Как и как да направите клон от жицата?

Клон на проводниците се използва за добавяне на нова линия към завършената електрическа мрежа. Например, имате кабел, протечен по протежение на стената, към който трябва да се свържете, за да свържете нов контакт. В този случай не е необходимо да изрежете сърцевината и да завъртите трите края заедно. По-безопасен и по-траен начин е да използвате специални кранове, за които ще говорим по-късно!

Джим орех

Когато разгледахме основното методи за свързване на проводници в разклонителна кутия, специално внимание беше обърнато на специална скоба тип гайка. Продуктът има доста прост дизайн, но въпреки това ви позволява да направите клона надежден и издръжлив. Компресионната гайка се състои от карболитово тяло, стоманена плоча и плоча, която всъщност притиска сърцевината с четири винта.

Гайка конекторКомпактният размер на гайката, както и ниската й цена я правят един от най-популярните кранове за електропровода. От своя страна недостатъците на продукта са ниската херметичност (IP степен на защита 20), както и липсата на възможност за разклоняване на проводниците на проводниците под напрежение. Трябва също да се отбележи, че много важно предимство на "гайката" е способността за качествено свързване на медни и алуминиеви проводници с напречно сечение от 1,5 до 150 мм2.Диаграма за затягане на гайка

Всичко, което трябва да направите, е да поставите оголените контакти в специална плоча и внимателно затегнете винтовете с отвертка и след това щракнете калъфа на място. Повече за тип гайка Можете да разберете от нашата статия.

Пиърсинг скоби

Подобрен модел на кабелна захващаща гайка са пробивни скоби, Продуктите за еднократна употреба обаче ви позволяват да разклоните проводника без рязане и дори без премахване на изолационния слой, когато са снадени. Дизайнът на скобата е представен от шестоъгълна глава, която стяга сърцевините, както и контактни плочи със зъби, които всъщност пробиват изолационния материал.

Най-често се използват за разклоняване от положена въздушна линия SIP проводник без облекчаване на стреса

Пиърсинг тип компресияПредимството на тези продукти е следното:

 • Можете да разклоните проводниците от въздушната линия (OHL), дори когато се захранвате, без страх за вашата безопасност. Това се дължи на факта, че контактната плоча е надеждно изолирана от затягащите болтове.
 • Корпусът на продуктите е запечатан и надеждно предпазва кръстовището от лоши метеорологични условия.
 • Скобите са лесни за работа и имат дълъг експлоатационен живот.
 • Ниска себестойност на производството.
 • Възможност за закрепване на медни и алуминиеви проводници.

Що се отнася до недостатъците, основното е само „за еднократна употреба“ на продуктите, но това е много спорен момент, като се има предвид трайността на този метод за разклоняване на проводниците, без да се счупят.

Инсталирането е както следва:

Видео инструкция за инсталиране пробивна скоба

Скоба тип OV

Когато ремонтирате или подменяте електрическото окабеляване в апартамент, можете да използвате друг доста добър вариант за снаждане на проводници - с помощта на скоби като ОВ. Продуктите имат най-простия дизайн и не по-малко прост принцип на работа - кабелът се полага в специална ключалка, която пробива изолационния слой на проводника с месингов съединител. В резултат на това за няколко секунди можете да направите добър клон от главния захранващ кабел (например, до електрически контакт).Ob резе

Що се отнася до недостатъците на ключалките, основният е ограничените условия на употреба - напречното сечение на сърцевините не трябва да надвишава 6 мм2, От своя страна, за домашно окабеляване с такова напречно сечение ще бъде достатъчно дори да свържете мощна електрическа печка.

Такива конектори също се наричат ​​"Scotchlocks." Можете да научите повече за това какво представляват Scotchlocks и как да ги използвате от нашата отделна статия: https://our.electricianexp.com/skotchloki-dlya-soedineniya-provodov.html.

Видео инструкция за използване на резето за разклоняване на жицата без рязане:

Най-простата версия на разклонителя

Полиетиленови клеми

По-остарял начин за разклоняване на жицата е използването на клемни блокове (те се наричат ​​също полиетиленови клемни блокове). компактен терминални блокове употребата не се препоръчва, защото в този случай не може да се направи без рязане и разкъсване на основното ядро. В допълнение, клемният блок има и недостатъци като лоша херметичност и необходимостта от периодично затягане на винта на скобата, особено ако проводникът е алуминиев. В резултат на това не получавате никакви важни предимства по време на сплитане и в същото време получавате няколко сериозни недостатъка.

Преглед на клемния блок

Дядо усукване

Е, последният метод за разклоняване на проводници, който може да се използва, е да усуквате нова линия с преминаващ ствол без допълнително запояване или заваряване. В този случай първо е необходимо да се отстрани изолацията на проводниците, след което линията на клона трябва да се завинтва върху линията на багажника (както е показано на снимката).Изравняване на усуканото ядро

Обръщаме вашето внимание на факта, че при създаването на обрат е забранено свързването на алуминиеви и медни проводници. Проводниците трябва да бъдат направени от един метал. Съгласно клауза PUE 2.1.21. (Глава 2.1 PUE) усукване изобщо не може да се направи - всички връзки трябва да бъдат запоени, заварени, обвити или фиксирани със скоби или клемни блокове. Ето защо, за разклоняване от жицата, използвайте горните методи или спойка такива обрати. Прочетете повече за това как да направите усукване в статията: https://our.electricianexp.com/kak-pravilno-sdelat-skrutku-provodov.html.

Тук всъщност разгледахме най-популярните методи за разклоняване на проводници без разкъсване и рязане. Сега знаете как да направите качествено сливане на две електропроводи. Нашият съвет - използвайте пиърсинг скобите, които сред всички опции са най-доверени!

Подобни материали:

Видео инструкция за инсталиране пробивна скоба

Най-простата версия на разклонителя

Преглед на клемния блок

(19 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Иван

  Завиването е по-добре да не се пие

  отговор
 • аа

  За да изключите бързо, ако е необходимо, и да не оставите следи

  отговор
 • Gosha

  В нашия ABC Electro ме разсмяха от въпроса: "има ли" гайка ", която ви позволява да направите същото 2.5 мм огъване от 2,5 мм кабел?" На което ми отговориха: "орехът" е предназначен само за свързване на кабел от поне 4 квадрата без никакви кранове!
  Имам проблем в страната: трябва да направя разклонение 2.5 от кабела 2.5, за да инсталирам изходи през машината. Шотландските блокове се съмняват в тънкостта на пробивната плоча.

  отговор

Добавете коментар