Как да инсталирате прожектори в сухото строителство?

Днес точковото осветление се използва много често в къщи и апартаменти. Това се дължи на лекотата на инсталиране на продукти, както и на техния незабележим външен вид на тавана, който не разваля интериора на стаята. По-нататък ще говорим за това как правилно да инсталирате прожектори в сухото строителство със собствените си ръце, предоставяйки инструкции стъпка по стъпка и визуален видео урок.

LED вид

Монтирането на прожектори в таван от гипсокартон има много предимства, а именно:

 • не е голяма работа, дори начинаещ електротехник може да се справи с това;
 • отнема много малко време (1 бр. за фиксиране не повече от половин час, ако всичко е подготвено);
 • висококачествено осветление на стаята, особено ако използвате икономично LED лампа;
 • крушки се скриват на тавана, без да развалят интериора на стаята.

Обръщаме вашето внимание на това какво да използвате източници на светлина LED лампите се препоръчват, защото те имат достатъчно висок светлинен поток и ресурс на работа. В допълнение, тези продукти могат да спестят повече от 30% от електроенергията!

Подготвителна работа

Като начало кабелът се изтегля в защитна гофриране чрез структура от профили до приблизително място за инсталиране на прожектори в сухото строителство. Самият проводник се провежда от основния панел до разклонителната кутия, фиксирана в самата стая. Можете да разберете повече за това събитие в статията: монтаж на електрическо окабеляване в къщата.

Нулева и фазова схема на свързване

От разклонителната кутия е необходимо да се изтегли по един маршрут на проводници до мястото на монтаж на прожектори в таван от гипсокартон. За да направите това, се препоръчва да използвате един от следните проводници: VVGng 3*1,5; PVA или RKGM, За да изберете най-подходящия проводник, се препоръчва това изчисляване на напречното сечение на кабела, Обикновено 1,5 мм медна сърцевина е достатъчна за осветителната линия.

Обръщаме вашето внимание на факта, че много самоуки електротехници се опитват да улеснят работата си и свързват лампите в ред от една линия, като просто свързват продуктите един с друг по кабели. Не препоръчваме да използвате този метод на инсталиране, като в този случай натоварването ще се увеличи значително и ще „падне върху раменете“ на първата връзка с домашното окабеляване. В резултат на това може да възникне претоварване, което да доведе до спонтанно изгаряне на окабеляването и късо съединение.

Когато окабеляването се раздели, можете да продължите към основния процес.

Основен процес

Така че, инсталирането на петна в сухото строителство включва следните стъпки:

 1. Подготовка на стената
 2. Връзка с продукта
 3. Проверка за проверка

Помислете по-подробно всеки от етапите на инсталиране на прожектор.

Готвене на стените

В тази статия разглеждаме инсталационните работи, ако таванът е гипсокартон. Всичко, от което се нуждаете, е да изрежете стробите на тавана. Стробовете са седалките за инсталиране на лампата.Те могат да бъдат квадратни или кръгли, в зависимост от формата на продукта.

Stroba в гипсокартон

Strob

В един или друг случай, за да инсталирате прожектор в гипсокартон, ще ви трябва следните материали и инструменти:

 • електрическа бормашина;
 • корона за работа с дърво;
 • тънка и индикаторна отвертка;
 • терминални блокове
 • клещи.

Свредло

На първо място, не забравяйте да изключите електрическото захранване в мрежата и да проверите присъствието му с помощта на индикаторна отвертка (може да се използва в контакта или на контактите, свързани към тавана). След това пробийте дупка в сухото строителство. Диаметърът на короната задължително трябва да съвпада с диаметъра на тялото (максимално излитане не повече от 3 мм).

Обръщаме вашето внимание на факта, че е възможно избраният отвор на рамката на профилите. В този случай разваляте само тавана, защото да инсталирате прожектор под гипсокартон не работи. За да избегнете такъв проблем, препоръчваме ви предварително да маркирате местата, където са инсталирани профилите, или да ги използвате домашен металотърсач проверете тяхната наличност на правилното място.

Неуспешен строб

Неуспешен строб

Свързваме контакти

Когато дупката в сухото строителство е изрязана, трябва да намерите входните проводници, които сте донесли от разпределителната кутия, и да ги свържете към лампата. Най-ефективен метод на свързване на проводници - автомобилни терминали или конвенционални клеми. Предимството им е добра фиксация и изолация на сърцевините, както и висока скорост на монтаж. В допълнение, с помощта на тези конектори е възможно да се фиксират сърцевините на различни секции и производствени материали.

WAGO кабелни терминали

След свързването е необходимо да се фиксира прожекторът в тавана на гипсокартон. За целта дръжте пружинните лапи с ръце и внимателно вкарайте тялото в штроба. Има т.нар електрически трик: Предварително фиксирайте раздели с тел (както е показано на снимката) и след инсталирането, захапете жицата с телени резачки. Разумно е да използвате този трик, когато се използват крехки тавани и скъпи продукти, защото ако не успеете да го поправите първия път, краката могат да повредят материала на тавана.

След като калъфът седи на седалката, е необходимо да завиете крушката, ако тип капачка с резба и продължете да проверявате.

Резултат от свършената работа

Проверката на работата е доста проста. Всичко, което трябва, е да включите прекъсвача, така че напрежението да се подава към домашната мрежа. Ако нищо не искри, но лампата гори, както трябва, вие сте инсталирали и свързали правилно!

Визуална видео инструкция

Правила и съвети

За да направите инсталирането на прожектори в сухото строителство бързо и безопасно, ето няколко полезни съвета от електротехници:

 1. Преди инсталиране прочетете цветни кодове, Понякога може да бъде нестандартно. Ако объркате фазата с нула и свържете контактите неправилно, не можете да избегнете проблеми.
 2. Ако решите да свържете прожектори през димер, не забравяйте да купите димни светодиодни крушкизащото конвенционалните крушки бързо ще се провалят, когато се използват с димер.
 3. Не забравяйте да се погрижите за висококачественото заземяване на окабеляването, защото това може да ви спаси живота.
 4. Вместо клемни блокове можете да използвате кримпване на сърцевините с ръкави. Ефективността ще бъде същата, само отделете повече време.Втулки за свързване на проводници
 5. Необходимо е да се извърши електрическа инсталация, когато стените вече са напълно завършени.
 6. Не се страхувайте да свържете независимо прожектори. Тук няма нищо сложно, освен това това събитие ще ви позволи да спестите поне 400 (средната цена за инсталиране на един прожектор от майстор).
 7. Използвайки флуоресцентни тръби Не ги докосвайте с ръце, в противен случай животът на осветлението ще бъде значително намален.
 8. Ако тялото на продукта е квадратно, все пак създайте кръгла строба с корона и след това изрежете ъглите с нож (таван от гипсокартон).
 9. В случай, че решите направете осветление в банята прожектори, трябва да закупите продукти, работещи от понижаващ трансформатор на 12 волта. Това напрежение е безопасно за хората и ако се появи теч на ток, последствията няма да са опасни за вас.
 10. Преди да инсталирате петната е важно да ги поставите правилно на тавана, така че те ефективно да осветяват стаята и в същото време да изглеждат красиви. Относно, как да поставите прожектори на таванаГоворихме в отделна статия!

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как сами да инсталирате прожектор в сухото строителство. Препоръчваме да използвате тази опция за осветление в кухнята и в банята, където се изисква насочено осветление на функционалните зони!

Свързан материал:

Визуална видео инструкция

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар