добрите умни LED лампи през 2019 г.:

 1. Yeelight LED крушка цвят сребрист (YLDP02YL), E27, 9W.
 2. LIFX Mini, E27, A19, 9W.
 3. Rubetek RL-3103, E27, 7W.
 4. Insteon LED крушка.
 5. SONOFF B1.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да изберете LED лампи за дома и кои модели са по-добри за домашна употреба. Надяваме се, че тази информация беше нова и полезна за вас!

Прочетете също:

Как да определим качеството на енергоспестяваща лампа

Видео сравнение на LED и флуоресцентни лампи

(67 гласа)
Зареждане...

8 коментара

 • Никита

  Благодаря за полезната информация! С избора за къщата изглежда всичко е ясно, но уличното осветление беше голям проблем при нашето производство, обърнахме се към компанията Svetikof (svetikof.rf) и поръчахме лампите им от гамата Quasar, те работят отлично!

  Отговарям
 • Марат

  Съотношението на мощност с лампа с нажежаема жичка е посочено неправилно 1/5, тя е светеща, а за LED 1 / 7.5

  Отговарям
 • Евгения

  за спестяване на 10 пъти приказки.променени всички крушки с нажежаема жичка в къщата не LED консумацията на електроенергия намалява с 20-25 процента. , т.е. в структурата на консумацията на енергия, а не на осветлението, основното, а телевизорите, компютрите, хладилниците и т.н. така че не чакайте 10 пъти за спестявания, а подмяната на всички лампи струва много пари. и дори с топъл блясък на лампата, те са по-малко естествени.

  Отговарям
  • Admin

   Евгений, което означава, че спестяванията са около 7,5-10 пъти по-високи спрямо лампите с нажежаема жичка. Това се отразява на общото потребление на енергия само с една четвърт, в зависимост от това кой използва какво в къщата. Независимо от това, неведнъж е доказано, че цената на светодиодите се изплаща.

   Отговарям
 • победител

  Съгласен съм с админ. Те инсталираха LED лампи на марката Eleganz и никога не са съжалявали за това. Опитваме се да не губим пари по отношение на електричеството, но дори и в тази ситуация с конвенционалните лампи с нажежаема жичка, платихме около 800-1000 r за електричество. Сега плащайте не повече от 500.

  Отговарям
 • Татяна

  Струва ми се, че основната роля при избора на такива крушки играе както производителят, така и магазинът, в който се извършва покупката.

  Отговарям
 • жизненоважен

  Кажете ми кои лампи са по-малко чувствителни към спада на напрежението?

  Отговарям
  • Артьом

   Инсталирайте релето за напрежение в щита и забравете за опасността от капки за домашните уреди.

   Отговарям

Добави коментар