Преглед на характеристиките на флуоресцентната лампа

Тази статия ще разкаже на читателите my.electricianexpa, какво е флуоресцентна крушка, какъв е нейният принцип на работа и предимствата в сравнение с алтернативните опции. Поглеждайки напред, бих искал веднага да отбележа, че тази версия на светлинния източник носи определена опасност, ако изведнъж енергоспестяващата лампа ще се счупи, Ето защо първо препоръчваме внимателно да проучите техническите характеристики на луминесцентни лампи, въз основа на които да претегляте плюсовете и минусите по отношение на избора на тази опция.

приспособление

Устройството на флуоресцентната лампа има някои прилики с дизайна лампи с нажежаема жичка и халогенни продукти. Състои се от запечатана колба и електроди.

Компоненти на продукта

Колбата се напълва с инертен газ и малко количество живак (до 30 mg). Вътрешните стени на колбата са покрити с фосфор, който превръща ултравиолетовото лъчение в светлина, видима за хората. Електродите са инсталирани от двете страни на крушката (в краищата). Конструкцията на електрода е същата волфрамова нишка, към която се преминават контактните крака, които позволяват преминаване на електрически ток. Принципът на работа е следният - с преминаването на електричеството електродът се загрява и се получава ултравиолетово лъчение, което, преминавайки през стените на крушката, се преобразува във видим светлинен поток.

особеност

Технически характеристики на луминесцентни лампи:

 • мощност на продуктите - от 15 до 80 W (за общо предназначение);
 • номинално напрежение - 220 и 127 V;
 • температурата на волфрамовата нишка - от 2700 до 6500 градуса (Келвин);
 • светлинен изход - може да достигне рекордните 104 Lm / 1 W (средно от 40 до 80 Lm / 1 W);
 • размер на капачката - 14 mm (minion E14) и 27 mm (стандарт E27);
 • диаметърът на колбата е 12.16.26.38 mm;
 • експлоатационен живот - от 10 000 до 40 000 часа;
 • ефективността надвишава 20%.
Характерно за енергоспестяващи крушки

видове

Предлагаме на вашето внимание основните видове флуоресцентни лампи:

 • линеен;
 • компактна.

Линейни флуоресцентни източници на светлина се използват за осветяване на промишлени и офис сгради, както и спортни площадки. Тяхната особеност е висока мощност и висока светлинна мощност. В допълнение, тези продукти са в състояние да спестят до 30% от консумираната електроенергия, което е основното им предимство.

Линейна форма на крушката

Компактни или с други думи енергоспестяващи лампи (CFL) се използват за общи цели. Те имат специфичен дизайн, представен от извита крушка. Продуктите се използват не само по време на монтаж на осветление в апартамента, но и за декоративна облицовка на прозорци, както и за дезинфекция на болнични стаи. Основното предимство е високата светлинна мощност и дълъг експлоатационен живот.

Енергоспестяващ източник на светлина

маркиране

Днес има няколко маркировки на флуоресцентни лампи, сега ще разгледаме всяка от тях.

патриотичен

Домашното маркиране е представено с буквено-цифрово съкращение, което е дешифрирано на снимката.

Фабрична маркировка на руски производители

Първата буква "L" е лампа.

Втората буква е характеристиката на светлинния поток (D - дневна светлина, HB - студено бяла, TB - бяла, EB - естествено бяла, B - бяла, UV - ултравиолетова, G - синя, C - синя, K - червена, F - жълта, Z - зелено).

Третата буква е качеството на цветопредаване (C - подобрено качество, CC - особено високо качество).

Четвъртата буква е дизайнерска характеристика (A - амальгамен, B - бърз старт, K - кръгъл, P - рефлексен, U - образен).

Числото след буквите е мощността във ватове.

Обръщаме вашето внимание на факта, че в маркирането на флуоресцентна лампа могат да присъстват съкращения като LHE и LE, което означава естествена светлина и студена естествена светлина.

Спецификации на продукта

чужд

Чужда маркировка върху колбата

Външната маркировка е представена в тази таблица:

Чужди спецификации за етикетиране

Както можете да видите, вместо буквено-цифров шифър се използва трицифрено число, както и дефиниция под формата на обикновен подпис на английски (например, марката cool white означава студена светлина).

Ползите

Енергоспестяващите луминесцентни крушки имат много предимства, следователно на световния пазар на източници на светлина те заемат второто място след лидерите - LED продуктите.


Основните предимства са:

 1. Високи енергоспестяващи показатели, при които те превъзхождат лампите с нажежаема жичка;
 2. Добро качество на светлината и светлинен изход;
 3. Голямо разнообразие от продукти за специални и общи цели;
 4. Дълъг експлоатационен живот (порядък по-дълъг от халогенни лампи).

недостатъци

Сред недостатъците на флуоресцентни лампи са:

 1. Повишена цена на продуктите;
 2. Вреден ефект върху благосъстоянието на човека при продължителна употреба на изкуствено осветление. Освен това такива домакини са вредни за очите;
 3. Експлоатационният живот се забелязва значително с честото включване / изключване;
 4. Неуспешно с падане на напрежението (трябва да се инсталира допълнително устройство за защита от пренапрежение);
 5. Интензитетът на светлината не може да се регулира с димер;
 6. Забранено е използването в прашни и влажни помещения (например, когато монтаж на електрическо окабеляване във ваната);
 7. Лоша работа при ниски температури;
 8. Ако колбата е счупена, живакът може да повлияе неблагоприятно на човешкото тяло;
 9. Те изискват специализирано изхвърляне, което може да не присъства във всеки град.

Както можете да видите, тези продукти имат повече недостатъци, отколкото предимства. Независимо от това, при правилна употреба всички недостатъци веднага „излитат“, оставяйки само основното предимство - високи енергоспестяващи свойства.

Област на приложение

Днес "домакините" се използват, когато е възможно: за домашно осветление, за обличане на прозорци и др. улично осветление, В допълнение, тези източници на светлина са широко използвани при създаването на телевизори, като плазмен екран принадлежи към групата на луминисцентни източници на светлина.

Икономична лампа за маса

Най-подходящата област на приложение на флуоресцентни лампи е осветлението на големи площи: стадиони, детски площадки и дори двора в частна къща (както е показано на снимката). Това се дължи на факта, че такива продукти имат висока светлинна мощност и в същото време ще се включват веднъж на ден.

Стълбищни светлини

Така разбрахме техническите характеристики на луминесцентни лампи, както и плюсовете и минусите на тяхното използване. Надяваме се, че тази информация беше полезна и интересна за вас!

Прочетете също:

Характерно за енергоспестяващи крушки

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар