Защо RCD работи и какво да правя в този случай?

Много е важно да предпазите окабеляването от ток, къси съединения и пренапрежения. Остатъчно токово устройство Това ще позволи не само да поддържа работоспособността на домакинските уреди, но и да ви спести от токов удар. Ако в даден момент сте видяли, че RCD се задейства, не изпадайте в паника, защото именно поради тази причина той е бил инсталиран. След това ще разгледаме основните причини за изключване на устройството, както и какво да направите, за да отстраните неизправностите.

Как работи устройството?

Така че, първо ще се справим с принципа на защитната автоматизация, така че да разберете какво се задейства.Автоматизация в таблото за управление

Вътрешният механизъм има следния принцип на работа: фазен и неутрален проводник са свързани към клемите, които се сравняват помежду си по ток. В идеалния случай не трябва да има разлика между фазовия ток и нулевия работещ проводник. Ако има разлика и тя е над зададената точка, това е сигнал, че има теч на ток. Въз основа на анализа устройството се изключва, след което веднага трябва да потърсите причината, поради която RCD се задейства - Намерете текущ теч.

Препоръчваме да гледате видео, на което всичко е обяснено подробно:

Принципът на защита

Задействане на лоста

Основните причини за прекъсване на връзката

Всъщност има много виновници за операцията и те могат да имат най-разнообразен характер и, съответно, метод за ремонт. Първо, помислете защо RCD работи, след което ще ви предоставим инструкции за самостоятелно отстраняване на неизправности.

Днес са известни следните причини защо продуктът избива:

 1. Наистина има теч в мрежата. Това може да се дължи на факта, че окабеляването е старо, защото изолацията във всеки случай вече е изсъхнала, а в някои области телта е изложена. Ако наскоро сте сменили електрическото окабеляване в апартамента, може да имате лоша връзка на проводниците на определени места или случайно, когато забиете пирон в стената, пробиете изолацията на скритата окабеляване.
 2. Виновникът може да бъде електрически уреди, които са защитени от това устройство. Тук или кабелът, който се свързва към мрежата, не е в ред, или вътрешните резервни части са "счупени" (например намотката на двигателя или нагревателя на бойлер).
 3. Неправилно инсталиране на защитна автоматизация, в резултат на което RCD работи неправилно и периодично работи. Инструкции за правилното направете сами RCD връзка ние вече сме предоставили, затова препоръчваме да се запознаете с него.
 4. Може би, купувайки защитна автоматизация, сте избрали грешни характеристики и се появява фалшив положителен. за как да изберем RCD Ние говорихме подробно в съответната статия.
 5. Превключвателят на диференциалния ток (DVT, както се нарича още) може да избие поради човек, който докосва открит проводник на ток. Не забравяйте, че това е основната му цел.
 6. А неизправността в самия механизъм може да бъде една от причините. Например, бутонът „Тест“ е заседнал или механизмът на спусъка е повреден, което ще се запали при най-малката вибрация.
 7. Често спирането се случва поради неправилно поставяне на двигателя в електрическата линия на окабеляването. Вижте един пример: RCD схема на свързване в еднофазна мрежаза да разберете къде да инсталирате.
 8. Късането на земята и нулата по време на електрически работи може да доведе до пътуване. Въпреки че е строго забранено от правилата на PUE да свързват заземяване с неутрален проводник, някои електротехници пренебрегват забраните и правят всичко по свой начин, като се позовават на факта, че този метод ще предпази човек от токов удар (въпреки че всъщност това само увеличава опасността).
 9. Метеорологичните условия влияят пряко върху работата на устройството. Например, при мокро време, ако разпределителното табло е монтирано на открито, работата може да възникне поради появата на влажност във вътрешния механизъм. От своя страна, натрупването на влага вътре в продукта може да причини ток на изтичане, в резултат на което механизмът ще реагира. Трябва също да се отбележи, че при студено време RCDs понякога не могат да се включат в опасна ситуация. Това се дължи на факта, че минусовата температура се отразява негативно на микросхемите, които се отказват. Между другото, по време на гръмотевична буря има случаи, когато защитата намалява, което се причинява от влиянието на мълнии, което усилва незначителното изтичане на ток, присъстващ в къщата (или апартамента)
 10. Е, последният нюанс, който е тясно свързан с предишния, е повишената влажност. Ако сте реализирали монтаж на скрита електрическа инсталация, след което покрихме трасето с шпакловка и решихме незабавно да проверим качеството на извършената работа, може да настъпи изключване. Това се дължи на факта, че мокрият разтвор е добър проводник, което може да причини теч през най-малките пукнатини в окабеляването. Изчакайте, докато решението е напълно настроено, и след това проверете отново дали RCD се задейства или не, защото може би лостът вече не се изрязва.

Не забравяйте да гледате видео урока, който ясно показва грешната връзка:

Видео преглед на неправилна връзка с устройството

Каква може да е причината за изключването на устройството за остатъчен ток, ние разгледахме. Сега, разбира се, трябва да предоставите на вниманието си инструкции за решаване на проблема със собствените си ръце.

Как да намерите проблемна област?

За да намерите причината за задействане на RCD, трябва да изпълните следния набор от мерки:

 1. Проверете схемата на свързване, както и правилния вход / изход на проводниците, както Основната причина за повреда е именно неправилното окабеляване.
 2. деактивиране прекъсвачи и диференциална защита на тока за всяка група проводници: осветление, контакти, мощни домакински уреди и например баня.
 3. Когато AV е изключен, опитайте да включите защитата от течове, ако лостът се почука, това означава, че проблемът е в самия продукт - спусък механизъм е счупен, защото когато захранването е изключено, няма изтичащи токове. Ако лостът не работи, продължете напред.
 4. Изключете всички електрически уреди от електрическите контакти и отново включете захранването на таблото. Лостът не се облегна назад - проблемът е в електрическото оборудване, както без натоварване всичко работи, RCD работи - вината е виновна.

В този момент, като финал, трябва да се спрете по-подробно и да разгледате характеристиките на самостоятелния ремонт.

Какво да направите за отстраняване на проблеми?

Така че, за да намерите дефектни домакински уреди, първо трябва да изключите всички уреди, след което да свържете всеки поред. Така че определено ще намерите счупена единица, защото именно когато е свързана, операцията ще се случи. Инструкции за ремонт и поддръжка Ние разглеждаме оборудването в отделен раздел, в него можете сами да научите как да поправите неизправност на съдомиялна машина и други устройства. Най-често RCD избива кога свързване на пералнята, фурна и бойлер (бойлер).Не искате сами да търсите повреди, по-добре е да се обадите на съветника.Ремонт на домакински уреди

В случай, че причината за отключването на RCD е окабеляването, нещата са по-сложни. Ако линията е стара, по-добре заменете окабеляването в къщата към нов, по-надежден.Демонтаж на старите електрически мрежи

Както вече казахме, дори от ново окабеляване може да възникне теч, в резултат на което RCD се отключва. В този случай направете пълен одит на контакти, ключове и разклонителни кутии, както може би нулевият проводник във връзката просто е отпаднал или някъде навлиза влага върху голото ядро. Обърнете внимание дали продуктът се изключва, когато светлината е включена, като тела също често са причина. След като проверите всички електрически точки в апартамента, проверете самия път на кабела. Добре е, ако окабеляването е отворено (например в гараж или дървена къща), защото Достъпът ще бъде отворен във всички стаи. Ако кабелът е скрит в стената, ще бъде възможно да се намери почивка само от специални устройство за окабеляване, Когато го използвате, можете точно да намерите скалата.Търсене на окабеляване на инструмента Bosch

Обръщаме вашето внимание на факта, че търсенето на причината, поради която се задейства RCD, не е лесна задача. За да направите това, ще трябва да отделите много време и нерви, провеждайки продължителни визуални изследвания. Пожелаваме ви да не се сблъсквате с този проблем, а ако той ви засяга - само по най-простата причина!

Прочетете също:

Принципът на защита

Задействане на лоста

Видео преглед на неправилна връзка с устройството

(24 гласа)
Зареждането ...

20 коментара

 • Сергей

  Здравейте В къщата ми в щита има едно УЗО и много картечници. Известно време RCD започнаха да избиват при включване на пералнята. Когато прахосмукачката се включи в този контакт, не се получава нокаут. Когато включите шайбата през удължителен кабел към друг контакт, избиването също не се случва. Аз не съм електротехник и знанията ми не са достатъчни, за да разбера причината за това поведение на RCD. Моля, помогнете.

  отговор
  • Admin

   Очевидно нагревателните елементи в машината са повредени от корозия и тя не изважда друго гнездо, най-вероятно поради факта, че щепселът в контакта променя фазирането си, се преобръща. Трябва да се обадите на специалист, да проведете диагностика.

   отговор
 • аноним

  Как да намерите причината, ако RCD работи през нощта на всеки две седмици, нов апартамент.

  отговор
  • Дмитрий

   Не е голям специалист в електротехниката. Но си помислих, че ако в един от контактите земята е включена вместо нула, тогава ако в контакта е включено малко натоварване, няма да има нищо, например захранващи блокове за телефона, но ако натоварването (внезапно) стане повече - ще се получи. В същото време може да възникне и тази ситуация, ако напрежението „върви“ в неутралния проводник спрямо земята. С постоянно натоварване на светлината.

   отговор
 • Игор

  Здравейте
  Когато захранването на Wi-Fi рутера е включено в контакта, се задейства RCD.
  Той не се е занимавал с електротехник и няма начин да се обърне към хората, които са го направили.
  Отворих няколко гнезда и проверих превключването. Съдейки по цвета на проводниците, няма грешки, превключването в тестваните търговски обекти е същото.
  Реших да проверя с тестер какво се случва между Земята и Нулата в изхода. В настоящото положение на измерване, с сондите, свързани към EARTH и ZERO в гнездото, той промени позицията на превключвателя и в положение 200 ma RCD се отключва.
  В прикачения файл има снимка на моя електро щит. Моля, вижте дали има инсталационни грешки, поради които това се случва.
  Ще бъда благодарен за отговора.
  Игор

  отговор
 • Алексей

  здравей, преди около половин година в новия ми апартамент (нова сграда) RCD започна да работи, чрез постоянни увещания разбрах, че заради хладилника се обадих на майстора - обясни тойче хладилникът не е нов 2 х причини за компресора, може да има много причини и да се предложи смяна на регулатора - след подмяната на RCD той не работи известно време, но след това всичко започна отново, извика се отново на съветника - той предложи да изтеглите антифриз - очевидно компресорът не е достатъчен - операцията струва повече - 3500 но след това всичко започна отново.
  Разбира се, все още има опции - като Има втори компресор, но се съмнявам в работоспособността на RCD. Когато издигате лоста на RCD, се случва той да не е фиксиран от първия път.

  Отговарям
  • Алексей

   В допълнение към предишното съобщение, включих щепсела на хладилника, изглежда, че проблемът изчезна - от няколко дни RCD не работи

   Отговарям
 • босилек

  Здравейте. Термокс бойлер 80 л със сух тена. Пет минути след включването RCD се изключва. Проверих всички окабелявания, нещо без шорти. Моля, кажете ми каква е причината?

  Отговарям
  • Джордж

   Честа причина за това е десетът (който е вътре в нагревателя), необходимо е да се замени десетте.

   Отговарям
 • Дмитрий

  Здравейте,
  В апартамента на входа има дифавтомат с ток на изтичане 100 mA, след RCD към котел с ток на изтичане 30 mA.
  Не мога дори да свържа електрическа крушка към товара - тя изважда RCD. Ново окабеляване, мед, пиронът не се задвижва никъде (проверено), той работи както когато гнездото е свързано със земята, така и без него.
  Помощ за съвет, моля.

  Отговарям
  • Сергей

   и как да свържете електрическата крушка към товара? къде е фазата и къде вземаш нула?

   Отговарям
   • Майкъл

    Свързвам Uzo след машината, изходът от проводника Uzo е 3 основна фаза нула и земята от блока, включително машината Uzo избива, премахва долните клеми от Uzo, включително машината Uzo нокаутира причината за Uzo или нещо друго?

    Отговарям
 • Алексей

  Мил. Ежедневна помощ при проблема
  Някъде преди 2 години си купих измиване, всичко работеше добре, но след това започна да избива RCD, ако в този контакт са поставени чайник и TD, тогава всичко е наред, ако машината е просто включена без включване на самата машина, тя чуква RCD, но ако машината е включена в друг изход, тогава всичко работи добре. Какъв може да е проблемът (Автоматична промяна)

  Отговарям
  • Олег

   Не открихте ли причината?

   Отговарям
 • Ирина

  Поради проблеми с изхода, апартаментът, узото и общата машина в коридора бяха избити от автомати. След това, когато включите машината към тази група розетки, тя работи Uzo. Каква е причината? Нищо не е включено.

  Отговарям
  • Admin

   Гнездото или окабеляването на гнездовата група е дефектно.

   Отговарям
 • Елена

  Дълго време активният самбуфер стоеше откачен на пода под масата, гнездото от него лежеше на отоплителната батерия, към която е свързана електрическата помпа, днес вода се е качила на жицата и се е ударила и искря, как е възможно това?

  Отговарям
 • Сергей

  Добър ден!

  Дразни чайника. В резултат на това машината е избита до изход и RCD. След като се отървах от причината за късото съединение, машините се включиха нормално, но след късо съединение RCD започна да работи периодично (веднъж на ден) (останалите машини не работят). Каква може да е причината? Използването на електрически уреди остана същото като преди късото съединение.

  Отговарям
 • Admin

  Не можете да изчислите при какви условия работи RCD?
  1. Може би включвате някакво устройство?
  2. Също така може да се окаже, че вашият RCD е повреден по време на късо съединение.
  3. Най-лошият сценарий е, че при късо съединение кабелът може да се повреди някъде, тогава са възможни течове и фалшиви аларми.

  послепис разглобете изхода, в който е била свързана чайника по време на късо съединение. Може би се е образувал депозит и се шие през него? (макар и малко вероятно)

  Отговарям
 • Владимир

  Добър ден! Защо понякога, когато включите двойния светлинен превключвател в апартамента, той ще работи узо до гнезда в приборния панел?
  Искрено Ваш
  Владимир Гончаров

  Отговарям

Добави коментар