Видове, характеристики и разлики на SIP проводниците

Мнозина видяха в Интернет снимка на „китайски електротехник“ и се засмяха на бедния човек с огромна гирлянда от кабели. Запознайте се по-отблизо. Това е SIP, който замени остарелия въздушен електропровод, където проводниците бяха прикрепени към изолатори и разположени на разстояние, за да се избегне припокриване и късо съединение. Новата система е лишена от такива недостатъци, всяко ядро ​​е изолирано и свързано заедно в една структура. За полагане на такъв кабел не са необходими специални стълбове с изолатори, опорите могат да бъдат поставени на по-голямо разстояние, няма такова нещо като припокриване на проводници по време на вятъра. Използва се в мрежи до 35 хиляди волта, за електрификация на жилищни сгради, улично осветление и други нужди. Обмислете целта и основните технически характеристики на SIP.

Как да дешифрирам

На първо място, трябва да се отбележи, че декодирането на маркировката SIP е както следва:

 • В - самоносеща се;
 • И - изолирани;
 • P - тел.

Моля, обърнете внимание, че според съкращението това все още е жица, а не кабел, което мнозина смятат за това.

Искам също да отбележа, че префиксът „A“ в края на маркировката (например SIP-1A) показва, че нулевото ядро ​​е покрито с изолация. Префиксът „n“ от своя страна означава, че токопроводящите проводници са изработени от алуминиева сплав, а буквата „t“ в края на маркировката показва, че изолацията е устойчива на повишени температури + 90 ° C (краткосрочна + 120 ° C).

дизайн

Преди да разгледам устройството на SIP проводника, бих искал да кажа, че днес има следните марки проводници: SIP-1, -1A, -2, -2A, -3, -3, -4, -5. Видовете и разликите на всяка марка, която ще предоставим сега.

SIP-1 се произвежда за мрежи с напрежение 380 V. Това е четирижилен кабел, изработен от алуминий или алуминиева сплав, три ядра са покрити с UV-устойчив полиетилен, а четвъртото без оплетка със стоманена сърцевина, служи като носител и неутрално.

STS-1

При SIP-2 всички вени са изолирани, носещи, включително.

CIP-2

SIP-3 е едноядрен стоманено-алуминиев кабел с обвивка, изработена от омрежен светлостабилизиран полиетилен.

IIB-3

В SIP-4 и четирите проводника са изолирани с термопластичен светлостабилизиран полиетилен, но няма поддържащо отделно ядро.

SIP-4

SIP-5 също няма отделно носещо ядро, останалите са покрити с обвивка от омрежен полиетилен, броят на ядрата е два или повече.

STS-5

Според техническите характеристики на SIP-1, SIP-2, SIP-4 и SIP-5 са проектирани за номинално напрежение до 1 kV, SIP-3 до 35 kV.

От останалите параметри бих искал да подчертая:

 • работен температурен диапазон от -60 до + 50 ° С;
 • климатична модификация на UHL (умерено студен климат);
 • монтажът на линията е възможен при -10 градуса по Целзий;
 • Гаранционен срок на експлоатация 5 години;
 • деклариран експлоатационен живот най-малко 45 години.

За повече информация относно характеристиките на SIP, като минимален радиус на огъване, съпротивление, текущо натоварване, маса и напречно сечение на проводниците, вижте таблиците:

основни параметри

SIP-1/1-А

Таблица с разделиIIB-3

Основна устойчивост

Условия за полагане

Маршрутизацията на проводниците не изисква специални умения. чрез фитинги за монтаж на самоносеща изолирана жица почти всеки може да се справи с това, като чете правилата.

аксесоари

Крепежни елементи

Предоставяме повърхностен преглед на монтажа на самоносеща изолирана жица. На опората, със специални метални щипки, са монтирани крепежни елементи за котви, които ще държат специални скоби. Самоносещият изолиран проводник се стартира върху опорите по метода на издърпване, първо се монтират ролкови ролки върху стълбовете, със защитен слой от пластмаса, предотвратяващ повреда на изолацията на изтегления кабел и опънат предварително от водещото въже, като се навива от макарата.

Как да монтираме проводник

Когато монтирате, трябва да избягвате влаченето по земята и клоните на дървото. С помощта на динамометър установете допустимото напрежение на линията. След това телта се фиксира в педите. Свързването и изтеглянето на линията се извършва с херметични скоби. Електрическият контакт се осъществява чрез пробиване на защитния слой с шипове. Връзката може да се захранва, дизайн пробивна скоба ви позволява безопасно да извършите тази процедура.

Процесът на инсталиране на проводника SIP е разгледан подробно във видеото по-долу:

Преглед на инсталацията

Област на приложение

Както казахме по-горе, обичайно е да се използва самоносещ изолиран проводник в мрежи до 35 kV. Най-често се използва в магистрали на въздушни електропроводи, както и за разклонения от въздушни линии за влизане в сгради. Ако искаш да провежда електричество до обекта, тогава в този случай просто се нуждаете от SIP проводник, с който можете да организирате вход в къщичката или в частна къща. В допълнение, този проводник се използва за външно осветление.

Влизане в дървена къща

Между другото, има аналози на SIP. Например, финландският проводник AMKA е аналог на SIP-1. Вместо SIP-2 можете да използвате френската марка телове Torsada. Аналогът на SIP-3 е друг финландски проводник - SAX или полският PAS-W. Е, що се отнася до марките SIP-4 / SIP-5, те могат да бъдат заменени с проводници, разработени по шведска технология - EX Four Core ALUS или полскаAsXsn.

Производители

Последното нещо, за което бих искал да говоря, когато обмислям техническите характеристики на проводника SIP, е кои производители са с най-високо качество днес. Следните висококачествени продукти от местните производители са:

 • LLC "Кама кабел";
 • Rybinskkabel OJSC;
 • LLC GK Sevkabel;
 • ЗАО "Москабел завод".

Използвайки продуктите на тези производители, шансът да се качите на фалшив или некачествен проводник е много малък. Ако обаче се съмнявате, че избраната от вас марка на продукта отговаря на GOST, препоръчваме ви да извършите проста проверка - определете напречното сечение на кабела според диаметъра на сърцевината.

Това е всичко, което исках да ви разкажа за техническите характеристики на проводника SIP, както и за неговите видове и разлики. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Ще бъде полезно да прочетете:

Преглед на инсталацията

(10 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • победител

  Колко далеч е напреднал в електроенергията. Преди беше цяла мрежа от проводници, но сега един кабел виси спретнато. И в главния кабел можете да намерите sip кабели и фитинги и всичко, което разчита на това.

  Отговарям

Добави коментар