Правилно заземяване в частна къща

Ако електрическата мрежа в старата ви къща се състои от 2 проводника (има само работеща нула и фаза), е необходимо да се организира заземяваща система. Не сте сигурни защо това е необходимо? Основната цел на системата е да отклони опасния потенциал към земята, когато изолацията се провали (прочетете повече в статията: https://our.electricianexp.com/chto-takoe-zazemlenie-i-dlya-chego-ono-prednaznacheno.html) С други думи, ако окабеляването е повредено, няма да бъдете шокирани от тялото на мощен електрически уред (например свързана пералня). За това как да направите заземяване в частна къща със собствените си ръце, прочетете нататък!

Значение на въпроса

Ако се чудите дали е необходимо да направите заземяване във вашата селска къща или вила, веднага казваме, че не можете да направите без защитна верига. Дори според стандартите на PUE, SNiP и GOST е необходимо да се направи специален кран, който ще ви предпази от токов удар. Организация на системата TN-S (правилното му име) в мрежата от 220 и 380 волта трябва да се произвежда по време на строителството, като тогава е по-скъпо да направите това (ще е необходимо да промените двужилния кабел на три- или петжилен кабел в цялата къща).

Ако сте закупили къща, в която няма заземяване, тогава трябва да я монтирате и свържете. Монтажът на заземяващата система е доста прост. В допълнение към заземяването е необходимо да се създаде мълниезащита. Относно, как да накарате гръмоотвод направете сами, разказахме в отделна статия.

Устройство за заземяване

Изискванията за заземяване и заземяване са дефинирани в PUE Глава 1.7, Също така, преди да организирате защитна верига, препоръчваме да проучитеGOST R 50571.5.54-2013.

Контурът на заземяващото устройство се състои от вкопани в земята електроди и свързани помежду им с електрод - пръчка от метал или метална лента. Обикновено приземният контур е направен във формата на триъгълник или квадрат. Снимката показва как да инсталирате заземени електроди в окопа.

С устройството за заземяване вертикалните заземяващи проводници трябва да се полагат на дълбочина 0,5-0,6 m от нивото на планираното ниво на земята и да стърчат от дъното на изкопа с 0,1-0,2 м. Разстоянието между електродите е 2,5-3 м. Хоризонталните заземяващи проводници и свързващите ленти между вертикалните заземяващи превключватели се полагат в окопи с дълбочина 0,6-0,7 m от нивото на планираното ниво на земята.

Външна PE защита

Заземителният контур е свързан на две места с помощта на заземяващи проводници с вътрешната заземяваща мрежа на къщата. Може да се направи както е показано на тази снимка:Начало Защита на захранването

Снимката показва, че заземената лента е здраво закрепена към стената. Заземителните ленти могат да бъдат прикрепени с дюбели или строителен пистолет директно към стената или с помощта на междинни части. Ивиците от листова или лентова стомана с дебелина до 6 мм се застрелват с пистолет. Основата трябва да бъде бетон или тухла.

По-нататък ще ви предоставим описание как стъпка по стъпка да подредите заземяването във вашия дом.

Ние разработваме схема

Първата стъпка е да определите схемата на заземяване в частна къща, според която ще трябва да направите цялата система.

Към днешна дата са популярни две схеми:

 • Затворено (под формата на триъгълник). Предимството му е по-надеждната работа, като ако металния джъмпер между щифтовете е повреден, системата ще продължи да работи (от друга страна). Всички размери на триъгълника са показани на снимката:Защита от затворен кръг
 • линеен В този случай всички щифтове се изкопават в една линия, а редът е свързан последователно. Недостатъкът на такава система за заземяване на къщата е, че ако първият джъмпер е повреден, всичко ще се провали (принцип на гирляндата).Линейна защитна верига

Препоръчваме ви да се приземите в частна къща според триъгълната схема, защото всъщност работата по инсталирането няма да се промени (все още трябва да изкопаете три дупки и да задвижите три пина), но в същото време ефективността ще бъде няколко пъти по-висока, отколкото при редовната верига. Повече за триъгълно заземяване разказахме в отделна статия!

В допълнение към горепосочените схеми за заземяване в частна къща, можете да направите своя собствена версия. Например, чукнете ъглите в правоъгълник или овал. Например, препоръчваме ви да отпечатате четири от най-популярните опции:

Разнообразие от контури

Друг важен момент е разстоянието между електродите. Фигурата по-горе показва разстояние от 1,2 метра между електродите, дължината на което е 2-3 метра. Това не е напълно правилно. По-добре е разстоянието между електродите да бъде равно на дължината им или поне 3 метра.

Работата е там, че с малко разстояние между заземяващите електроди зоните на разпространение на електрическия ток ще се припокриват една друга, което означава, че при изтичане на ток системата няма да бъде ефективна. Ето защо е по-добре да отделите заземяващите електроди малко един от друг и най-важното - надеждно да ги свържете със заваряване или специални скоби.

Ние подготвяме инструменти и материали

Що се отнася до инструментите за инсталиране на заземяване в селска къща (например в страната), ще ви трябва:

 • заваръчна машина (нейното присъствие е необходимо, тъй като свързването на плочи и фитинги без заваряване няма да създаде висококачествен контакт, особено под почвата);
 • шлайф (нарязваме метал на подходящи парчета);
 • лопата за щик;
 • ударна бормашина;
 • кувалда (колкото по-тежък, толкова по-добре, защото трябва да карате щифтовете на 2 метра дълбочина);
 • комплект гаечни ключове (затегнете болта).

Ако имате поне малко електрически умения, препоръчваме ви направете сами заваръчна машина! В това няма нищо сложно!

От материалите трябва да се използват:

 1. Метален ъгъл от неръждаема стомана с размери 50 * 50 мм, дълъг поне 2 метра. Алтернатива е водопровод от стомана с диаметър 32 мм, дебелина на стената най-малко 3,5 мм или фитинги. Можете също да използвате правоъгълен профил, основното е, че площта му на напречно сечение не надвишава 150 мм2.
 2. Три метални ленти с дължина 120 см, широчина 4 см и дебелина най-малко 4 мм.
 3. Метална лента от неръждаема стомана 40 * 4 мм, с дължина от леглото на системата до верандата на къщата.
 4. Болт M8 или M10.
 5. Медна тел, например, PV-3, с дебелина най-малко 6 мм(в зависимост от това кой участък е взет за фазовия проводник).

Важно! Не спестявайте от дебелината на заземителните проводници, като издръжливостта и надеждността на вашето заземяване ще зависи от това!

След като подготвите всичко необходимо, можете да пристъпите към производството на заземяване в частна къща.

Монтажни работи

Стъпка 1 - Избор на място

Първо трябва да решите на кое място да направите заземяващия контур. Значението на този етап е много голямо, защото безопасността на използването на системата зависи от избора на мястото за заземяване в лятната вила. Ако има прекъсване на окабеляването, в резултат на което защитата ще работи, тогава на мястото, където са щифтовете, не трябва да има никой. Присъствието на човек или животно на мястото, където електричеството се пренасочва към почвата, може да причини смърт. Ето защо местоположението на електродите се избира, като се вземе предвид факта, че никой няма да бъде тук.Най-добре е да поставите клон по протежение на оградата зад къщата, на разстояние не повече от 1 метър от основата на сградата. Освен това се препоръчва да се направи ниска ограда или граница, за да се защити несигурна зона.

Ако не искате да разваляте ландшафтния дизайн на сайта, препоръчваме да организирате системата за заземяване на жилищна сграда под камъни или някаква обемна градинска скулптура. В този случай никой няма да може да бъде в опасната зона и красотата на парцела няма да направи нищо!

Стъпка 2 - Земни работи

Като пример ще разгледаме как правилно да направим заземяването в частна къща триъгълник според схемата, която разгледахме по-горе. На този етап е необходимо да се копае триъгълник със страни от 2-3 метра с лопата (най-оптималното разстояние между ъглите). Дълбочината на изкопа трябва да бъде от 50 до 70 см. Същият изкоп трябва да бъде изкопан до верандата на къщата.

Тренч за триъгълна схема

Линеен окоп

Стъпка 3 - Сглобяване на дизайна

Сега започва основната част от процеса. Според схемата е необходимо да се забият електродите на 2 метра в земята (така че да останат само върховете, които трябва да вземете чрез заваряване).Заземен електрод

Препоръчва се мелницата да смила задвижвания край, така че да прониква по-лесно в почвата.

Заточените ъгли завършват

Когато всички щифтове са задвижвани вътре, е необходимо да заварите плочите към върховете, за да получите метална триъгълна рамка (както е показано на снимката).Дизайн на системата

Друга плоча е положена в дълъг окоп, който отива до къщата, и се хваща в единия край до най-близкия връх на триъгълника.Заваръчна работа

Изходна плоча в близост до основата на къщата

След това можете да продължите към свързването на кабела към плочата с помощта на болт и в края на краищата напълнете всички ями с почва обратно.Точка за свързване на PE кабел

Един важен нюанс - ако мястото е представено от пясъчна възглавница, проводимостта на почвата ще трябва да се увеличи със солен разтвор. Течността трябва да се излива под основата на всички електроди. Недостатъкът на такова събитие е, че металът започва да се поддава на корозия по-бързо, което ще направи заземяването в частна къща не толкова мощно, колкото е необходимо.

Стъпка 4 - Проверка

Последното нещо, което трябва да направите, е да измерите съпротивлението на готовото заземяване в частна къща. По добър начин е необходимо да се използва специално електрическо устройство за измерване, чиято цена е доста висока.Проверка на защитната верига с мултицет

Вкъщи можете да отидете по другия начин, за да разрешите проблема, по-лесно е да проверите работата с лампа с мощност най-малко 100 вата. Всичко, което е необходимо, е да свържете източника на светлина с един контакт към заземяващия контур, а другият - към фазата. Ако крушката гори ярко - инсталацията на заземяването в собствената ви къща е извършена правилно, слабо - контактът между конструктивните елементи е слаб и е необходимо да се преработват фугите. Ако светлината изобщо не се появи, донякъде сте направили грешка и ще трябва да преразгледате цялата система, може би като започнете от самата схема! Повече за измерване на съпротивлението на земния контур Разговаряхме в отделна статия.

Тази инструкция приключва. Надяваме се, че сега знаете как да направите заземяване в частна къща със собствените си ръце! Обръщаме вашето внимание на факта, че тази технология и всички размери са подходящи и за летни къщи.

Можете да видите целия процес по-подробно във визуалните видео примери:

Видео инструкция за създаване на защитна линия (част 1)

Видео инструкция за създаване на защитна линия (част 2)

Грешки при инсталирането на основния контур

Подобни материали:

Видео инструкция за създаване на защитна линия (част 1)

Видео инструкция за създаване на защитна линия (част 2)

Грешки при инсталирането на основния контур

(69 гласа)
Зареждане...

72 коментара

 • Владимир

  Много добри неща. Навсякъде четох, че заземяването трябва да се прави с триъгълник и винаги възниква въпросът - защо не линейно? Сега виждам, че може да е така. Благодаря.
  Не разбрах защо свързвам оградата.

  Владимир

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Опитваме се) И къде прочетохте за свързването на оградата?

   Отговарям
  • Александър

   Оградата е добра идея.Колкото повече контакт с земята, толкова по-добре. В идеалния случай напрежението, измерено между земята и неутралния проводник, трябва да бъде нула. Но това никога не се случва, обикновено това е и колкото по-високо, толкова по-лошо е заземяването.

   Отговарям
 • Александър

  зацапаха го и го свързаха с оградата, прочетоха правилата как трябва да изглежда земята, но не свързваха фазата от съседите?

  Отговарям
  • Admin

   Този видеоклип не е наш личен и е примерен само така, че да видите как правилно да запушвате електроди, да изолирате заваръчните фуги и т.н. В статията не споменаваме връзката на заземяването към оградата. Майсторите във видео урока наистина направиха грешка.

   Отговарям
 • Майкъл

  Здравейте! 1.Можете ли да отделите заземяването с отделен проводник и какво? 2. Трябва ли да заземите светлините? благодаря!

  Отговарям
  • Admin

   Добър ден! Що се отнася до осветителните тела ... те трябва да бъдат заземени, ако кутиите са метални и е възможно да свържете PE проводник. Не може да се монтира отделен проводник за заземяване на къщата! Не забравяйте да поставите или петжилен, или трижилен проводник!

   Отговарям
   • Алекс

    Админ, защо не? Обяснете? Какви са пречките за това?

    Отговарям
    • Дмитрий

     Защитният заземяващ проводник трябва да е ВСЕКИ кабел. Това е необходимо в случай на повреда на кабела. Ако някой кабел е повреден, трябва да възникне ток за изтичане и RCD ще се отключи. Ако отделите PE проводника отделно, няма да имате защита срещу повреда на окабеляването. Това е смисълът на изискването - да се размножава всичко с трижилен кабел (L, N, PE във всеки кабел). Освен това, ако обърнете внимание - при плоския кабел PE проводникът винаги е в центъра - между L и N проводници. Това също се прави със същата цел.

     Отговарям
 • победител

  Здравейте, кажете ми, двужилен проводник има навсякъде в къщата ми, но искам да заземя пералнята и съдомиялната машина отделно с отделна тел точно преди заземяването в земята покрай щита. Кажете ми, трябва ли да издърпам жицата от всяко устройство, за да се заземя в земята, или мога да свържа тези две устройства в една заземяваща жица и да я влача към земята с една жица?

  Отговарям
  • Admin

   Забранено е да се заземява домакински уреди с отделен проводник. Необходимо е да смените окабеляването на трижилен и да направите нормално заземяване в частна къща!

   Отговарям
   • Владимир

    „Заземяването на домакински уреди с отделен проводник е забранено. »Какво заплашва това?

    Отговарям
    • Admin

     Това е заплашено от факта, че най-често хората правят заземяване, като се предполага, че това е отделно основание. В допълнение, как си представяте заземен проводник, който минава през помещение отделно, например, ако двупроводно окабеляване е скрито под мазилката? Ще има объркване, което може да доведе до инцидент. Когато нулата, фазата и земята са на едно място или по-скоро са представени от един трижилен кабел, има много по-малко проблеми.

     Отговарям
     • Вячеслав

      Здравейте! В моя случай е просто невъзможно да промените окабеляването в къщата. (по-лесно е да се изгради нова къща с ново окабеляване). В свободно стояща вана подреждам душ с помпена станция и бойлер (и двете изискват заземяване), но за банята са подходящи само Zero и Phase (220V). Въпрос - мога ли да направя заземяване само за банята и как? Съседът няма заземяване и душите работят на същия принцип и не удрят никого с електрически ток? ...

     • Admin

      Здравейте! Разбира се, можете да направите отделен заземен контур според технологията, описана в статията.

     • Андрю

      Автор Грешите, заземяващата верига трябва да бъде само една върху обекта, в никакъв случай не правете няколко вериги на един обект поради появата на напрежение между тези вериги. проверено, електрониката изгаря без причина, издърпайте шината (стоманена лента) до мястото, където искате от основната верига. учат се от грешките на другите.

 • Майкъл

  Добър ден!
  Полезни неща!
  Имам къща на винтови купчини. Към къщата ще има прикрепен гараж. Искам да бетонирам пода на гаража върху пясъчна възглавница.
  Имам 2 въпроса:
  1.Възможно ли е да поставите заземителния триъгълник под бетонния под на гаража на земята?
  Ще бъде ли опасно за хората в случай на авария?
  2. Или може би използвайте купчини като щифтове, като ги изгаряте с лента? Тогава със сигурност никой няма да отиде.

  Отговарям
  • Admin

   Здравей Майкъл! Не препоръчвам да се прави заземяване под гаража: ще бъде трудно да се направи одит, защото ако веригата е повредена, ще трябва да счупите замазката. Но що се отнася до купчините, това е предпочитаният вариант. Въпреки че много електротехници спорят за това, те казват, че купчините ще ръждясват по-бързо с преминаването на тока, а антикорозионният състав се отразява негативно на ефективността на заземяващата верига. Въпреки това често се използва заземяване от купчини и не се наблюдават значителни оплаквания от този метод на защита. Основното е купчините да бъдат изкопани под нивото на замръзване на почвата.

   Отговарям
 • босилек

  Здравейте! Входен метален щит е разположен върху стоманобетонната опора на електропровода. Разполага с измервателни устройства и машини. Три сгради бяха записани от него чрез кабел в земята: къща, баня, гараж. Как правилно да ги заземете? Направете една верига близо до опората и я свържете с трижилен кабел или го свържете с двужилен кабел и направете всеки контур за всяка сграда и метален щит. Простация от водна дъска до разпределителни табла 7, 10, 25 метра. Благодаря!

  Отговарям
  • Admin

   Добър ден! Както показва практиката, един висококачествен заземен контур е достатъчен, при условие че разстоянието не надвишава 10 метра и в същото време е осигурена трипроводна верига за захранване. Според правилата в близост до всяка сграда е необходим контур.

   Отговарям
   • босилек

    Благодаря Ви за бързия отговор. Сега възникна още един въпрос: коя заземяваща система трябва да избере TT или TN-C-S. Въздушна линия, гола жица, N отново заземена през арматурата на всяка опора (изненадано). Заземяващият контур за всяка сграда ще има своя собствена близост до опората, върху която входният щит ще окачи и своя контур.

    Отговарям
    • босилек

     Послепис Ще има UZO 300mA и 10mA, както и реле за напрежение.

     Отговарям
    • Admin

     По принцип в този случай се препоръчва да се направи заземяваща система TT, но не мога да препоръчам нещо без ясен преглед на цялата ситуация. Препоръчвам ви да се консултирате с местен електротехник, който знае всички функции на вашата мрежа.

     Отговарям
     • босилек

      Всичко на солта е, че местните „електротехници“ могат да поставят китайски ампери на 25 (с марж) на старите съветски проводници от 2,5 мм алуминий и еднополюсни на L и N. Следователно, те горят периодично у дома през зимата. Република Алтай.

     • Admin

      Tin. Съжалявам, че имате такива „специалисти“. Въпреки че ги има достатъчно навсякъде.

 • Влад

  Здравейте! Имам частна къща. Искам да направя заземяване в кухнята и банята (много пара и т.н.). Окабеляването на гнездата е трижилно, жълтият цвят на сърцевината, както го разбирам, просто ще се заземява? Докато го използвам без земя, но ако стоя с боси крака върху плочката и отварям кранчето с гореща вода, начупвам ръцете си много забележимо! Имам такава схема, че всяка стая има своя свързваща кутия на тавана. Измиването (влизането) в банята идва от кухнята (комбинирано синьо (нула) със синьо, кафяво (фаза) с кафяво и жълто (земята се получава) с жълто, но входът в кухнята е двуядрен, напълно жълт, входът е изолиран и „празен“. Въпрос: дали заземяването ще работи за тези две стаи, ако свържа "външната" верига към кутията от кухнята? И все пак трябва ли да купя някои допълнителни устройства (смятам да инсталирам RCD) или просто мога да свържа телена кутия с голяма секция към кутия и заварени фитинги до електродите?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте, по принцип всичко е готово, за да свържете веригата към домашната система, съдейки по предоставените данни. Организацията на схемата трябва да се приема отговорно, защото правилно направена, тя ще ви служи дълги години и правилно ще изпълнява функцията си. Инсталирането на RCD е правилното нещо.Но преди това трябва да разберете кой от електрическите уреди изтича. Течът по случая не е нормалният режим на работа на електрическите уреди, RCD няма да позволи включването му. И заземяването няма да реши проблема напълно. Вижте статията в нашия ресурс https://our.electricianexp.com/pochemu-stiralnaya-mashinka-betsya-tokom-i-kak-eto-ispravit.html и идентифицира виновника за теча.

   Отговарям
   • Влад

    Благодаря за съвета! И няколко въпроса: в някой сайт прочетох, че всяко устройство (в моя случай всеки от 4 изхода) трябва да бъде заземено отделно на заземената лента, тоест проводник от външната верига и 4 извода от изходите трябва да отидат към него. Въпросите са следните: защо е невъзможно да се заземи със серийна връзка (както писах в първата публикация) и как след това мога да докарам "земята" от гнездата към бара (за да заземя в кутия или какво?) ?! Между другото, почти съм сигурен, че електрическият бойлер се „пробие“, защото ако е изключен от изхода, водата не се „прищипва“ и дори когато е включена, не удря, ако смесителят е в крайно положение (тече само студена вода). Оказва се, че удари десет?

    Отговарям
    • Admin

     Ако гнездата са разделени през инсталационната кутия и всички връзки са направени в нея, поставете защитен проводник в нея, направете връзка (трябва да хвърлите жицата от веригата към кутията). Ако десетте са започнали да пробиват, струва си да го замените, тъй като експлоатационният му живот бързо приключва. Черупката се унищожава и водата контактува с нагревателния елемент. Процедурата за изпитване на нагревателните елементи, която описахме в статията https://our.electricianexp.com/metodika-proverki-rabotosposobnosti-tena.html

     Отговарям
    • Admin

     И ако ще направите земя за всички стаи, тогава на тавана трябва да направите отделна кутия с терминал и да въведете земни проводници от кутиите там. Моля, обърнете внимание, че магистралните вериги за заземяване са забранени. Те трябва да се съхраняват отделно от всяко поле до този терминал, както се изисква от правилата на PUE.

     Отговарям
     • Влад

      И какво означава гирлянда? Не знам за „всички стаи“, тъй като само преди няколко години смених окабеляването и не предоставих заземяване, а само за банята и кухнята (те са най-опасни). Интересно е обаче, че котелът е бил само 11 месеца в експлоатация и е започнал да се чупи още преди половин година, веднага едва, а после по-осезаемо. Друга шега е, че не се забих в банята (акрилна вана), а само от умивалника и когато бос върху плочката ... Защо е така?

     • Admin

      Той е предназначен да не свързва заземените проводници от кутията към кутията последователно. Всяка жица трябва да върви отделно.

     • Дмитрий

      Задвижването на PE проводник от всеки от изводите в групата отделно до точката на заземяване е поредица от лоши съвети. Всяка група контакти трябва да разполага със собствен трижилен кабел, със защитно заземяване вътре в този кабел. И нищо повече. Не е необходимо да се полагат отделни проводници за заземяване към всеки от изводите в групата. За да се съобразят с PUE „във всяка буква“ - в първата от кутиите на гнездото в групата се поставя втулка (GML) „под налягане“ за необходимия брой PE кранове за проводници към всеки от изводите в тази група. На практика всички гнезда (включително и най-супер марките) са направени за възможност за свързване, включително PE "проводника" - последователно от гнездо към гнездо. И е по-добре надеждно да свържете PE с „кабел“ за винта (в самия гнездо) - това е точно това, което правят в 90% от случаите, отколкото да измисляте свой „велосипед“ - особено ако инсталаторът няма преса. Който се съмнява в правилността на това решение - развийте всеки удължителен кабел и се уверете, че никой удължителен кабел няма куп отделни PE проводници от щепсела до всеки от изводите на удължителния кабел. 🙂

 • Дмитрий

  И може ли заземените проводници от търговските обекти на втория етаж да бъдат усукани заедно и след това да бъдат доведени до автобуса?

  Отговарям
 • Олег

  Има къща с фундаментна печка, има много фитинги в печката. Възможно ли е да се свърже заземяване към армировката в основата?
  Благодаря!

  Отговарям
  • Admin

   Не, разбира се, заземяването трябва да бъде едно устройство, а армировката в бетон не отговаря на тези критерии, тоест днес има контакт и шест месеца по-късно ще се окисли и контактът между армировката ще стане с висока устойчивост или ще престане да бъде. Друго нещо, ако арматурата е заземена, е между корпуса. И използването като заземително устройство или заземител е строго забранено.

   Отговарям
 • Олег

  Здравейте.Възможно ли е да поставите контур на триъгълник под хола? Нивото на пода на това място ще бъде повдигнато над нивото на земята, като в него е разположен минималният контур от 50-60 см. Все още няма конструкция и нищо не пречи на устройството да инсталира контура, с изключение на съмнения относно безопасността на бъдещата му употреба.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Тази опция е лоша, защото няма да можете да проверите веригата в бъдеще и да я поправите, ако контактът е прекъснат.

   Отговарям
   • Олег

    Благодаря за отговора, липсата на възможност за обслужване или ремонт на веригата не е страшно. А в момента просто няма друго място за заземително устройство, така че въпросът за 100% безопасност за хората над него представлява интерес.

    Отговарям
    • Admin

     В тази връзка не можете да се притеснявате. Ако инсталацията се извърши правилно, веригата не представлява опасност дори под хола.

     Отговарям
 • Ярослав

  Възможно ли е да го свържете по друг начин, ако няма налично заваряване ??

  Отговарям
 • Олег

  Здравейте! Навсякъде е посочено, че ъглите трябва да бъдат чукани, но аз имам камениста почва. Възможно ли е или не да се пробият дупки с помощта на свредло с дупки и да се поставят ъгли там, каква почва би било най-добре да се запълнят по-късно тези дупки? Както разбирам, колкото повече щифтове, толкова по-добре?
  Благодаря предварително за отговора.

  Отговарям
  • Андрю

   Има два начина за полагане на заземяващи проводници. Тя е вертикална и хоризонтална. При вертикален тип електродите са запушени надолу, при хоризонтален тип лежат в изкоп. Хоризонталният тип заземяване се извършва просто в скалисти почви.

   Отговарям
 • Олга

  Здравейте! Правим основен ремонт и променяме общия вход на електроенергия. Започнаха да правят заземяване, но ми се струва, че това изобщо не е наред. Прочетох вашата статия и разбрах, че това е линейна система за заземяване. Полагат го за нас в цветната леха в центъра на двора, а не дълбоко. И метална лента е положена над пътеката, по която обитателите на къщата вървят и ще бъде завинтена директно към стената близо до входната врата.
  Прикачване на снимка.
  Може би се безпокоя напразно? Но се страхувам, че подобно основание може да убие някого.

  Отговарям
  • Admin

   Добър ден! Не виждам снимката, където сте я поставили. Не сте напразни, по-добре е да не се забърквате с такива господари. Що се отнася до опасността, всичко зависи от това какъв вид почва и какво съпротивление е измерено с мегаметър, когато ъглите са били забити в земята и към кои са били заварени тези гуми. Гумите не трябва да минават над пистата, те са вкопани в земята!

   Отговарям
 • Юрий Иванович

  Здравейте! Какво става, ако изградите земна верига в стената на сутерена, на 1,5 метра под нивото на земята? Т.е. да пробиете стена и да забиете щифтове? Подът е бетониран. Искам да заведа заземяването на пералнята и електрическия нагревател, които са в мазето.

  Отговарям
  • Admin

   Заземеният контур трябва да отговаря на правилата за безопасност и изискваното съпротивление. По-добре е, когато е почва и ъгли или щифтове се задвижват в нея на определена дълбочина в зависимост от почвата. Стената или пода трябва да съответстват на съпротивлението, което се проверява от мегаметър.

   Отговарям
 • победител

  Добър ден, прочетох от вас, че в заземяващата зона никога не трябва да има никой!
  И по-нататък, каква схема може да бъде подредена под хола ??! Има ли противоречие тук?
  Факт е, че бих искал да направя контур в беседката (няма място наоколо) Но винаги ли ще има хора ???

  Отговарям
 • Александър

  Добър ден! страхотна статия! опита и събра всичко в един материал
  Кажете ми, колко е разумно да се използва поцинкован метал за заземяване?
  По-скъпо, но вид "завинаги"

  Отговарям
  • Admin

   Благодаря! Няма особена разлика. Основното е, че съпротивлението на веригата съответства на стандартите.

   Отговарям
  • максима

   Основното е, че тя отговаря на GOST R 50571.5.54-2013 / IEC 60364-5-54: 2013 (таблица 54.1) и приложимите регулаторни документи. Така че все още има разлика.

   Отговарям
 • победител

  Здравейте. Направена канализация: септична яма и филтрира добре. Кладенецът все още не е поръсен с развалини. Въпрос. Възможно ли е да се направи заземяване на филтриращия кладенец или около него. Влажността (контакт със земята) винаги ще е добра там. Но как е от гледна точка на безопасността по време на разбивката. Ще стане ли всички водопроводни опасни?

  Отговарям
  • Admin

   По-добре е да направите отделна верига до канализацията. Ще бъде както правилно, така и безопасно.

   Отговарям
 • Андрю

  Защо неръждаемата стомана е в статията, но във всички снимки използваме черен метал?

  Отговарям
  • Admin

   Снимки например предоставени, взети от мрежата. Неръждаемата стомана е по-добра за заземяване, но черният метал е по-евтин, така че се използва по-често.

   Отговарям
 • Коротков Генадий

  Моите коментари. Разстоянието между електродите в земята е 2,5-3m. Ако стоманата е кръгла, тогава дължината е 5м. Според проекта на чл. ленти 40 * 4 мм, Енергийният надзор изисква дебелина 5 мм или повече. Болтовите фуги под земята не се допускат, само заварени фуги, покрити с битумен лак. Съпротивлението на заземяващия контур е 30 Ома или по-малко, ако вашата линия е единствената по тази линия, то съпротивлението е 10 Ома или по-малко. p.1.7.103.
  Заземяващ меден проводник от поне 10 квадратни мм не трябва да се потапя в земята, чл. лентата трябва да отиде на височина 2,5 m от нивото на земята, след това медната жица е свързана с болтова връзка, за предпочитане покритие от никел-хром.
  В къщата си той използвал неръждаема лента с дебелина 5 мм и ширина 30 мм като GZSH.

  Отговарям
 • Дмитрий

  Здравейте! Вече в кой форум се опитвам да открия, но никъде не получавам ясни отговори. Ще опитам ли тук?
  Според техническите спецификации за получаване на 380v 3F + PEN в частна къща, трябва да инсталирам стълб на границата на обекта, да монтирам щит върху него с дозиращо устройство, заземяване за този щит + автоматична машина 32А в това табло. въпроси:
  1. Необходимо ли е отново да се заземи проводникът, идващ от TP PEN, в този щит или просто да се заземи щитът от заземяващия контур?
  2. Какъв тип автоматична машина да се използва (3-полюсна, 4-полюсна или някаква друга)?
  3. От този щит до главното разпределително табло в къщата на около 25 метра. Съответно за къщата планирах да извърша отделен заземен контур. И извършете разделянето на PEN на PE и N вече в главното разпределително табло. Съответно след разделяне вече поставете прекъсвача и след това сглобете веригата. Възможно ли е да се направи това (като се вземе предвид фактът, че прекъсвачът вече ще има прекъсвач на полюса и PEN в щита е отново заземен, но не е разделен)?

  Отговарям
  • Admin

   1. Презаземяването на PEN проводника се извършва от доставчическата организация. Презаземяването се извършва предимно по цялата линия през определени интервали, броят на повторно заземяване се определя по време на проектирането на линията. За надеждност на заземяването, PEN също се заземява преди разделяне в екрана. Но това трябва да се извърши от доставчическата организация и само при условие, че линията от трансформаторната подстанция е в нормално техническо състояние и, както се очаква, се прави повторно заземяване на PEN проводника. Ако това не е така, тогава не можете да заземите щита към вашата верига, защото в случай на нулево прекъсване някъде по линията по протежение на земния контур през PEN-проводника от линията, ще тече ток на натоварване, който тече по нулата за цялата улица (в зависимост от това къде нула се счупи).
   2. Поставете триполюсен прекъсвач в дозиращата платка, тъй като PEN проводникът не може да бъде прекъснат до точката на разделяне.
   3. За повторно заземяване прочетете параграф 1.
   Използването на индивидуална заземяваща верига в къща е TT заземяваща система. При тази система заземяването на окабеляването е свързано към заземяващия контур, а PEN проводникът на линията се използва само като неутрален проводник N.

   Отговарям
 • Дмитрий

  Добър ден.
  ето ме: имам сложни първоначални условия.
  Захранващата верига доведе до файл.
  С думи: заземяване, както го разбирам, според схемата на CT, 3 фази, но земя и неутрал влизат в къщата през една жица.
  Бих искал да инсталирам общ RCD (както го разбирам, до 4 терминала) и RCD по групи (например водоснабдително оборудване).
  Можете ли да посъветвате нещо?

  Отговарям
  • Admin

   Не виждам файла.

   Отговарям
   • Дмитрий

    явно нещо със сайта: всичко правилно прикачено.
    Опитвам се отново или ми кажете на кой адрес можете да хвърлите снимка

    Отговарям
 • Алексей

  Ако трябва да заземя само едно оборудване и контакта, който доставя това оборудване, няма ли да работи? Къща в стар стил, двуядрена храна идва там.

  Отговарям
 • Дмитрий

  Добър ден! Имам частна къща, тухлена. Без заземяване. Смятам да направя. Възможно ли е да се монтира заземяването (включете щифтовете в земята) до бетонния стълб на надземния електропровод, от който се захранва моята къща и къщите на съседите ми? Нулевата линия на този полюс вече е заземена. В края на краищата, ако някъде в къщата ми ще има разбивка на фазата към земята, тогава под земята този ток може да стигне до телената пръчка, заземявайки нулевата линия и след това до самата нулева линия ... Ще добавя в къщата си, пред всяка група машини има RCD или диференциал. автоматични машини.

  Отговарям
 • Александър

  Здравейте! Кажете ми, възможно ли е да направите триъгълник извън зоната пред червената линия, зад оградата? И какво разстояние трябва да бъде от основата на оградата до триъгълника?

  Отговарям
 • Алексей

  Каква глупост? Защо трябва да се използва ъгъл от неръждаема стомана? Къде намери тази информация?

  Отговарям
 • Владимир

  Добър ден! На продължителен участък има баня и гараж с хол, разстоянието между които е около 70 метра. 1) Трябва ли да направите две отделни контури на земята? 2) Възможно ли е да се направи един от контурите в мазето под гаража (сега аз просто бетонирам пода и стените в мазето). Височината на мазето е 1,8 м, тоест не е нужно да копаете и чукате по-специално, НО въпросът е за безопасността, когато сте в мазето ?! Благодаря предварително!

  Отговарям
 • Антон

  Защо е необходимо наземният контур да се направи на разстояние 1 метър от основата? И ако по-малко? А също и за дълбочината на контура, не е ясно.

  Отговарям
 • Антон

  Когато инсталирате триъгълна схема на заземяване, приведете заземяването на височина около половин метър от земята, а след това 6 метра, за да проведете медна жица към панела за измерване на електричество от 380? или трябва да водите заземяващия контур с желязна или неръждаема лента 40 * 4?

  Отговарям
 • Николай

  Възможно ли е да се приложи армировка за изграждане на заземителни пръти f16

  Отговарям
  • Вадим

   Не, в никакъв случай армировката не може да се използва, тъй като тя ръждясва много и когато армировката е запушена, неравномерната й повърхност ще завие земята, в резултат на което контактът със земята ще бъде по-лош

   Отговарям
 • Юджийн

  Здравейте, моля, кажете ми за какво трябва да се направи: след гръм и мълния основният предпазител винаги избухва, причината за лошото заземяване ли е? И какво трябва да се направи за това? С уважение E Zasta

  Отговарям
 • Вадим

  Здравейте. Бих искал да знам дали е възможно да се направи заземен контур с помощта на тръби (5-6 бр.) С диаметър 40 мм, дължина 2,5-2,8 м, дебелина на стената 3 мм като вертикални електроди. Благодаря предварително.

  Отговарям

Добави коментар