Основните причини за късо съединение

Със сигурност мнозина са чували такава фраза като късо съединение, но малцина разбират защо се появява това явление, защо е опасно и какви процеси възникват по време на повреда. В тази статия ще разгледаме подробно този проблем, тъй като „късото окабеляване“ е доста често срещана ситуация, която е много опасна и може да доведе до неблагоприятни последици. И така, причините за късо съединение, методите за превенция и последствията, разгледахме по-долу.

Какво е?

Като електрическа верига по правило са два проводника с различен потенциален и свързан консуматор на ток. Всеки краен потребител има собствено вътрешно съпротивление, което се съпротивлява на тока и границите, като по този начин дозира количеството и плътността си в проводника, принуждавайки го да върши работа.

Късо съединение в мрежата

В момента, когато съпротивлението рязко намалява до статична грешка на съпротивлението на проводниците, електрическият ток, който практически е неограничен, нараства до такава стойност, че напречното сечение на проводниците става малко и преминавайки през тях, нагрява сърцевините до температурата на разрушаване и топене. Следователно, често спътник с късо съединение е огън, разтопен метал на проводници и спомагателни механизми.

Признаци за късо съединение в окабеляването са миризмата на изгаряне, искри и запалване на проводниците, както и затъмнение в определен район или в цялата мрежа.

Как възниква късо съединение?

Така че, ще разгледаме основните причини за късо съединение в електрическото окабеляване и електрическите инсталации.

Високо напрежение, В момента пренапрежение на мощността Над допустимите параметри има възможност за електрически срив на изолацията на проводника или електрическата верига. В резултат на това изтичането на ток се развива до размери на късо съединение с създаването на краткосрочен стабилен дъгов разряд.

Стара изолация, Жилищни и промишлени фондове, които не замениха електрическото окабеляване, са първите претенденти за спонтанно късо съединение. Всяка изолация, използвана в електрическото окабеляване, има свой собствен ресурс. С течение на времето той се унищожава под въздействието на външни фактори, което води до появата на верига.

Външно механично въздействие. Премахването на жицата, триенето й и други ефекти върху защитната обвивка, които отслабват свойствата й, рано или късно ще предизвикат пожар и късо съединение. Например, в ежедневието често причината за късо съединение е повреда на окабеляването при пробиване на стени. Относно, как да не повредите окабеляването с въртящ се чукпрочетете в нашата статия.

Чужди предмети, Това включва прах от различен произход, малки животни, части от съседни възли, случайно попаднали в електрически проводници, причинявайки и развивайки по този начин късо съединение.

Директен удар от мълния. Случва се същото като при пренапрежение (виж по-горе).

Пример за последиците от появата на късо съединение в електрическа инсталация е показан във видеото:

Последствията от късо съединение са изгорелите участъци на окабеляването и неговото запалване!

Видове явления

Най-честата е заземяване, когато или една фаза взаимодейства със земята, или две фази взаимодействат със земята, в една или повече секции.Късо съединение към земята се случва в системи със заземен неутрал и представляват до 70% от всички случаи.

Има и междуфазна грешка, когато две фази си взаимодействат помежду си. Възниква в резултат на нарушение на изолацията в трифазно оборудване.

Е, последният тип късо съединение е трифазен, когато и трите фази си взаимодействат. Диаграмата по-долу показва основните видове късо съединение:

Какви са видовете късо съединение

Методи за превенция

За да се предотврати развитието на късо съединение и да се защитят електрически устройства и електропроводи, най-ефективният метод е монтаж на прекъсвач или предпазители. Машината (на снимката по-долу) в случай на „закъснение“ своевременно ще изключи захранването, като по този начин ще предотврати възникването на опасна ситуация.

Автоматични машини

Друг начин за предотвратяване на късо съединение е навременното одит на окабеляванепоради което е възможно визуално да се определи мястото на топене на изолацията и да се пристъпи към отстраняване на проблеми.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така разгледахме причините за късото съединение, последствията и начините за предотвратяване на опасно явление. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Също така препоръчваме да прочетете:

(9 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар