Как да проведем електрическо окабеляване във ваната и какво е необходимо за това

Както разбирате, банята е сграда с висока влажност и температура. В тази връзка окабеляването в тази стая има свои собствени характеристики и най-важното - разлики от инсталация на окабеляване в къщата, В тази статия сме предоставили стъпка по стъпка инструкции как електрическото окабеляване трябва да се извърши в банята със собствените си ръце и какви изисквания са представени към нея.

Основни изисквания

Сред основните изисквания за публикуване във ваната са:

 • В дървена баня окабеляването трябва да се извърши по открит начин в кабелни канали, PVC гофриране, метални медни или стоманени тръби. Във ваната от негорими материали (шлаков блок, тухла и др.) Можете да направите скрито окабеляване, В парната стая се полага кабел или проводник с изолация, устойчива на високи температури, на практика най-често се използва RKGM, Всъщност тук трябва само да свържем тела, ако те са поставени в ъглите, тогава можем да направим окабеляване в съседната стая и да направим връзка с тях през стената. В останалите стаи те правят по най-краткия път до електрически уреди (например до лампа).
 • В съблекалнята и под душа (миене) електротехниците съветват VVGng-LS, поставен в тръби или скрит (ако стените са от огнеупорен материал).
 • Платката трябва задължително да включва прекъсвачи и RCD с изключващ ток не повече от 30 mA, за предпочитане 10 mA.
 • Не инсталирайте контакти и ключове в пералня или парна стая. Поставете ги в чакалнята. Всички електрически фитинги трябва да бъдат монтирани извън помещението, поне на входа, като изискванията са подобни на поставянето на търговски обекти в банята - https://our.electricianexp.com/gde-i-kak-raspolozhit-rozetki-v-vannoj-komnate.html.
 • Клас на защита електрическите контакти и ключове трябва да бъдат не по-малко от IP-44 (аксесоари със специални защитни капаци). Класът на защита на осветителните тела за банята не трябва да бъде по-нисък от IP-54.
 • Забранено е провеждането на електрическо окабеляване над пещта.
 • За стаята трябва направи земятамного добре, ако е организирана мълниезащита.
 • Кабелна връзка може да бъде терминал, заваряване, запояване или кримпване с ръкави.
 • Прокарайте кабела през стените в метална тръба.

Изискванията за окабеляване в дървена баня по принцип са еднакви електрическо окабеляване в дървена къщаза какво говорихме в статията, която споменахме.

Представяме също така на вашето внимание няколко полезни съвета за инсталиране на електрически проводници в банята със собствените си ръце:

 • Прокарайте кабела към банята с напречно сечение, съответстващо на електрическите уреди в него. Особено ако имате инсталирани мощни електрически нагреватели, например електрически печка-нагревател и други уреди.
 • Не забравяйте да поставите защитна плоча от негорим материал между дървената стена и превключвателя / гнездото.По този въпрос обаче възникват спорове, тъй като модерните кабелни продукти вече са изработени от пластмаса, която не поддържа изгарянето и имат задна стена, която е в съседство със стената.
 • Когато използвате кабели с изолация -ng-LS за външен монтаж в кабелния канал, е допустимо да не се поставя незапалима облицовка между стената и кабелния канал. Във всички останали случаи е необходимо да се отделят проводниците от стената на разстояние 10 мм или да се постави лента от огнеупорен материал.
 • Ретро окабеляване на изолатор - разрешено според PUE параграфи 2.1.4, 2.1.37, 2.1.39, 2.1.40, таблици 2.1.2, 2.1.3.

Следенето

Предлагаме на вашето внимание схемата на свързване във ваната:

Схема на щита в банята

По аналогия можете сами да нарисувате схема, основното е да маркирате всички елементи и да посочите точното място на тяхното поставяне.

Препоръчва се окачване на таблото в вестибюла или стая за почивка, като Тези помещения имат ниска влажност.

Основен процес

За да направите окабеляването в банята със собствените си ръце, трябва да извършите набор от мерки, а именно:

 1. Изчислете напречното сечение на кабела.
 2. Изберете кабелни продукти.
 3. Поставете окабеляването от къщата до банята.
 4. Извършете вътрешна електрическа работа.

Ще разгледаме накратко всеки от етапите, след което ще ви предоставим визуални видео инструкции за това събитие.

Изчисляване на подходящ раздел

На този етап е необходимо правилно да се изчисли напречното сечение на сърцевините, така че в бъдеще електрическото окабеляване в банята да издържи на текущите натоварвания.

Избор на напречно сечение на тел

Най-добре е да вземете предвид примера на технологията за изчисление.

Да речем, в банята ще имаме 5 тела по 100 вата всеки, електрически печка-нагревател и нагревател (в стаята за релакс). Средната мощност на печката е 4 кВт, нагревателят консумира още 2 кВт. Общо имаме 6,5 kW консумация на енергия от всички електрически уреди. Към тази цифра е необходимо да се добави минимален резерв на мощност от около 20%, което ще е общо 8 кВт. За да определим количеството ток, чрез който можем да изберем подходяща секция, е необходимо да разделим общата си мощност на напрежение (обикновено 220 V). Резултатът е, че 8000/220 = 36 ампера. Препоръчително е да изберете баня меден кабел секция 4-6 mm.kv., която е в състояние да издържи на такива текущи натоварвания.

Обръщаме вашето внимание на факта, че според същия принцип се изчислява подходящ прекъсвач. Само в този случай мощността се използва не на всички устройства, а на необходимата верига, например, осветление или отделно за пещта. В този случай се отчита номиналният ток на най-слабата точка, например за повечето изводи - 16А, както и сечението на полагания кабел, вижте PUE таблица 1.3.4.

Избор на хардуер

Използвайки съветите, които сме ви предоставили, трябва сами да изберете електрическите фитинги и други компоненти за електрическо окабеляване в банята.

Влагоустойчиви гнезда във ваната

Както вече казахме, за контакти и превключватели във вана е най-добре да използвате кабел VVGNG-LS, или аналог - NYM, Минималното напречно сечение на изводите трябва да бъде 2,5 мм.кв., а за превключвателите 1,5 мм.кв.

Осветителни тела трябва да са водоустойчиви, докато техните характеристики трябва да са подходящи за помещения с висока температура (за парни стаи). За контакти и ключове степента на защита трябва да бъде повече от IP-54, а калъфът трябва да е устойчив на повишени температури.

Поставете машината на контакти на 16А, на осветление 10А. Стойността на машината за въвеждане зависи от платката и натоварването в банята. Препоръчва се RCD да бъдат зададени на стойност по-висока от номиналния ток на машината. За тока на изтичане беше споменато по-горе.

Не забравяйте да закупите количеството на всички материали с марж, защото понякога се стига до брак или изчисленията са неточни.

Провеждане на кабел от улицата

На този етап електрическото окабеляване трябва да бъде свързано от уличния панел към панела за баня. Има въздушен и подземен начин на полагане.Кой да изберете за вас, ние не сме съветници тук, можем да ви разкажем само за предимствата и недостатъците на двата метода.

Въздушният начин за полагане на окабеляване е по-евтин, но в същото време по-малко издръжлив (поради факта, че се използва окачен във въздуха кабел). Понякога има прекъсване в линията със силни пориви на вятъра или механични повреди. Относно, как да се проведе електрическо окабеляване по кабел казахме в съответната статия.

Кабел към банята

Методът на подземното полагане е трудоемък и по-скъп. Необходимо е да се използва брониран кабел или обикновен, но в последния случай той се полага в тръба. Трябва също да вземете предвид изискванията и препоръките, описани в статията: как да положите кабела под земята.

Електрическа работа в земята

Независимо от това, нашият съвет е въздушното окабеляване към банята, както В този случай ще спестите парите си и ще направите всичко много бързо. Повредите на въздушната линия са изключително редки, така че няма смисъл да се преплаща.

Вътрешно окабеляване

На този етап е необходимо да се извърши монтажът на електрическо окабеляване отвътре за всички стаи в банята. Както вече казахме, е необходимо да се използва отворена тел лента в специално гофриране, направено от негорим материал, в кабелен канал или на изолатори.

Публикуване във ваната

Когато цялата окабеляване е напълно разредена в помещения и свързана с фитинги и тела, е необходимо да се свържете към прекъсвачи, RCD и други защитни съоръжения в щита.

Важно! Поради опасността и трудните условия на околната среда в баните е по-добре да поверите тази работа на специалист, но сега можете да проверите правилността на неговите действия по време на инсталацията.

Видео инструкция

Ние ви предоставяме инструкции за инсталиране на окабеляване. Видеоклип ще ви помогне да отговорите на някои от вашите въпроси и по-ясно да ви покаже цялата технология!

Сега знаете как да направите електрическо окабеляване във ваната и парната стая със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените стъпка по стъпка ръководство, схема и основни изисквания са ви помогнали да се справите с този проблем!

Прочетете също:

(12 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Витали

  Кажете ми, схемата на свързване на еднофазна мрежа може да се захранва с 4 мм Sq кабел от щита на полюс с трифазен вход. Както го разбирам, една фаза е 5 кВт, е, имам една фаза в банята и 5 кВт е достатъчно. Тел 4 mm2 Той ще бъде дълъг 35 метра. Достатъчно за това. И все пак, да поставите автоматичната машина на входа на банята една или двуполюсна? Имате еднополюсна верига. Какво значение има? И възможно ли е да се направи без RCD? Малко скъпо. Благодаря.

  Отговарям
  • Admin

   За малка парна стая по принцип 4 кв. М трябва да са достатъчни. Една фаза и нула (PEN) се вземат от външния панел. Окабеляването в банята се извършва трижилен задължително с заземяването на лампи и контакти. Инсталирането на RCD е задължително, защо рискувате здравето и имуществото. В близост до банята, отново заземете, като направите верига и заземяване.

   Отговарям
 • Вадим

  RCD - комплект. които не име. видеото е безполезно

  Отговарям
 • Сергей

  Видеото е безполезно. Кой ще направи такива бани със собствените си ръце. Ще се обадят на господин Саблин.

  Отговарям

Добави коментар