Как се разпределя натоварването на фази

Всеки собственик на трифазен вход (380 V) трябва да се грижи за равномерното натоварване на фазите, за да се избегне претоварването на една от тях. При неравномерно разпределение на трифазен вход, когато нулата е изгорена или контактът ѝ е лош, напреженията на фазовите проводници започват да се различават едно от друго, както нагоре, така и надолу. При еднофазно ниво на мощност (220 волта) това може да доведе до повреда на електрическите уреди, поради повишено напрежение от 250-280 волта или по-ниско 180-150 волта. Освен това в този случай има надценена консумация на електроенергия на нечувствителни към напрежението електрически устройства. В тази статия ще ви разкажем как се извършва разпределението на натоварването по фази, предоставяйки кратка инструкция с диаграма и видео пример.

Какво е важно да знаем

Тази диаграма условно илюстрира трифазна мрежа:

380 V

Напрежението между фазите от 380 волта е обозначено със синьо. Зеленото показва равномерно разпределено напрежение на линията. Червен - дисбаланс на напрежението.

За нови, трифазни абонати за захранване в частна къща или апартамент, при първа връзка, не трябва да разчитате много на първоначално равномерно разпределения товар на входната линия. Тъй като няколко потребители могат да бъдат захранвани от една линия и те могат да имат проблеми с разпространението.

На първо място, трябва да разберете напрежението между фазите, както и между L1-L3 и нула, като ги измервате с измервателно устройство. Ако сте започнали прегледа на нашия портал с тази статия, препоръчваме ви също да се запознаете инструкции за мултицет.

Ако след измервания видяхте, че има отклонения от номиналните напрежения (повече от 10%, съгласно GOST 29322-92), е необходимо да се свържете с организацията за електрозахранване, за да предприемете подходящи мерки за възстановяване на фазовата симетрия. Повече закакъв е фазовият дисбаланс в мрежата, можете да разберете от нашата статия.

Според споразумението между абоната и ВЕИ (за използването на електрическа енергия), последният трябва да доставя висококачествена електроенергия на къщите, с посоченото фазово и линейно напрежение, Честотата също трябва да съвпада с 50 херца.

Правила за разпространение

При проектирането на схемата на окабеляване е необходимо да се изберат планираните групи потребители възможно най-равно и да се разпределят на фази. Например всяка група изводи в стаите в къщата е свързана със собствен фазов проводник и групирана по такъв начин, че натоварването в мрежата да е оптимално. Осветителните линии са организирани по един и същи начин, разпределяйки ги по различни фазови проводници и така нататък: пералня, фурна, фурна, бойлер, бойлер.

Диаграмата по-долу показва препоръките, които ще ви позволят правилно да разпределите натоварването на фази в частна къща или вила:

Равномерно разпределение на потребителите

Защитна верига от 380 V

Също така ви съветваме да гледате видео, което демонстрира пример за сглобяване на трифазен електрически панел:

Сега знаете как трябва да се извърши разпределението на натоварването на етапи в частна къща и апартамент. Надяваме се, че предоставената информация е била интересна и полезна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(9 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Иван

  Искам да поставя безпроблемно и тъй като имам 3-фазна скъпа, искам да разпределя фазите поради скокове
  Мога ли да поставя мрежа на всяка фаза?

  Отговарям
  • дд

   Заложете, само не бъркайте фазите 🙂

   Отговарям
 • Петър

  Здравейте. Провинцията. От трите фази никой не носи нормално входно напрежение. Летните индикатори са A-235, V-245, S-252VV Освен това, тези индикатори са много активни през деня. Регулаторът е инсталиран на компресора, охлаждащите уреди, не може да се справи . Той възприема скоковете над 250 като критични и изключва устройствата няколко пъти на ден, като ги защитава. И това е към фаза А. Две други фази са почти безплатни през лятото. През зимата е точно обратното - мрежата е по-ниска от 160 V и контролерът изключва оборудването причина за падане на напрежението.Какво може да се направи elat? Служителите на местните ВЕИ обясняват ситуацията, че няма анализиране letom.Konechno net.I подчертавам, че сега потребителите трябва да се грижат и да предоставят анализ?

  Отговарям
  • Алексей

   Добър ден! Опитайте се да поставите устройство за непрекъсваемо захранване, то трябва да помогне, компенсира или потиска прекомерното напрежение, като по този начин изравнява електрозахранването на потребителите.

   Отговарям
 • Nurasyl

  Здравейте, при проектирането на обект имах такава ситуация, определена програма изчисли натоварването за мен, работния и пусков ток при напрежение 380 волта L-L, Въпрос
  Например, натоварването е 0,6 кВт, RT 5A, PT 8A, как да се разпределят правилно на фази, в бутала или има определена формула за изчисляване на разпределението? благодаря

  Отговарям

Добави коментар