Какво е устойчиво на тръбите и как да го инсталирате сами

За подреждането на входа на електроенергия във вилата, гаража или вилата се допускат нормативни документи, а организациите, участващи в доставката и контрола на потреблението на електроенергия, силно препоръчват използването на тръбен багажник. Това име беше дадено на специален дизайн, предназначен да инсталира електрически панел под плота с въвеждаща машина. Тази тема е особено актуална за електрозахранването на обекти в процес на изграждане. Не всеки собственик на дом знае как да инсталира правилно това устройство. Инсталирането на тръбен багажник под плота на сайта ще изисква последователно изпълнение на редица прости операции, също така е важно да се вземат предвид правилата и разпоредбите, които ще обсъдим по-нататък.

Избор на място за инсталиране

Преди да изберете място в сайта за инсталиране на тръбна стойка с щит, за да се избегне нарушаването на техническите условия за свързване на съоръжението, е необходимо внимателно да се проучи информацията по този въпрос, която този документ може да съдържа. Разстоянието от опората до устройството за поставяне (до стойката на тръбата) съгласно PUE-6 (глава 2.4, точка 2.4.12) не трябва да надвишава 25 метра, но в PUE 7 в същото глава 2.4., но на стр. 2.5.19 се казва, че дължината на клона трябва да се определя чрез изчисление и зависи от: силата на опората, височината на окачването на проводниците на клоните върху опората и от входа, броя и напречното сечение на сърцевините. Затова в повечето случаи се придържайте към "старите" 25 метра.

Поставяне на дозираща дъска на сайт

Има и друга опция за инсталиране на тръбен багажник на покрива (показан на диаграмата по-долу), но ние не го разглеждаме в тази статия. Ако ви е интересно, пишете в коментарите, помислете за варианта с покрив.

Въвеждане на електричество през покрива

Дизайн, размери, изходен материал

Изискванията към дизайна на тръбната стойка за електромера са еднакви, както за еднофазна 220 волтова мрежа, така и за трифазен вход 380 волта. Това устройство не е трудно за производство и инсталиране на сайта, можете да го направите сами в условията на домашна работилница. За производството на тръби можете да използвате профилна тръба 80х80 мм с дебелина на стената 3 мм, можете също да вземете тръба с кръгло напречно сечение. Ако по някаква причина няма тръби под ръка и ситуацията изисква незабавно подреждане на входа, за направата на багажника може да се използва метален ъгъл с ширина на рафта около 80 мм или Т-лъч.

Въпросът как да положите кабела по протежението на тръбния багажник (вътре или на повърхността), трябва да бъде предварително съгласуван с мрежовата организация или друга организация, която ще приеме работата и ще се свърже с въздушната линия. Има възможност, за да се избегне възможно нерегламентирано свързване към мрежовото захранване на електромера, вътрешното полагане може да бъде забранено.

На фигурата е показана скица на общ изглед на стелаж от профилна тръба 80x80. В размерите, такива параметри като стойността на дълбочината - (C) трябва да е около 1,5 метра, а височината на щита - (б), според Глава 1.5 от ПУП Клауза 1.5.29 трябва да бъде в границите от 800 до 1700 mm. Общата дължина на детайла за тръбаа) трябва да бъдат избрани в зависимост от ситуацията, като стриктно се придържат към следните условия. Височината на входния проход над земята за SIP кабел трябва да е поне 2,5 метра. Ако за вход се използва неизолирана жица, в съответствие с глава 2.4 от Електрическия кодекс на точка 2.4.55, този параметър се увеличава на 2,75 метра. Височината на стелажа ще бъде увеличена, ако входът минава през пътя. Ако спазвате стандартите, в този случай разстоянието от повърхността на пътното платно трябва да бъде най-малко 5 метра. В зависимост от това, общата дължина на конструкцията, като се вземе предвид вдлъбнатината (и) трябва да е между 4 и 7 метра.

Чертеж на тръби за дъска за измерване на електричество

когато:

  1. Конзола за закрепване на кран към електропровода.
  2. Стоманена плоча, която предпазва от попадане на вода в профилната тръба.
  3. Отвор за входа на кабела, отклонен от електропровода.
  4. Стоманена лента за монтаж на шкаф за измерване на електричество.
  5. Отвор за изход за кабел.
  6. Заземяващ болт.

След като определите височината на съпротивлението на тръбата, е необходимо да заварите или закрепите две скоби от метална лента или ъгъл (4) с болтове, върху които ще бъде прикрепен щит под плота, дупките в които се пробиват в зависимост от размера на шкафа.

Крепеж за охрана

Ако щитът ще бъде фиксиран върху стелажа с помощта на фабричната задържаща лента, тези конструктивни елементи не са необходими. За да се предотврати навлизането на дъждовна вода в тръбата до горния й край, се препоръчва да заварявате стоманена плоча (2), към която ще бъде прикрепена скобата за монтаж на SIP кабел (1). В горната част на конструкцията се изрязва дупка (3), през който ще бъде поставен разклонителният кабел за полагане по вътрешната кухина на тръбата. Това е за да се предотврати механичните повреди на окабеляването. Отворът (5) е необходим за изтегляне на електрическия проводник от тръбата и последващо влизане в шкафа. Под мястото на монтаж на щита се заварява болт или шпилка с резба, която ще служи като точка на свързване на багажника и шкафа към заземяващия контур. След завършване на монтажа на тръбата се препоръчва конструкцията да бъде почистена от ръжда, покрита с почва или оловен миниум и боядисана преди монтажа. Тази част от конструкцията, която ще бъде скрита под земята, е допълнително обработена с битум и или покрита с термосвиваем материал.

Стелажи за боядисване

Подготовка на ями

Изкопаването на дупка с дълбочина повече от един и половина е много трудоемко, затова е по-добре да използвате тренировка за тази цел. Стойката е инсталирана в ямата, след което се запълва с почва или чакъл със задължително трамбоване и проверка на вертикала с ниво на спирт или отвес. Ако има възможност за съпротивление на тръбите, по-добре е да излеете циментова замазка или бетон, но в същото време трябва да се даде поне ден, необходим за образуването на хоросана.

яма

Успоредно с работата по подготовката на ямата за стелажа, трябва да помислите за подреждането на приземния контур. Съгласно изискванията на Правилата за електрическа инсталация (PUE), багажникът на тръбата и монтираният върху нея шкаф трябва да бъдат заземени. Като превключвател за заземяване можете да използвате ъгъл, поставен вертикално в земята до дълбочина от 1,5 метра, но в някои случаи това решение не е функционално и не отговаря на изискванията за съпротивление на заземяване. Свържете се със специалисти по този въпрос.

Трудно е да закарате тръба или ъгъл на такава дълбочина, така че ще има нужда да копаете или пробивате, така че има смисъл да комбинирате земни работи, за да подготвите ямите за багажника и за заземяващия електрод.

Свързване на електрически панел

Преди да монтирате щита върху инсталиран багажник на тръбата, той се сглобява. В шкафа е инсталиран електромер, входно автоматично устройство в съответствие с номиналния токов товар, нулева гума, които трябва да бъдат свързани към заземителната точка, предвидена в проекта на разпределителното табло. За информация как да разделите PEN проводника на PE и N, прочетете статията: https://our.electricianexp.com/kak-razdelit-pen-provodnik-soglasno-pue.html.

След монтажа шкафът е прикрепен към конструкцията на багажника. Монтаж на дозиращата платка върху опората може да се направи с помощта на специални крепежни елементи, които могат да бъдат включени. Тогава е необходимо да се заземи стойката на щита и тръбата. За да направите това, използвайте джъмпер, за да свържете шкафа към заземения болт (6), който от своя страна трябва да бъде свързан към заземяващия контур.

Снимка, устойчива на заземяване на тръбата

Сечението на заземителните проводници трябва да съответства на таблица 1.5 и точка 1.7.127 глави 1.7. PUE:

Напречно сечение на заземяванеСлед дипломирането щитов монтаж и заземявайки дозиращия шкаф, той е свързан към електропровода, за който като правило се използва самоносещ проводник с алуминиеви проводници SIP. Процесът на свързване към въздушните проводници е сложен и опасен, затова е по-добре да се включи опитен специалист, който да го извърши. На стойката на тръбата SIP е прикрепен с помощта на специални анкерни скоби към скобата (1). Използването на този тип закопчалка ви позволява да осигурите необходимото напрежение на кабела

Закрепване на SIP проводника към опората

За да се предотврати навлизането на атмосферни валежи в щита, кабелни линии се поставят в него само отдолу.

Вход за кабел в електрическия панел

От къщата до багажника за тръби кабелът може да бъде положен под земята в тръбата или без тръба (ако използвате бронирана VBbShv), положете обикновен кабел (тип VVG) през въздуха по кабел.

И накрая, препоръчваме ви да гледате инструкциите за инсталиране на видео за багажника за въвеждане на електричество в сайта:

Сега знаете как може да се направи инсталация на тръби самостоятелно под електромера на сайта и какви са изискванията за монтаж. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар