Как правилно да маркирате проводниците в електрическия панел

Кодирането на цветовете е спешна нужда, когато електрическо окабеляване, Тя ви позволява да разберете защо е необходим този или онзи кабел, а също така намалява вероятността от грешки по време на електрически и ремонтни работи. В резултат на това се намалява вероятността от токов удар и късо съединение. И ако щитът е в апартамент или частна къща, необходимо ли е да се обозначи всеки кабел? Ако инсталацията се извършва в съответствие с правилата, тогава това трябва да се направи. Всъщност в електрическите панели проводникът е обозначен с цвят не за красота и не за себе си, а преди всичко за тези електротехници, които ще продължат да ремонтират и поддържат този електрически панел или шкаф. След това ще ви кажем как да маркирате проводници и кабели по време на инсталацията според GOST и PUE.

Правила и стандарти за обозначаване на окабеляване в електрически табла

Цветовете за маркиране на окабеляването бяха избрани причина. Цялото разнообразие от цветове е сведено до един стандарт - стандартни правила. Те са посочени в правилата за техническата експлоатация на електрическите инсталации за потребители (PTEEP). Указва, че проводниците на електрическите проводници трябва да бъдат обозначени с цвят или букви и цифри, а самият шкаф (щит) също изисква обозначения. Разберете коя съществува маркиране на тел по цвятМожете от нашата статия.

Обозначение на линията за снимки

PUE посочва, че:

 1. Електрическият панел трябва да има име. Това име е посочено в случая. В електрическия панел на апартамента не можете да го маркирате с надписи. Но за частна къща, когато щитът е поставен на стълб, това е необходимо.
 2. Вътре в таблото, когато го инсталирате, е необходимо да оставите лист, на който всички потребители (контакти и лампи) са посочени под формата на таблица.
 3. Също така, вътре трябва да бъде схема на монтажа на входния щит, Това правило важи само за устройството, което е закупено изцяло.

Забележка: ако електротехникът сглобява табло или шкаф, то той определено трябва да вземе схема за монтаж от него.

Съгласно същите правила и PUE:

 • Глава 2.3. PUE параграф 2.3.23. „Всяка кабелна линия трябва да има свой номер или име ...“.
 • PTE EP, стр. 2.4.2 „Отворени кабели, както и всички кабелни втулки трябва да бъдат маркирани.“
 • На прекъсвачи или на информационния стенд на инсталацията се извършва маркиране, където е посочена групата на окабеляването. Също така, според правилата, трябва да се посочат серийният номер и името на помещението или предназначението на групата (например кухня или климатик).
 • В случаите, когато няма място за запис на модулното устройство, маркирането с целта на тази инсталация се прави в таблицата и паспорта, които всеки шкаф трябва да има.

Според GOST проводниците са обозначени:

 • В съответствие с GOST 23594–79 (маркиране), проводник или кабел се маркират с PVC етикети или панделки. Поливинилхлорид и термосвиваеми тръби.
 • Надписите на етикета са написани с четлив шрифт, те трябва да са ясно видими. Дължината на самия етикет не трябва да бъде по-малка от 25 мм.
 • Според нормите маркирането може да се приложи върху проводник или кабел (към неговата изолация). Само при условие, че такъв надпис ще бъде ясно видим.

тагове

Разбрахме основните правила за прилагане на идентификационни марки. Сега помислете как да маркирате проводниците по време на инсталацията.

Маркиращи устройства

Обозначението на окабеляването е сериозен и отговорен бизнес. Всеки шкаф или щит вътре трябва да съдържа специални етикети, които дават разбиране на схемата на окабеляване и местоположението на елементите на веригата. Трудността се състои във факта, че етикетите трябва да бъдат здраво фиксирани и етикетите трябва да бъдат запазени за дълго време. Затова за удобство се използват специални устройства, които маркират кабелите и проводниците в щита.

Принтер за окабеляване в електрически панели е устройство, което се използва за отпечатване на етикети и етикети, които показват маркировки при окабеляване. Снимката показва мини принтер, с който можете да маркирате проводник или кабел.

Използване на маркиращ принтер

Видеото показва как да използвате такъв принтер:

Ако не се занимавате професионално с електрически работи, тогава няма смисъл да купувате специален принтер за маркиране. Алтернатива на това устройство са кабелните маркери, например от IEK, показани на снимката по-долу:

Маркер за кабел

С тяхна помощ можете бързо да маркирате силови и слаботокови линии в шкафовете. По-скъпо удоволствие е да използвате системата за маркиране с графопласт, можете да научите за нея от мрежата.

Какво друго е важно да знаем

Снимката по-долу показва екрана, в който са били маркирани проводниците по време на инсталацията:

разпределение Box

Когато сглобявате електрическия панел, маркирайте групите за окабеляване, както следва: проводникът на входа е маркиран като L, а на изхода - Gr (показва, че това са групи). След буквата се посочва номер на групата и номер на ред

Също така, по време на маркирането е важно да се вземат предвид всички цветови разлики, така че да няма спешни случаи. Ако след отварянето на шкафа не е намерен знак, тогава е необходимо да се определи с помощта на сонда къде е разположен жицата. за как да използвате индикаторна отвертка за да определим фазата и нулата, казахме в съответната статия. Тъй като това ще отнеме много време, по-добре е да оставите маркировки при проверка, така че да е ясно на друг електротехник, който ще извърши ремонт или поддръжка, къде е кой проводник.

Маркиращи щитове

Ако няма проводници с желания цвят, тогава може да се използва всеки цвят, основното е, че краищата на проводниците са маркирани правилно по време на инсталирането. Това може да стане с помощта на цветна електрическа лента или специални термосвиваеми тръби.

Маркирането на свиване е, както следва:

Цветни камбрици за проводници

Тук на тази технология е маркирането на проводници и кабели по време на монтажа на електрическия панел. Както можете да видите, маркирането на линиите е много важно, а самият процес не отнема много време. Обръщаме вашето внимание на факта, че с помощта на тази инструкция можете да маркирате проводници не само в силови табла, но и в щитове за автоматизация (например, за да посочите сигнални кабели и управление).

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • остроумие

  Добро време експерти.
  Моля, кажете ми, допустимо ли е, според ND, и кой върху контролния шкаф на промишленото оборудване да залепва информация на трети страни (например график за почистване)?

  отговор

Добавете коментар