Как да окачите полилей на тавана?

Така че, трябваше да замените или от нулата да окачите полилея на тавана в къщата. На пръв поглед това събитие предизвиква малко притеснение и изглежда трудно за начинаещ електротехник. Но всичко е много по-просто, отколкото си мислите, защото инсталационната работа продължава не повече от половин час и не се изискват специални усилия.

Свързване на проводници с ЛПС

За да закачите полилея на тавана със собствените си ръце, трябва:

 • запознайте се с предпазните мерки за безопасност;
 • подгответе инструменти и материали;
 • изберете правилния метод на монтаж;
 • инсталирайте продукта;
 • проверете връзката.

Сега ще разгледаме подробно всеки от етапите.

Предпазни мерки за безопасност

Всяка електрическа работа не е безопасна, защото човек се справя с ток с високо напрежение. Така че, когато сте свързани, не е шокирано, но електрическо окабеляване не се провали във времето, препоръчваме ви да вземете предвид следните правила и съвети:

 1. Преди да закачите лампата на тавана, изключете електричеството в мрежата (просто изключете прекъсвач в щита).
 2. Уверете се, че няма електричество в стаята, като включите / изключите светлината.
 3. Използвайте индикаторна отвертка, за да проверите напрежението на проводниците, идващи от тавана. Ако няма ток, се захващайте за работа.
 4. Изпълнете кабелна връзка използване на терминални блокове. "Дядо" обрат с изолация не е безопасен.
 5. Не купувайте китайски продукти с ниско качество, както най-често те се провалят.
 6. Погрижете се за качеството заземяване на окабеляване.

Ако следвате тези мерки за безопасност, ще бъде възможно да поправите полилея на тавана бързо и без проблеми.

Инструменти и материали

За да извършите инсталацията, ще ви трябва следните инструменти:

 • електрическа бормашина или чук;
 • стълба;
 • отвертки или отвертка;
 • индикаторна отвертка;
 • клещи.

От материалите, които трябва да подготвите:

 • свързващи подложки или WAGO терминали (те не винаги са включени, особено ако продуктът е евтин);
 • закопчалка (кука или котва);
 • винтове с дюбели.

Що се отнася до последното, тогава трябва да се изясни. Ако полилеят ще бъде монтиран към бетонния таван, е необходимо да закупите котва, те са по-добре инсталирани в стената. За да окачите калъфа на дървен таван, можете да направите без кука, използвайте винтове за дърво (ако лампата е с леко тегло). Гипсокартонът може да бъде фиксиран само ако стигнете до рамката от профили, използвайки самонарезни винтове за метал.

Методи за инсталиране

За да независимо окачите полилея от тавана в къщата, можете да използвате един от три метода, всеки от които е предоставен предварително от производителя. Ако продуктът не е тежък, той може да бъде окачен на кука. С тегло над 5 кг е необходимо използването на анкерни болтове.Дизайнът на някои полилеи изисква инсталирането на специална скоба (скоба). Е, последният начин е да монтирате задния капак на лампата директно към тавана или стената. Сега ще разгледаме подробно всеки от горните методи.

кука

За да инсталирате лек полилей, можете да закупите евтин кука с дюбел (както е показано на снимката) и да го завиете на тавана, а след това да закачите на куката контур, предвиден от дизайна на лампата.

Метална кука

Обръщаме вашето внимание на факта, че този метод е подходящ само ако таванът е дървен или бетон, защото след това можете да пробиете дупка в него и да поставите дюбела. Ако обшивката с гипсокартон, този тип инсталация е забранена, тъй като куката просто ще повърне след окачване на лампата.

Ако полилеят е голям и тежък, можете да го закачите на куката за котва. Дизайнът му е показан на снимката:

Кука за закрепване

Всичко, от което се нуждаете, е да пробиете дупка с необходимия диаметър на тавана, след което да завиете куката. Котвата ще се „напука“, поради което ще се създаде надеждно закрепване на продукта с още по-голямо тегло.

Такава връзка може да развали вътрешността на стаята, затова се препоръчва да се купуват лампи, които имат декоративна купа, която ще скрие всички крепежни елементи.

скоба

Ако производителят е осигурил каишка, ще трябва да отделите малко повече време за инсталирането.

Скоба за фиксиране

Комплектът включва метална пръчка и 2 винта с гайки. Всичко, от което се нуждаете, е да фиксирате лентата (скобата) и след това да закачите самия полилей плътно към тавана.

Тази опция е по-отнемаща време, но в същото време не е нищо сложно. Основното е правилно да регулирате разстоянието между винтовете (трябва да съответства на разстоянията между отворите в самия корпус на лампата).

Задна корица

Ако искате да окачите полилея на тавана, без да пробиете перфоратор, трябва да изберете специален тип лампа, чийто таван може да бъде фиксиран с самонарезни винтове. В този случай просто трябва да завиете няколко винта през дупките в задния капак. Най-често този метод на закрепване се използва, ако продуктът е лек и е монтиран на стената (както е показано на снимката).

Връзка

Така че, за да можете да разберете всеки от методите за свързване, ние ще предоставим подходящи стъпка по стъпка инструкции за манекените.

Ако използвате кука, достатъчно е да пробиете дупка на тавана с помощта на свредло, да закарате дюбел (или котва) в него и след това да завиете самата кука. На следващо място, трябва да свържете проводниците между корпуса и оловните сърцевини, внимателно да ги изолирате (ако е необходимо) и едва след това окачете полилея на кука. Трябва да се спрете на това по-подробно, така че да знаете как правилно да свържете полилея към тавана.

Ако дизайнът на лампата не осигурява заземяване, към корпуса трябва да бъдат свързани два проводника - фаза и нула. По правило металните лампи осигуряват допълнително заземяване, така че в този случай ще трябва да се справите с три проводника - фазови, неутрални и заземени. Всяко ядро ​​трябва да бъде свързано в клемния блок според цветното кодиране на проводниците, както и легендата. Ако 4 жици излязат от корпуса на лампата, това означава полилей с две крушки и е необходимо да го свържете по аналогия с схема за връзка на sconce на две лампи.

Видео урок за свързване

Ако инсталирате електрическо окабеляване от нулата, тогава все още се нуждаете свържете превключвател на светлината, Можете да се запознаете с технологията, просто като кликнете върху връзката.

За да равномерно окачите полилея върху скобата, първо трябва да поставите винтовете на подходящо разстояние. След това фиксирайте скобата, като използвате ноктите за дюбели. След това трябва да нанижете тялото през шиповете и с помощта на декоративни гайки да фиксирате надеждно продукта върху щангата. Както в предишния случай, свързването на проводниците трябва да се извърши предварително.

Освен това обръщаме вашето внимание на много важен момент. Когато свързвате полилея, проводниците трябва да бъдат правилно свързани: фаза с фаза, нула с нула и заземяване с заземяване. Ако смесите контактите, това ще се случи късо съединение, За да не се случи това, препоръчваме ви да се запознаете цветни кодове.

Е, последният начин - фиксиране на задния капак директно към тавана. В този случай дизайнът на продукта има няколко отвора на задния капак, които просто се фиксират с самонарезни винтове. Няма нищо сложно, единственият съвет, който бих искал да дам, е, че не е нужно да използвате всички дупки. Ако лампата е лека, но са предвидени 4-5 отвора, тогава може да са достатъчни три самонарезни винта, за да закачите калъфа.

Препоръчваме ви да се запознаете схема на свързване на контакта и превключвателя, на който можете ясно да видите принципа на осветлението:

Схема на свързване на контакти и превключвател

Свързване на гнездото, превключвателя и крушката в разклонителната кутия

Проверка за проверка

Когато свършите електрическото свързване, трябва да проверите цялата работа. Първо визуално - така че да не се виждат проводници (скрийте сърцевините в корпуса). След това е необходимо да подредете лампата, за да се уверите, че тя е фиксирана сигурно. Е, в крайна сметка включете машината и ако тя не избие, а лампата не искри, значи всичко се прави правилно! Както можете да видите, можете лесно да окачите полилей на тавана за един човек и дори жена! Основното е да следвате всички правила, за които ви казахме!

Нестандартни ситуации

По-горе ви предоставихме инструкции за инсталиране на полилея в най-стандартните условия - когато таванът е равен и без дефекти. В същото време понякога се налага да извършвате закрепване в нестандартни условия, за които ще говорим накратко.

За да окачите полилея на окачения таван, можете да използвате лентата, както е показано по-долу на снимката. В този случай закрепването може да се извърши дори ако таванът вече е опънат и освен това подмяната на лампата може да се извърши без опасност от повреждане на покритието на филма.Фиксиране на каишката към тавана на опъване

Ако решите да окачите продукта на наклонен таван, в този случай е най-добре да използвате окачване на верига. Когато по някаква причина трябва да промените местоположението на полилея в апартамента, основното е да не влизате в окабеляването, когато пробивате нова дупка на тавана. За да направите това, се препоръчва използването домашен металотърсачкоето ще покаже къде отиват проводниците.

Ако вече има дупка на тавана, не забравяйте да я използвате, за да пробиете дупката отново с перфоратор. Прекалено голяма дупка може да бъде скрита със специална лампа за мазилка, която се продава в повечето строителни магазини.

Ако три проводника от един и същи цвят излязат от дупката, тогава за да намерите фазата, нулата и земята, ще трябва да използвате мултицет. С двупроводното окабеляване нещата са по-лесни - можете да намерите фазата и нулата със стандартна индикаторна отвертка (когато докоснете фазата, светлината ще се включи).

Харесва ли ви статията? Добавете „Elecroexpert»За да отметите и ще ви зарадваме с нови достъпни инструкции с визуални видео примери, както и електрически вериги. Надяваме се да разберете как да окачите полилей на таван, изработен от гипсокартон, бетон или дърво!

Подобни материали:

Видео урок за свързване

(11 гласа)
Зареждане...

Добави коментар