Кое е по-добре да се сложи: difavtomat или RCD?

Ако не знаете какво е по-добре да изберете и поставите - RCD или difavtomat в частна къща, тогава първо трябва да разберете как работят двете устройства и каква е разликата им. Ето защо, на първо място, ще разгледаме предназначението на продуктите, след което ще дадем собствени препоръки за подбор.

Остатъчно токово устройство, който често се нарича диференциален превключвател или диференциален превключвател, служи за изключване на електричеството в мрежата, когато възникне ток на изтичане. Този проблем може да възникне, ако кабелът е повреден. Ако не се предпазите от токове на изтичане, тогава човек може да бъде наранен от електрически ток, както и от спонтанно изгаряне на окабеляването (то започва да се топи) и в резултат на това късо съединение.

ABB продукти

Аварийно прекъсвачи - Това е RCD, свързан към прекъсвач. Устройството се използва за защита от токове на изтичане, както и за предотвратяване на претоварване на окабеляването и повреждането му по време на късо съединение (последните две функции са основните предназначение на прекъсвача).

Продукт IEK

Обобщавайки, можем да кажем, че прекъсвачът на диференциалната верига е, грубо казано, RCD + автоматична машина. Сега нека поговорим за това кое устройство е по-добре да изберете кога монтаж на електрическо окабеляване в къщата.

Предимства и недостатъци

След като научих разликите между двете устройства, веднага възниква идеята, че е необходимо да се избере второто изпълнение. Това е прибързано заключение, защото ако RCD е допълнително защитен от прекъсвач, тогава всъщност това ще бъде диференциална машина. Ето защо, за да се каже със сигурност, че е по-добре да изберете RCD или различна машина, е необходимо да се определи предимствата и недостатъците на всеки продукт.

Предимството на комбинирания модел е, че е компактен (не заема много място в електрическия панел), а също така напълно защитава окабеляването от различни видове опасности. В допълнение, цената е малко по-малка от закупуването на RCD + машина, а инсталирането е по-бързо (трябва да затегнете няколко винта по-малко).

Основните недостатъци са:

 • Ако дифавтомата не успее, ще е необходимо да се придобие нов. Веднага обръщаме вашето внимание на факта, че в случай на повреда на автоматичната комбинация RCD +, ще трябва да бъде заменен само един продукт, тъй като изключително рядко две веднага се счупят. Харесва ви или не, един артикул ще струва по-малко от комбинираната опция.
 • При изключване е трудно да се разбере причината: възникване на късо съединение, ток на теч или задръствания в мрежата. В случая на споделени устройства причината е много по-лесна за установяване: нокаутиран AV - късо съединение или претоварване, нокаутиран RCD - изтичане на ток.

Предимствата и недостатъците на отделна версия могат да бъдат извлечени въз основа на плюсовете и минусите на предишното устройство, а именно:

 • закупуването на нов продукт ще бъде по-евтино;
 • по-лесно е да се идентифицира повреда;
 • инсталирайте по-дълго;
 • заема повече място на DIN шината;
 • липса на защита срещу късо съединение и претоварване, ако прекъсвачът отсъства.

Е, последното нещо, за което бих искал да говоря, е, че е по-добре да изберете и да го поставите в къщата: RCD или difavtomat.

Кое е по-добре да инсталирате?

Запознахте се с целта, предимствата и недостатъците на всяко устройство. Ако все още не разбирате отговора, нека да обобщим по избор.

Ако спортувате монтаж на електрическо окабеляване в апартамента или къща с проста схема на окабеляване, допустимо е да се инсталира само difavtomat. Когато създавате сложна мрежа във вила, е по-добре да използвате няколко RCD с AVs за всяка група проводници (контакти, осветление, мощни електрически уреди и др.). За да се защити отделна мрежа с ниска консумация на енергия, дифавтомат не може да бъде инсталиран, но е достатъчно да закрепите линията само с устройство с остатъчен ток.

Обръщаме вашето внимание на факта, че функционалността и на двете опции е еднаква, така че не можете да дадете предпочитание на едно от устройствата въз основа на неговата производителност!

Видео инструкция

На вашето внимание видео, на което разликата е ясно обяснена:

Основни разлики в продуктите

Това беше всичко, което исках да ви кажа за двете защитни устройства. Надяваме се, че сега знаете със сигурност, че е по-добре да изберете RCD или difavtomat за частна къща и апартамент.

Прочетете също:

Основни разлики в продуктите

(18 гласа)
Зареждането ...

10 коментара

 • Сергей

  Благодаря за вашите статии, много информативни за начинаещи!
  Имах въпрос относно първата верига (автоматична + RCD) - Какво ще се случи, ако са сменени? Т.е. Първо, Uzo стои, а зад него автоматична машина ... Самата аз събирам окабеляване в къщата и реших да закача няколко осветителни групи на 1 UZO, съответно, за всяка осветителна група ще има отделна автоматична машина. Това правилно ли е? И също така, моля, кажете ми как да симулирам фаза, докосваща човек? (Как да тествате теч?)

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Ще бъде правилното решение първо да инсталирате RCD и след това да свържете машините към всяка осветителна група. По този начин прекъсвачите ще защитят RCD в случай на късо съединение. Можете да тествате изтичане на ток с помощта на специалния бутон „тест“. Натиснете го и RCD трябва да работи.

   отговор
 • Николас

  добър ден! във видеото за грешки при свързване на difavtomatov при свързване на задействания задейства
  вал и AUTOMAT IUZO. но както казахте, това е difavtomat KURSK производство и IT
  РАБОТИ КАТО ОТДЕЛЕНИ ДИФАВИ и RCD.Това е, можете да определите посоката на търсенето.
  за справка. И ако такъв отговор е, тогава е недвусмислено, че ВРЪЗКАТА ВРЪЗКА
  НИЕ? Моля, осветете. За вашата работа, БЛАГОДАРЯ.

  отговор
 • Володя

  От първия се захранва UZO-25A, а от UZO се захранва AV-16A.Или, в зависимост от очакваното натоварване, UZO-32A AV-25A. Времето за реакция И чувствителността на тока на изтичане на RCD са еднакви, за които АВ е защитен при късо съединение

  отговор
 • Сергей

  Здравейте. Има разлика на входа на C50 в апартамента. Тогава има 3 автомати. Започнах често да изключвам. Мога ли да заменя C50 diff с 63?

  отговор
 • Сергей

  Струва си сега

  отговор
 • Борис

  и този и онзи боклук, сложете Schneider или abb и забравете. Е, да, може изобщо да не е в машината ..

  отговор
 • Rishat

  Здравейте, имате ли нужда от мек старт в апартамента, така че когато климатикът е включен, няма маргалска светлина

  отговор
 • Shoma

  Много готин сайт, но аз искам сам да провеждам контакти и превключватели в частна къща, има няколко умения, но не съм майстор електротехник, така че искам да сглобя щит с картечници и да начертая проводници към него. Както и да е, имам нужда от помощта на професионалист в събирането на щита, добре, попитайте подробности преди да се свържете с къщата. Просто обичам електричеството, не знам защо, но го правя с огромно удоволствие.Не съм изучавал къде, но мога да провеждам електрически превключватели и има само един проблем, който не мога да разбера как да свържа проводници към двоен превключвател или да свържа проводници от превключвател към разпределителна кутия.

  отговор

Добавете коментар