Как да направите окабеляване в гаража?

Технологията за инсталиране на електрическо окабеляване в гараж е най-малко различна от окабеляването в апартамент или къща, но не значително. Разликите са главно в характеристиките на вашия конкретен гараж. Ако имате сграда в двора, трябва да положите захранване към нея, а ако в гаражно общество или кооперация, тогава най-вероятно ще трябва да се свържете с линията, положена върху опорите. За целта не забравяйте да се свържете с електротехника, който обслужва това общество. Цената за инсталиране на електричество, направена от специалист, може да удари джоба ви забележимо, но в повечето случаи можете сами да положите или подмените окабеляването. В тази статия ще научите как може да се направи окабеляване в гараж.

Ако имате малък опит, след това внимателно следвайте съветите, описани в статията, и след приключване на работата се консултирайте със специалист и го помолете да провери инсталацията.

Създаване на схеми

Преди да преминете към подготовката на стените, трябва внимателно съставете схема на окабеляване в гаража. Диаграмата трябва да посочва мястото на входа на захранващия кабел вътре, мястото на инсталиране на електрическия панел, както и мястото на инсталиране на крушки, лампи и контакти.

Гаражът е опасно за пожар място; автомобилистите винаги съхраняват в тях горива и смазочни материали, както и самата кола. Между другото, за да определите класа на пожарна опасност на гараж, можете да използвате предметите PUE от 7.3.38 до 7.3.53., както и SP 12.13130.2009 г., тъй като R 3107938-0301-89 вече е остарял. Когато съставяте схемата, трябва да запомните:

 • Окабеляването трябва да бъде строго вертикално и хоризонтално по стените. Обръщането се извършва само под прав ъгъл.
 • Ако гаражът има отопление, дори централно, дори печка, тогава телта трябва да бъде положена на разстояние не по-малко от 10 см от отоплителните тръби с паралелна инсталация, съгласно PUE 2.1.57. Освен това, когато се полага по-близо до тръбопровода по-близо от 25 см - кабелът трябва да бъде допълнително защитен от повреди, тоест да бъде положен например в тръбата.
 • Превключвателят се препоръчва да се монтира на разстояние 10-15 см от крилото на вратата, на височина 1,5 метра от земята.
 • Инсталация на изхода проведено на височина 60 см от пода.
 • За разлика от апартамент в гараж, няма нужда да поставяте търговски обекти на всеки ъгъл. Инсталирайте група контакти в близост до работното място, близо до всяка от машините, ако има такива, както и изход в електрическия панел.
 • Честото разположение на гнездата е опасно, тъй като можете да повредите контактите с превключватели и да свържете към тях, когато извършвате някаква работа в гаража и когато пренасяте тежки предмети, събарете електрическа точка.
 • В много случаи е по-добре да вземете удължителен кабел на барабана и да го развиете до мястото, където ще се извърши работата.
 • Не монтирайте 220V контакти в контролната яма.В ямата може да се натрупа вода; за целите на електрическата безопасност не трябва да се монтират осветителни тела 220V.
 • В яма е по-добре да използвате 12V лампи (в стационарни лампи), да използвате преносими лампи или да поставите 12V гнездо, за да ги свържете, за подробности вижте PUE 6.1.16, 17.
 • Отделно за осветление и контакти препоръчва инсталирайте прекъсвачи и RCD, Ако изведнъж се наложи да поправите контакта, можете да направите това с включената светлина.
 • Инсталирайте понижаващ трансформатор 220/12 за осветяване на контролната яма и носачи в електрическото табло.
 • Ако е възможно, не забравяйте да направите трифазен вход в гаража. Той ще е необходим при свързване на трифазни асинхронни двигатели, а именно те са инсталирани в повечето машини, както домашни, така и маркови. Не е нужно да купувате кондензатори (скъпи) или да излезете от ситуацията, като търсите еднофазни, например колекторни мотори. Също така това ще ви позволи да свържете товар с по-голяма мощност със същата машина за въвеждане на ток.

Осветление за проверка на ямата на гаражаСхема на трифазен електрически панел за свързване на еднофазно и трифазно оборудване:

Схема на електрическия панел в гаража

Обща схема на окабеляване в гаража:

 

Схема на окабеляване на гараж

Последната опция за инсталиране, която разгледахме по-подробно в статията: схема за окабеляване на гараж!

Трябва да се отбележи, че най-добре е да се използва план за строителство (ако има такъв) за създаване на схемата. В този документ чертежът се следва с всички точни размери, което ще бъде удобно за създаване на правилния проект.

Изчисляване на количеството материали

След като създадете схемата, трябва да преминете към следващата стъпка - да броите количеството материали за окабеляване, Първо, прочетете количеството кабел. Моля, обърнете внимание, че окабеляването в гаража ще бъде както вътрешно, така и външно (за полагане от стълба към електромера и вход), така че ще трябва да закупите материали за всички видове работа. От стълба обикновено лежат SIP проводник, неговото напречно сечение ще Ви бъде посочено в техническите условия за свързване, докато съгласно PUE 7.1.34 и в таблица 2.4.2 „Най-малкото напречно сечение или диаметър на разклонителни проводници от въздушни линии до втулки“, разрешеното сечение на алуминиевите проводници се използва не по-малко от 16 квадратни метра. mm или повече от 2,5 квадратни метра. мм, ако това е мощността на отделно електрическо оборудване (гаражът не е такъв).

Въз основа на горното (PUE 7.1.34), окабеляването вътре в гаража трябва да бъде направено с медна жица или кабел. За окабеляване вътре в гаража използвайте VVGNG-LS.

За правилно изчислете напречното сечение на кабела необходимо е да се определи точно кои електрически уреди ще бъдат монтирани на закрито. Общата мощност на всички електрически уреди трябва да се умножи по коефициент "1,2" (резерв на мощност 20%), въз основа на който, съгласно таблицата, изберете подходящата стойност. Прокарайте кабела към гнездата със секция от проводими проводници от 2,5 квадратни метра. mm, към отделни устройства - изчислява се по мощност.

Що се отнася до дължината, трябва да я приемаме с марж, защото проводникът ще бъде нарязан на части (от изхода до щита, от превключвателя към лампата и т.н.). За всеки кабелна връзка необходимо е да се направи запас от 10-15 cm.

Изчислете точния брой търговски обекти в гаража. Трябва да има поне 2x. Единият за удължителния кабел (в случай на ремонт на машината), а вторият за стационарен електрически уред (например компресор или заваръчна машина). Ще има два превключвателя: един за контролния отвор, вторият за основното осветление. Ако е необходимо, можете да добавите още превключватели, за да контролирате светлината например на всяка стена.

Трябва да се обърне специално внимание на тела. В днешно време са популярни LED и луминесцентни лампи. Първият вариант е по-икономичен и издръжлив, но в същото време по-скъп.

Ще бъде отлично, ако самата лампа има висока клас на защита от прах и влага - IP54 и по-висока версия. Това е особено важно, ако гаражът е без отопление и може да се натрупа конденз.

Ако ще се извърши монтаж на открито окабеляване в гаража също трябва да изчислите броя на тела, велпапе или кабелни канали. Според SNiP 3.05.06-85 (таблица 2), стъпката на закрепване на отворено окабеляване в тръби с диаметър 20 mm не е по-голяма от 1 m, 32 mm не повече от 1,4 м. Такива изисквания могат да се прилагат за полагане на кабели в гофриране. В същото време има изисквания за фиксиране на кабела без тръби и гофриране с отворено окабеляване, те са описани в VSN 180-84. Клауза 7.2., Където се казва: „Разстоянието между точките на закрепване на проводници и кабели трябва да бъде най-малко 500 mm за хоризонтално полагане и 1000 mm за вертикално“. В този случай е необходимо да вземете предвид изискванията, но всъщност трябва да фиксирате гофрирането на всеки 0,3-0,7 метра, за да не провисва.

Скрит монтаж на окабеляване не препоръчваме да използвате, като той отнема повече време и е малко вероятно да подобри интериора на стаята. След като всички елементи са изчислени, пристъпваме към основния процес.

Основен процес

Монтажът на окабеляване в гаража се състои от три основни етапа:

 • обучение;
 • улично полагане;
 • вътрешно прокарване на кабела.

Ще разгледаме подробно всеки от етапите под формата на стъпка по стъпка инструкции, така че да знаете как да провеждате електрическо окабеляване в гаража със собствените си ръце.

Подготвителна работа

Подготвителната работа се състои в рязане на кабела и подготовка на стените. Рязането се извършва, като се вземе предвид границата на дължината (както вече казахме, поне 10 см на връзка). още стените са маркирани според създадената схема. За маркиране можете да използвате маркировъчен шнур. Маркирането на шнура е най-простата и ефективна. Необходимо е да фиксирате кабела в началната точка (както е показано на снимката по-долу) и след това да го разтегнете до следващия клон или крайната точка на окабеляването. След това шнурът се изтегля по протежение на стената, изтегля се настрани и рязко се освобождава. В резултат на това върху стената трябва да остане боядисан отпечатък, който ще бъде маркирането. Основната задача е да издърпате кабела строго вертикално (или хоризонтално), така че следата да съвпада с маркировките на диаграмата. За това можете да използвате отвес и ниво на сграда. Има и опция направете лазерно ниво, направете го сами, което ще помогне да се маркират стените за окабеляване в гаража.

Как да използвате маркировъчен шнур

След маркиране на стените е необходимо да се подготвят стълбовете за окабеляване (с вътрешния метод на монтаж).

Преследване на стена с бормашина с корона

Обикновено тази опция се използва при инсталиране на електрически проводници в бетонен гараж. Трябва да се отбележи, че линията може да се проведе и по технологичния отвор между подовите плочи, но тази опция не винаги съществува.

за чипиране на стени Препоръчва се използването на шлифовъчна машина с диск за бетон или перфоратор. Ако този инструмент не е под ръка, длето и чук ще ви помогнат. Дълбочината на строб трябва да бъде не повече от 2 см, дебелината е избрана в съответствие с напречното сечение на сърцевината, но също така не повече от 2 см. Когато целият маршрут е представен от строб, можете да продължите по-нататък.

Обръщаме вашето внимание на факта, че в тухлен гараж можете да скриете окабеляването в шевовете между редовете (както е показано на снимката), за да не създавате строб!

Полагане на проводници в технологични шевове между тухли

Също така в процеса на подготвителна работа е необходимо направи земята.

Улична работа

Полагането на външно електрическо окабеляване трябва да бъде предадено в ръцете на специалист електротехник. Първо изберете метода на полагане на външен кабел. Препоръчва се използването на въздушния метод, като Той е по-евтин и отнема много време. Ако разстоянието от уличния стълб до гаража е повече от 25 метра, съгласно EMP 2.4.12. погрижете се за създаването на междинна опора в двора.

Въздушни електропроводи

Има някои изисквания за въздушно окабеляване на електрическото окабеляване:

 • височина над пътното платно - най-малко 6 метра;
 • височина над пешеходната зона - най-малко 3,75 метра;
 • височината на влизане в стаята е не по-малка от 2,75 метра.

Последното изискване може да създаде някои проблеми, защотогаражът е ниска сграда и когато през покрива се постави кабел, могат да възникнат много проблеми (сложността на хидроизолацията на помещението, големият риск от механични повреди и т.н.)

В този случай се препоръчва да се инсталира в близостбагажник за тръби - стоманена тръба, леко огъната в горната част (както е показано на снимката).

Монтаж на тръбни стойки за въздушни електропроводи

При подземно окабеляване до гаража такива трудности не възникват. Необходимо е само да се изкопае окоп (от централната електропровод до разпределителния панел) и да се постави в него брониран меден кабел, например VBbShv, Основното е предварително да оставите входа за влизане навътре във фондацията. че предпазвайте кабела от механични повреди, се препоръчва да го поставите в специална стоманена кутия, отгоре на която е положена допълнителна гумена лента с надпис "Не копайте, под кабела". Под основата линията трябва да бъде защитена от тръба, чийто диаметър е два пъти по-голям от напречното сечение на сърцевината. Отвън тръбата трябва да излезе не повече от 5 cm.

Поддръжка на подземен електропровод

Недостатъкът на подземното окабеляване в гаража: високата цена на брониран кабел, както и сложността на работата. Въпреки разходите, този метод е по-траен.

Монтаж на закрито

Монтажът на окабеляване на гараж не е труден. Помислете за окабеляването на скрития и отворен тип.

Скрит начин

При окабеляване по скрит начин е необходимо да поставите кабела в строб и да го фиксирате. За закрепване се използват специални пластмасови скоби или метални скоби.

Препоръчва се използването на дядо метод на монтиране на кабели използвайки алабастър. Разтворът хваща пистата на всеки 25-30 cm.

Закрепване на писта с алабастър

След това е необходимо инсталирайте разклонителни кутии, както и да свържете контакти и превключватели. Освен това всички ядра са свързани, а свързването на окабеляването в гаража се извършва с мултицет. Обръщаме вашето внимание на факта, че връзката трябва да се извърши чрез кримпване с ръкави, заваряване, запояване или клемни блокове. Ако няма проблеми и окабеляването е положено според правилата, е необходимо да измажете стените и да изчакате, докато изсъхнат.

Горещо препоръчваме да снимате окабеляването преди декорация на стената. Това ще ви позволи бързо да намерите местоположенията на дефектната мрежова секция (въпреки че е по-добре да използвате домашен металотърсач).

Външен начин

Ако решите да проведете електрическо окабеляване в дървен или железен гараж, тогава линията трябва да се изпълнява по открит начин. Това е много по-просто и по-удобно, защото ако трябва да свържете нов изход, няма нужда да чукате стената от инсталационната кутия до новата "точка".

Използване на кабелни канали

Отвореното окабеляване обикновено трае специално кабелни канали, Те не развалят външния вид на стаята и са безопасни (ако материалът за производство на каналите се самоугасва). Можете също да използвате монтажа върху изолирани опори, но в този случай естетическият вид на стаята ще страда малко, а сигурността ще намалее.

Ако имате дървен гараж или SIP панели или смятате да облицовате стени с друг запалим материал, трябва да използвате правилата за полагане на електрически проводници на горими покрития, те могат да бъдат намерени вГлава 2.1 от ПУО (параграфи 2.1.31-2.1.51), таблица 2.1.3 и глава 7.

В него се казва, че при полагане на горими покрития, отвореното окабеляване трябва да се постави в тръби. Може да се полага в стоманени и медни тръби. Необходимо е да се използват кабели с негорима изолация, на практика се използват продукти с префикс в маркировката FR, -ng-LS. Можете също така да извършите монтаж в сиво PVC гофриране, което не поддържа горенето. Разстоянието между жицата и повърхността, която трябва да се изгори, трябва да бъде най-малко 10 мм. Когато полагате кабела в обвивка от горими материали (без префикси –ng-LS и др.) Без тръба, е необходимо също да поставите негорима (метална например) лента.

Това е цялата технология за инсталиране на електрическо окабеляване в гаража със собствените си ръце. Не забравяйте да се обадите на електротехник в края на работата, така че той да провери всичко.

Резултатът от електрическата работа

Как виждате, процесът на инсталиране на окабеляване в гараж отнема много време, но той не представлява нищо свръхестествено, така че може да бъде възможен дори и за вас, начинаещ електротехник! Можете също така да видите видеоклипове, в които всички видове работа са представени по-ясно:

Ето как може да се направи окабеляването в гаража. Надяваме се, че стъпка по стъпка инструкциите, предоставени от нас, диаграмата и съветите помогнаха за извършването на електрическата инсталация.

Свързани материали:

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар