Как да свържете прекъсвачи в панела?

След основен ремонт на електрическото окабеляване в сградата или при полагане на нови електрически мрежи е необходимо надеждно да се защитят проводниците от претоварване, както и да се увеличи техният експлоатационен живот. Това позволява надеждна работа на електрически уреди. За предпазни цели се използват прекъсвачи, които изключват доставката на електроенергия за потребителя, когато посочената мощност е превишена или когато възникне късо съединение. Тези устройства са инсталирани и свързани в разпределително табло. В тази статия ще говорим за това как автоматичните машини са свързани в щита с гребен и джъмпери.

Какво е важно да знаете?

В зависимост от броя на фазите на входа, те разграничават:

 • еднофазна мрежа;
 • трифазна мрежа.

По метод на инсталиране:

 • с помощта на гума (гребен);
 • джъмпери от жица с жила;
 • джъмпери от една жица.

Въз основа на първоначалните данни е необходимо да се избере електрически фитинги и провеждане монтаж на прекъсвачи в панела, избирайки от горното, желания метод за свързване на вашата електрическа мрежа.

Работите по инсталирането на еднофазни и трифазни вериги се различават леко. В еднофазна мрежа всички прекъсвачи се доставят с една фаза на входа, а машините използват единични. За трифазна мрежа използвам трикратни прекъсвачи в случай на свързване на трифазен товар или можете да поставите единични на всяка фаза отделно, в случай на еднофазен товар.

Методи за свързване

гребен

За удобно и висококачествено свързване на прекъсвачи в щита можете да използвате шината. В зависимост от броя на фазите, можете да изберете правилния гребен:

 • за еднофазна верига - еднополюсна или биполярна;
 • за трифазен - три- или четириполюсен.

Гребен снимка

Инсталирането е много просто. За желания брой прекъсвачи се избира гребен с определен брой полюси. Ако гребенът има повече контакти, излишъкът се отстранява (можете да използвате ножовка за метал). Завършвайки инсталацията, поставете шината едновременно във всички клеми на машините и затегнете винтовете. Изходите се монтират според схемата. Повече за как да свържете прекъсвачи с гребен, разказахме в съответната статия. Видеото по-долу демонстрира технологията на свързване:

джъмпери

Този тип връзка се използва, ако има малко автоматични машини и има достатъчно място в щита за свободен достъп до контакти. Този метод може да се приложи както за еднофазни, така и за трифазни вериги.

За извършване на работа в щита е необходимо да се подготвят джъмпери с подходяща дължина и сечение. Сечението на едножилни проводници за свързващи прекъсвачи трябва да е достатъчно за номиналната консумация на енергия. за как да се изчисли текущото напречно сечение на проводник казахме в съответната статия.

конектори

Идеален вариант би било да се правят джъмпери по безпроблемен начин:

скачач

От едно парче на проводника, огъвайки го с клещи, направете джъмпер, който ще свърже всички прекъсвачи на веригата. Проводникът трябва да бъде огънат с необходимото разстояние. След такава подготовка отстранете изолацията от краищата с около 1 см, отстранете телта, като отстраните оксидния филм с нож или шкурка.

Снимането живееше със странични резачки

След това трябва да поставите краищата във входовете на машините и затегнете винтовете. Свържете всички планирани източници на натоварване към изхода, както е показано на снимката по-долу:

Автоматична връзка

Важно е да запомните, че в този случай фазовите и неутралните проводници не трябва да се притискат плътно един към друг. Това се дължи на факта, че по време на работа на захранващата мрежа те се нагряват и може да възникне нежелателно свързване на фаза и нула поради изолация, омекотена от нагряване.

За да свържете машините в щита с контур, можете също да използвате многожилен проводник с желаното напречно сечение. Но в този случай трябва да се отнеме от изолация с 1-1,5 см. В края на жицата трябва да поставите накрайник, който съответства по диаметър на напречното сечение на жицата, и да я компресирате с помощта на специални клещи. Позволена е серийна връзка на няколко машини.

Основно прекратяване

При липса на подходящ инструмент и приспособления е допустимо да се окаже голата жица от изолацията с поялник. Калай или спойка попада между вените на проводник, образувайки доста силна връзка от тънки вени. И въпреки че този метод се счита за по-малко надежден от предишния, той често се използва поради лекотата му на употреба.

При липса на поялник инсталацията може да се извърши и с помощта на проводници, чиято изолация се отстранява в краищата, като ги фиксира директно в машината. Този тип инсталация е най-малко надежден и при големи натоварвания заплашва да нагрее проводниците на мястото на свързване и съответно повишена опасност от пожар. Този тип връзка има не много естетичен външен вид и ниска надеждност.

Свързването на автоматични машини в щита с помощта на многожилен изолиран проводник трябва да се извърши в съответствие с предварително изготвената схема. В този случай автоматичните прекъсвачи не е задължително да се използват от един производител. Размерите им могат да варират, защото инсталирането с гъвкав проводник ви позволява да направите това.

Правилната връзка на прекъсвачите в панела трябва да бъде много внимателно проверена. Това е особено вярно за схема, в която са предвидени 3 фази. Малка грешка може да доведе до късо съединение, а разхлабеният контакт може да доведе до прегряване на проводника и карбонизация на неговата изолация. При такива условия е възможно да се късо съединяват съседни проводници един с друг. Това може да причини големи щети на използваното електрическо оборудване.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което е показано как правилно да направите джъмпер, за да свържете прекъсвачите един към друг и как всъщност да комбинирате устройствата в електрически панел:

Така че разгледахме стъпка по стъпка инструкции как да свържете машините в щита с гребен и джъмпери. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Препоръчително четене:

(7 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • победител

  Също така, за свързване на входни кабели с еднофазен гребен, се използват входни клеми на Legrand. Много удобни и надеждни.

  отговор
 • победител

  Legrand

  изображение

  образ-1

  отговор

Добавете коментар