Технически спецификации на PVA проводника

Дешифрирайте абревиатурата PVA, както следва: “P” - проводник, “B” - в PVC изолация, “C” - свързване. Днес има широка гама от продукти, различни по броя на сърцевините, теглото, напречното сечение и, разбира се, производителя. По-нататък ще представим на вашето внимание най-важните технически характеристики на проводника PVA.

Описание на дизайна

Сред дизайнерските характеристики на проводника PVA, заслужава да се подчертае:

 • брой ядра - 2, 3, 4, 5;
 • външният диаметър на сърцевините от 5,7 до 13,9 мм;
 • напречно сечение: минимум - 0,5, максимално - 25 мм2 (първият и последният размер се използват изключително рядко);
 • основна изолация - PVC, както и външната защитна обвивка;
 • основна структура - мед, многожична, гъвкава (клас 5 съгласно GOST 7399-97);
 • цветна маркировка на тел Настоящ и съобразителен
 • масата варира от 54 до 256 кг / км.

Четириядрена снимка от меден проводник

Можете ясно да видите тези параметри на PVA проводника в таблицата:

Основни характеристики

условия за ползване

Сред основните експлоатационни показатели на PVA проводника са:

 • работно (номинално) напрежение до 660 V;
 • честота на електрически ток 50 Hz;
 • работна температура от -25 до +40заС, докато електрическата инсталация може да се извърши при температура не по-ниска от -15заС;
 • максимална температура на вените не повече от +70заС;
 • експлоатационният живот е до 10 години, докато гаранционният срок е 2 години, а ако проводникът се използва с чести превишения, тогава експлоатационният живот може да бъде намален до 6 години;
 • експлоатационен живот от 30 000 цикъла или 60 000 движения (в този случай завои) при номинално напрежение.

Трябва също да се отбележи, че ако буквата „T” - PVS-T е прикрепена към абревиатурата, това означава, че жицата има тропически дизайн, което я прави устойчива на повреди от плесени.

Визуален видео рецензия:

Структура на проводника в графичен модел

Област на приложение

Що се отнася до обхвата на приложение на PVA тел, тук трябва да се спрем по-подробно. Малко вероятно е да знаете, че в повечето съвременни електрически уреди връзката се осъществява с помощта на този проводник. Външно той може да прилича VVGng кабел и много други продукти. В домашни условия PVA се използва за ремонт на електрически уред, като заменя кабела си с нов (най-често се използва проводник с етикет 3x 2.5 или 3x 1.5). Снимката показва как телта е била използвана за свързване на полилея, опъвайки го под мазилката.

Свързване на полилей с помощта на PVA

Можете лесно направете сами удължителния кабелизползвайки само този гъвкав проводник за свързване.

разширение

Основното, преди да решите да купите продукт, внимателно прилагайте изчисляване на напречното сечение на проводника мощност и ток, за да изберете най-подходящия диаметър на сърцевината.Петима живели

Изключително е обезсърчително използването на PVA проводник за стационарно окабеляване в апартамента и къщата поради неговите недостатъци, като например:

 1. Продуктът не е предназначен за използване като окабеляване, което е свързано с кратък експлоатационен живот и ниски пожароустойчиви свойства.
 2. Самото декодиране на маркировката показва, че проводникът е предназначен само за връзка.
 3. За приблизително същата цена можете да закупите по-предпочитан аналог.

В същото време правилата на PUE и GOST не предвиждат забрана за използването на тази опция за полагане на скрито окабеляване, свързване на контакти и дори заземяване. Ако все пак решите да използвате точно такъв продукт, погрижете се за правилния избор на напречното сечение на сърцевините, а също и че линията не минава на улицата, тъй като температурният режим на употреба е доста ограничен. Никой не слага PVA проводник в земята, защото По-горе вече подчертахме, че целта му не се отнася за уличното полагане на линията.

Трябва също така да обърнете внимание на факта, че сърцевините са многожични, следователно, преди да ги свържете към електрически уреди, е необходимо да калайдисване.

Топ производители

Невъзможно е да се твърди с точност, че един или друг производител на PVA тел е най-висококачественият и оптимален в цената. Това се дължи на много фактори, като огромния брой фалшификати на пазара, отдалечеността на региона от града, в който се намира фабриката и т.н.залив

Съветваме ви, когато избирате своя собствена определете напречното сечение на жицатазащото понякога може да се различава от шифъра, който е посочен на изолацията (например вместо 2x 2,5 ще бъде 2x2,35). В резултат на това можете да станете не само измамени, но и наранени, ако линията не успее по време на текущите претоварвания.

Ако вярвате на отзивите в Интернет, тогава най-висококачественият производител е растението Kolchuginsky.

Това е всичко, което исках да ви кажа за техническите характеристики на PVA проводника. Надяваме се, че информацията беше полезна и интересна за вас!

Подобни материали:

Структура на проводника в графичен модел

(12 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Рафик

  какво е по-удобно да го режем?

  Отговарям
  • Сергей

   Shell - всяко подходящо окабеляване или нож от линолеум. По-добре е изолацията да се отстрани от сърцевината с кърлежи KSI или MB-1M, MB-2. За полагане във влажни помещения или отвън, краищата на връзката трябва да се калайдисват с чист калай.

   Отговарям
 • Анатолий

  Но срокът на експлоатация от 10 години не е достатъчен? Ако експлоатационният живот е 10 години (дори ако натоварването е 75% от номиналното), това е 87 600 непрекъсната работа, тоест проводник с номинален ток 40 ампера при номинално натоварване 30 ампера и напрежение 220 волта може да предава мощност 6,5 киловата по време на 87 600 часа или 569 400 киловатчаса. Ако електромерът в апартамента показва консумация на електроенергия от 500 киловатчаса на месец, тогава проводникът трябва да издържи около 1138 месеца или 95 години. 50 години вече са служили 15 години - 60 години и продължават да служат.В окабеляването на апартаментите натоварванията не са толкова големи и времето за използване на жицата под товар не е дълго, има големи прекъсвания в натоварванията, особено при голям товар, проводникът е сравнително рядък.

  Отговарям

Добави коментар