Как да направите обрат на проводниците?

Със сигурност всеки, който се занимаваше с ремонта на окабеляването, знае как да усуква проводниците. На пръв поглед изглежда, че няма нищо сложно в най-простото преплитане на ядра, които след това са изолирани и подредени в разклонителна кутия. Но всичко не е толкова просто, защото точно такъв ненадежден начин за присъединяване е една от основните причини окабеляване на запалването, За да направите домашния си усукване за дълго време и да бъдете в безопасност, препоръчваме ви да се запознаете с простите съвети, предоставени по-долу.

Каква е опасността от такава връзка?

Извиването е най-лесният и в същото време сложен начин за свързване на проводници. Веднага отбелязваме, че в PUE 2.1.21 (Глава 2.1) изброява всички разрешени методи за свързване и между тях няма обрати. Тя е забранена!

2.1.21. Свързването, разклоняването и прекратяването на проводниците на проводници и кабели се извършва чрез кримпване, заваряване, запояване или затягане (винт, болт и др.) В съответствие с приложимите инструкции, одобрени по установения начин.

Ако по време на усукване затегнете слабо свързаните проводници, контактът ще бъде лош, с висок преходно съпротивление, Дори да го стегнете добре, обратът може да отслаби. Такъв контакт ще загрее. Освен това, колкото по-силен, толкова по-голям ток ще тече през него. Изолацията ще „плава” от отоплението и поради това ще възникне късо съединение с всички произтичащи от това последствия - искри, пожар, токов удар!Бързата връзка живееше помежду си

Не е за нищо, че правилата на PUE са строго забранени да се използва този метод при електрическа работа. Въпреки това повечето електротехници и дори опитни използват този метод при ежедневните ремонтни работи.

Ако приложите усукване, е само да проверите работоспособността на веригите или организацията на много краткосрочни линии, например, по време на ремонтни работи за свързване на електроинструмент и други неща. Но в този случай е по-добре да използвате различни терминални блокове.

И така, как да направите обрат на проводниците? Сега ще говорим за това!

Подробна инструкция

Първо, ние разглеждаме най-простия вариант, когато е необходимо да се закрепят два едножилни проводници от един и същи метал (например мед).

Технологията е следната:

 1. Внимателно съблечете и двете ядра на изолацията с около 5 см. За това можете да използвате и специална инструмент за събличане.
 2. Оголени голи жици до метален блясък с нож или шкурка.
 3. Пресичаме две вени и ги усукваме по посока на часовниковата стрелка, така че да се усукват една в друга по спирала (виж диаграмата по-долу).
 4. Изолираме готовия обрат с помощта на електрическа лента. Препоръчва се и употреба свива тръба, която надеждно защитава откритата зона от външната среда.

Жичен обрат

Както можете да видите, няма нищо сложно.Особеността се състои във факта, че е необходимо вените да се излагат поне на 5 см и да се усукват с клещи, така че да има неразривен и надежден контакт.

Бих искал също да дам няколко съвета за по-трудна ситуация, когато е необходимо да се усуква едноядрен и многоядрен проводник. В този случай първо повтаряме параграф „1“ и „2“ от инструкциите, предоставени по-горе. На следващо място, трябва да пресечете продуктите и внимателно да поставите жилата с тел в средата на едножилната жица (на разстояние 2,5 см от края). Когато всички завои са навити, свободният край на едножилния проводник трябва да бъде огънат с клещи по посока на завоите, както е показано на снимката по-долу. След това връзката се изолира и се поставя в разклонителна кутия. Между другото, по същия начин можете да направите добър обрат на две жици.

Фото закрепване на едножилен и многожилен проводник със завой

Трябва да обърнете внимание на факта, че е невъзможно да се направи усукване от алуминий и мед във всеки случай.

Първата и основна причина е, че галваничните пари се образуват между алуминий и мед, в резултат на химични реакции, когато влага влезе (във всеки случай), започва електролиза и съединението се разпада. Контактното съпротивление се увеличава, докато изчезне напълно, докато започне да се затопля и гори. С постоянен ток такава връзка се разрушава особено бързо.

Втората причина е, че медта и алуминият имат различни коефициенти на термично разширение, при натоварване, когато контактът се нагрява, проводниците ще се разширяват "различно", а след охлаждане обратът ще отслабне и съпротивлението ще се увеличи още повече - като снежна топка.

Третата причина е, че върху повърхността на алуминия винаги се образува оксиден защитен филм, който също увеличава контактната устойчивост, следователно за свързване на алуминиеви проводници те са покрити с кварцово-вазелинова паста, а крайните блокове за тях вече се продават, пълни с тази паста.

Това са схемите, които можете да използвате, когато сами усуквате проводниците:Най-ефективните начини

Препоръчваме ви също да гледате инструкцията за визуално видео:

Интересно закрепване ще ви позволи бързо да закопчавате:

Полезни съвети от професионалисти

Завиването на тел като такова е забранено от PUE, но ако се използва заедно с други средства, това не противоречи на нищо:

 1. заваряване, Ако просто прикрепите два проводника един към друг и заварите, получавате добър, еднократен контакт. И ако също така усукате проводниците преди това, тогава зоната за контакт ще се увеличи значително, вижте снимката по-долу.Заваръчна става
 2. запояване, Ситуацията е същата като при усукване, но има основен проблем при запояването - продавачите, например широко използваните POS-60, не осигуряват механична якост. Така че, ако спойка две нишки, които са сложни един до друг и ги изолирате и скриете в разпределителната кутия, тогава такава връзка със сигурност ще работи. Но ако жицата се движи поне леко в действие, запояването ще се срути. Ето защо, винаги усуквайте сърцевината, ако изберете спойка като начин за свързване на проводници.Поядени ядра
 3. употреба ЛПС капачки, За целта сгънете свързаните ядра заедно, поставете ги в капачката и започнете да усуквате капачката по посока на часовниковата стрелка. Пролетта в него ще затегне вените и те ще се усукат.ЛПС капачки
 4. Затегнете усуканите ядра с винтови клеми (те се наричат ​​също полиетиленови клеми).Терминални блокове

Важно е да се отбележи, че нито една от горните опции не прави усукване водоустойчиво, така че ако решите да закрепите сърцевините под мазилката в стената и без кутия, не забравяйте да изолирате конектора cambricians.

Това е всичко, което трябва да знаете как сами да направите усукването на проводниците. Горещо препоръчваме да използвате по-модерни методи и да използвате усукване само при инсталиране на временни кабели! В никакъв случай не въртете под напрежение, както днес няма такъв безопасен начин. Всяка електрическа работа трябва да се извършва при изключени светлини!

Свързани материали:

(17 гласа)
Зареждане...

8 коментара

 • Андрю

  На снимката на жиците и едножилните проводници синьото и червеното са свързани, както знам, синьото е работещо на нула, а други цветове (с изключение на жълто и жълто-зелено), включително червено - фазово. може би не е нужно да се свързвате така?

  Отговарям
  • Admin

   Здравей, Андрей! Е, първо, в тази статия говорим за това как да усукате жиците правилно, така че въпросът за цветовете малко не е релевантен. Е, и второ, ако вече разработвате темата за правилната връзка, изживяна по цвят, тогава, разбира се, въпросът е спорен. Ако цветът не е стандартен, трябва да действате по логиката. В този случай зеленото е правилно свързано с жълто, синьо със синьо, но какво ще кажете за останалите с останалите.

   Отговарям
 • Витали

  Трябва да навия 5 проводника в 2 (т.е. свържете 5 проводника към 2-ри)

  Отговарям
 • Виталий Гор

  Как да удължите уличния кабел?
  При подмяната на стълбовете медният кабел от къщата не достигна линията (SIP). Невъзможно е да се замени цялото - то е под земята. Електриците направиха обрати и обвиха PVC лента с електрическа лента, без да защитават връзката по никакъв начин. Има ли стандарти, въз основа на които можете да изискате електрическата мрежа да направи това правилно?

  Отговарям
  • Admin

   Такъв елемент е описан в PUE глава 2.1 видове проводници и изисквания за изолация.

   Отговарям
 • Ksuuu

  Имам ли нужда от шип при удължаване на проводниците на ШВВП 2х0,75?

  Отговарям
 • Сергей

  Никога не усуквайте проводниците, използвайки методите, описани в началото на статията. В противен случай е гарантиран минимум огън.

  Отговарям
 • Иля

  момчета неподходящо от вагони свързват проводници към контакти за бога, добре, леко добре.

  Отговарям

Добави коментар