Инструкция за монтаж на табло

И така, вие сте внедрили монтаж на електрическо окабеляване в апартамента и последното, което ви остава, е да сглобите таблото със собствените си ръце, да инсталирате в него всички машини, RCD и електромер. Много електротехници, начинаещи се страхуват самостоятелно да се включат в инсталирането на електрически панел и предпочитат да извикат за това магьосник, който ще направи всичко за прилична цена. На читателитеmy.electricianexpa»Знаем как правилно да сглобим кутията, тогава ще разгледаме инструкциите стъпка по стъпка и ще предоставим визуални видео уроци.

Важно да се знае

Първо трябва да ви обясня какви електрически табла има за използване в къщи и апартаменти. Предоставената информация ще ви помогне правилно. изберете електрически щит за апартамент или къща.

Снимка на електрически таблаТака наречените "кутии", в които са монтирани всички защитни автомати и електрически измервателни уреди, могат да бъдат представени в следните разновидности:

 • Производствен материал: пластмаса или метал. Първият вариант е по-практичен, защото лек и естетически привлекателен външен вид на щита. Що се отнася до метала - той е по-надежден и по-траен.
 • Метод на монтиране: надземни и вградени. Съответно, за последното е необходимо да се направи специална ниша в стената, но в същото време те не заемат свободно пространство в стаята. Инсталирането на вградени табла е по-трудно, но в същото време те се използват по-често, когато монтаж на скрита електрическа инсталация, Поставената версия е прикрепена към стената с дюбели, пирони или самонарезни винтове, което значително улеснява инсталационната работа.

Трябва да говорите и за най-качествените производители на „кутии“. Тъй като във всеки случай ще закупите козирка в магазина, препоръчваме ви да дадете предпочитание на следните компании: ABB (ABB), Legrand (Legrand), IEK (IEK), EKF, Schneider Electric (Schneider Electric). Тези производители заеха стабилна позиция на пазара и се превърнаха в стандарт за качество за повечето професионални електротехници.

Предимството на избора на продуктите на тази водеща четворка е следното:

 • висококачествени производствени материали (ако са пластмасови, тогава са устойчиви на топлина), ако металните, всички заваръчни и нитове са направени внимателно;
 • цената е малко по-висока от тази на моделите със средно качество;
 • В комплекта има помощни части за сглобяване на разпределителното табло, които ще трябва да закупите отделно: нулева гума и заземяване, стикери за обозначаване, монтажни винтове.
Отделно бих искал накратко да поговорим за таблата SlimBox от EKF. Те са изработени от устойчива бяла ABS пластмаса. Сред предимствата изтъкваме наличието на вградено ниво на мехурчета за прецизна инсталация, N и PE шини в комплекта, както и специални маркировки за подаване и чист докинг на кабелния канал.Друга характеристика на разпределителните табла SlimBox е възможността да се монтира заграждението така, че вратата да се отваря вдясно или вляво, което влияе положително върху лекотата на поддръжка на таблото.

Е, последното нещо, за което бих искал да говоря, преди да дам инструкции - от какво се състои въвеждащият панел за разпределение в апартамент (частна къща).

Основните компоненти са:

 1. Самата кутия с вратата.
 2. DIN шина (цялото автоматично оборудване е монтирано върху него).
 3. Разпределителни шини (PE и N) за свързване на всички заземяващи и неутрални проводници.
 4. Групата прекъсвачи с RCD (или комбинирана версия - диференциален автомат).
 5. Електромер.
 6. Проводници за свързване на всички елементи на веригата.

Защитна автоматика и електромер

Тук трябва да се отбележи, че е по-добре да изберете предварително свързващите ядра изчислете напречното сечение за мощност и токнезависимо да изберете най-подходящия диаметър на проводника. Що се отнася до автоматизацията, отделна тема обаче, ние вече разгледахме, което е по-добре да изберете: difavtomat или RCD, информацията ще ви бъде полезна.

Казано накратко и с прости думи, тогава свързването на машините в щита се извършва с медна едножилна жица с едножилна сърцевина (монолитна). При използване на проводници с многожични (гъвкави) проводници - частта, която е закрепена в клемните блокове на машините, RCD и други неща, трябва да бъде кримпвана или калайдисана с спойка и поялник. Това е необходимо, така че клемният блок да не изравнява проводниците при затягане и да не разхлабва контакта във времето. Проводниците могат да се използват тип PV-1, MF-3 или отделни вени, извлечени с VVG, PVA и други (тази опция е по-лоша). Напречно сечение на свързващи проводници от таблицата на допустимите непрекъснати токове (PUE таблица. 1.3.4., Виж Глава 1.3 от ПУО)

С подредената част за запознаване ние пристъпваме към инструкциите, които ще помогнат да сглобите разпределителната дъска в къщата със собствените си ръце.

Много интересна видео инструкция по тази тема:

Как правилно да сглобите щита сами

Основен процес


Веднага обърнете вашето внимание на факта, че статията предоставя инструкции за сглобяване на разпределителна табла 220 V. Ако искате сглобете трифазен щит, прочетете отделните инструкции, към които се спряхме!

Стъпка 1 - Създайте схема

Първо трябва да създадете схема за свързване на всички автоматични машини, електромери и разпределителни шини, за да бързо и правилно да сглобите разпределителния панел в апартамента (или селската къща). На този етап трябва да изберете и най-подходящото място за инсталиране на всеки продукт върху DIN шина. Колкото по-компактни и логични ще бъдат подредени машините, толкова повече ще спестите свързващи проводници и ще направите кутията удобна за поддръжка.

На вашето внимание пример за това как трябва да изглежда монтажната схема на разпределителна платка в апартамент за 220V:Проста схема на окабеляване

Във вашата версия всичко може да бъде коренно различно и това няма да означава, че веригата не е правилно проектирана. Във всеки отделен случай можете да сглобите таблото по свой собствен начин.

Стъпка 2 - Подготовка на материали и инструменти

Сред инструментите, които определено ще имате нужда:

 • мултицет (до пръстенно окабеляване след свързване на всички елементи).
 • комплект отвертка (затегнете винтовете на клемите).
 • инструмент за събличане или, в крайни случаи, нож за монтаж на електротехник.
 • отвертка (закрепете кутията към стената)

Що се отнася до елементите на веригата, тук трябва да изберете всичко сами, в зависимост от общото натоварване на окабеляването, напрежението в мрежата (1 или 3 фази) и разклоняването на създадената схема. Препоръчваме ви да се запознаете със следния блок от статии, които са тясно свързани със самостоятелното сглобяване на разпределителна платка:

След като прочетете тези статии, можете да отидете до магазина за подходяща автоматизация и материали, след което ще трябва само да сглобите таблото със собствените си ръце.

Стъпка 3 - Сглобяване на електрическия панел

Така стигаме до най-важната част от статията. Сега, когато вече знаете от какво ще се състои "пълненето" на кутията и как да изберете всеки от продуктите, можете да продължите към монтажа.

Веднага трябва да се отбележи един много важен нюанс - трябва да се координирате с представители на продажбите на енергия, които ще монтират електромера. Ако имате право да го инсталирате сами, можете да съставите подходящ акт и да започнете.

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране на електрическия панел са следните:

 1. Закачете калъфа на стената (или инсталирайте в подготвена ниша).
 2. Поставете входящите проводници и тези, които идват от всяка стая / уреди с висока мощност, в разпределителното табло.
 3. Облепете сърцевините за добра връзка с клемите.
 4. С помощта на самонарезни винтове фиксирайте DIN шината вътре в кутията, която ще служи като закопчалка за сглобяване на цялото "пълнене".
 5. Закрепете всички прекъсвачи, RCD и дори брояча (ако монтажът му съвпада) на инсталираната скоба. Тук всичко е просто, дизайнът на щита включва специална ключалка, която бързо и без усилие щраква продукта върху релсата.
 6. Инсталирайте земята и наземната шина.
 7. Нарежете свързващите проводници на подходящи дължини.
 8. Свържете заедно всички елементи според схемата. Не забравяйте, че входната фаза и нулата за прекъсвачи и RCD трябва задължително да се навиват до горните клеми. за как да свържете машини в щита, разказахме в отделна статия.
 9. Внимателно проверете качеството на монтажа на разпределителното табло, ако е необходимо, затегнете винтовете на всички клеми.
 10. Поканете представител на продажбите на енергия за извършване уплътнителен метър.
 11. Проверете правилността на извършената работа, като включите въвеждащата машина.

Ако след като включите електричеството, не се появи характерната миризма на изгоряло, искри не се появи и не се появи. RCD пътуване, тогава всички електрически работи се извършват правилно.

Визуален видео урок на целия основен процес:

Правилно сглобяване

В крайна сметка препоръчваме да се запознаете с няколко прости съвета, които ще ви помогнат по-правилно да сглобите таблото в апартамент и частна къща.

Полезни съвети

Първото нещо, което бих искал да посъветвам, е от вътрешната страна на капака на кутията, залепете схемата с легендата (където се намира). Ако възникне спешна ситуация и не сте на мястото си, всеки друг може бързо да изключи електричеството или обратно, да включи машината, която е избила.Условна нотация

Препоръчваме също всички групи телове вътре в щита да бъдат маркирани с етикети и допълнително групирани с пластмасови скоби, както е показано на снимката. Това ще направи поддръжката и ремонта по-удобни, така че човек да не си реже мозъците, когато търси правилния контакт. За това как може да се направи маркиране на проводници по време на монтажа, разказахме в отделна статия.Обозначение на проводника за етикет

Не забравяйте за важна характеристика RCD връзка и прекъсвачи - входящите проводници трябва да се изпълняват в горната част, което дори дублира производителя на предния панел на продукта.Монтаж на защитна автоматизация

След като сте направили първото включване след монтажа, оставете го отворен за няколко часа, след което отидете и проверете температурата на автоматиката и проводниците. Ако някъде изолацията започне да се топи, незабавно изключете електричеството и започнете да търсите проблем, в противен случай в бъдеще късо съединение Не можете да избягате.Снимка на табло в частна къща

Веднъж на всеки шест месеца е необходимо да затегнете винтовете на клемите за автоматизация вътре в кутията, особено ако използвате алуминиеви проводници.

Не купувайте компактно табло, което ще бъде точно до мястото. Първо, може би в бъдеще ще добавите нови елементи към диаграмата.Второ, тесното пространство ще допринесе за прегряване на устройствата и бързото им отказ.Достатъчно свободно място

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да сглобите разпределителна платка със собствените си ръце. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас.

Как правилно да сглобите щита сами

Правилно сглобяване

(37 гласа)
Зареждането ...

14 коментара

 • Игор

  Кажете на проводниците да бъдат свързани в определен ред към заземяващата шина.Ако да, къде е написано.Или това не е критично.

  отговор
 • Игор

  Например 1 машина, 1 дупка в шината, втора машина, втора дупка в шината и т.н. Имам нужда от официално потвърждение или документ от PES.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Тази точка всъщност не се обсъжда в ЕНП. Можете да свържете проводниците към заземяващата шина в произволен ред. Това не е критично.

   отговор
   • Олес

    Здравейте! Кажете ми условията ... Искам да инсталирам седемволтов стабилизатор на напрежение в неотопляема стая ... те се страхуват от замръзване.Как да изолирам кутията за монтиране на стабилизатора и да организирам неговото отопление ... имам ли нужда от вентилация?

    отговор
 • Александър

  Съжалявам, може би не разбирам нещо. Но всички съветват, не само вие, да поставите въвеждаща машина пред тезгяха, независимо дали в апартамент или у дома. Но според PUE 7.1.64 - 7.1.65, прекъсвачът на входната верига трябва да бъде свързан след глюкомера, а преди измервателния уред трябва да се монтира превключващо устройство, което да освободи напрежението от всички фази, тоест пакетен превключвател.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Както вече беше споменато в статията, схемите за монтаж на щита могат да бъдат различни и всяка опция има смисъл да съществува. Като правило поставяте машината след щита. Чантата пред тезгяха е грижа на вашата организация за доставка на енергия, но тук, както показва опитът, всичко е чисто индивидуално.

   отговор
 • Андрю

  Защо има RCD на веригата ви след машината, за да излезете от ред възможно най-скоро?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Това е пример за схема, след RCD, разбира се, че трябва да поставите автоматична машина, която ще предпазва от късо съединение! Говорихме за това как правилно да свържете RCD в една от статиите - https://our.electricianexp.com/kak-pravilno-podklyuchit-uzo.html

   отговор
  • megavollt

   Кой ви каза, че ще се провали? Друг въпрос е правилният избор на стойностите на AB и RCD ?!

   отговор
 • Леонид

  как може да се приравни китайският IEK с Legrand, ABB и Schneider)) uzhos !!! Все пак ECF ще бъде влачен тук

  отговор
  • Сергей

   Понякога рамката за определен бюджет е определяща за инсталацията, оттам IEC, ECF и други бюджетни продукти. И не мога да ги нарека ужас (написано чрез a) - над 100 екрана са сглобени на тези компоненти, за токове до 100 ампера и работят до досега (повече от 10 г.) През това време машините ABB (Германия, закупени от дилър) бяха сменени няколко пъти поради повреда !!! Да, и AVB, и Legrand отдавна са китайци и това не е ужас, а реалност.

   отговор
 • Ювал

  Кажете ми, трябва да сглобя щит за IP камери за видеонаблюдение, напрежението навсякъде е 220. Как ще изглежда щитът под това?

  отговор
 • Алексей

  Можете ли да ми кажете дали се събужда правилно, ако поставя диференциален автоматичен превключвател на 25А в банята и от него свързвам две автоматични машини, една на 16А (рязане) и втора на 6А (осветление)? Или трябва да се направи по различен начин?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! И какъв раздел отива кабелът до банята?

   отговор

Добавете коментар