Основните критерии за избор на електрически панел

Така нареченото „сърце“ електрическо окабеляване в къщата е електрически панел, в който са инсталирани всички прекъсвачи, RCD, difavtomaty и дори електромер. Именно от разпределителното табло окабеляването се извършва в стаите, така че трябва сериозно да подходите към въпроса за избора на разнообразието на този продукт. След това ще ви кажем как да изберете електрически панел и кой е по-добър за апартамент, къща, вила и дори гараж.

Метод на инсталиране

Първото нещо, с което трябва да решите, е кой дизайн на разпределителното табло да изберете - външен или вграден. Ако имате стени от гипсокартон във вашия апартамент или къща, по-добре е да изберете вграден електрически панел, който не вреди толкова много на интериора на стаята. Ако обаче стените са бетонни и няма начин да се направи ниша, инсталирането на надземен електрически щит е позволено.

Вграден корпус

Надземно разпределително табло

В страната също трябва да погледнете обстоятелствата. Например, в дървена къща или във вана е по-добре да поставите по-сигурна товарителница.

Снимка на пазач в дървена къща

Що се отнася до гаража или производственото помещение, тук не можете да се притеснявате и да инсталирате на стената шарнирен електрически панел, който е много по-лесен за инсталиране.

Влизане в гаража

Производствен материал

При избора на електрически щит трябва да се обърне специално внимание на материала, от който ще бъде направен - пластмаса или метал. Пластмасовият щит е много по-красив, затова се препоръчва да го изберете за апартамент, частна къща или офис.

Пластмасов калъф с прозрачна врата

Металният калъф е по-издръжлив, здрав и надежден. По-добре е да изберете такава опция за електрически панел за производствено помещение, гараж или улица.

Метален шкаф

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако решите да изберете пластмасов електрически щит, не забравяйте да купите продукта от надежден производител. Евтините китайски електрически панели бързо пожълтяват и са известни и с факта, че те просто се разпадат.

Брой модули

Друг също толкова важен критерий за избор на електрически панел е броят на модулите. За да изберете правилно размера на щита, трябва да започнете съставете схема на окабеляване, в които се посочва точният брой машини, RCD, difavtomatov, както и да се определи дали броячът ще стои вътре в разпределителното табло. С изготвената схема изборът на броя на модулите не е труден. Обърнете внимание, че ширината на един модул е ​​18 мм (ширината на еднополюсен превключвател). За да извършите правилно изчислението, се ръководете от следните стойности (броя на модулите, които едно устройство заема):

 1. Електромер - от 6 до 8.
 2. Трифазен RCD - 5.
 3. Еднофазен RCD - 3.
 4. Трифазен прекъсвач - 3-4.
 5. Биполярна машина - 2.
 6. Еднополюсна машина - 1.

Обикновено за апартамент, ако електромерът е инсталиран на площадката за кацане, е достатъчно да изберете електрически панел за 12-16 модула (по-добре е да вземете с марж, никога не знаете, изведнъж искате в бъдеще свържете реле за напрежение за защита на домакински уреди).Ако апартаментът е тристаен, а глюкомерът е във вашия коридор, по-добре е да изберете сграда с поне 16 места.

В частна къща, всъщност, като в лятна къща, има повече консуматори на електроенергия, затова се препоръчва да поставите електрически панел върху по-голям брой модули - поне 24. Въпреки че, отново, всичко ще зависи от схемата на окабеляване, която сте избрали. Може би ще поставите само една машина на осветлението, или може би е такава, че всяка стая ще има своя собствена прекъсвач, Освен това трябва да вземете предвид входното напрежение - 220 или 380 волта. За трифазен електромер, RCD и автоматични машини ще е необходимо повече място.

Ако сте загубени от метода за избор на електрически панел за вашия дом, препоръчваме ви да отидете до магазина с изготвената схема и там, след консултация със специалист, да изберете подходящия размер на панела! Можете да видите пример на схемата на електрическите панели в апартамент и частна къща, като кликнете върху връзката: https://our.electricianexp.com/sxema-sborki-raspredelitelnogo-shhitka-v-kvartire-i-chastnom-dome.html.

Производител

Е, последният критерий за избор е производителят на продукта. Ако не знаете коя компания да изберете електрически панел, препоръчваме да дадете предпочитание на следните производители:

 • ABB;
 • IEK;
 • Makel.

Тези три панелни компании най-често се използват в електрическата работа. Комутационните табла ABB са с най-високо качество, IEK и Makel са малко по-ниски от конкурентните, но също така ще бъдат по-евтини в цената.

Бих искал да говоря и за табла SlimBox от EKF. На своята оптимална цена (от 350 до 1000), електрическите панели са оборудвани доста добре: има отделна нулева шина и заземена шина, интегрирано ниво на мехурчета за лесен монтаж, както и специална маркировка за кабелния канал. SlimBox таблата се предлагат в 6-24 модула, което им позволява да се използват както в малки офиси, така и в частни домове. Между другото, калъфът може да бъде инсталиран така, че вратата да се отваря вдясно или вляво, което влияе положително на използваемостта на щита.

Ако искате да изберете красив и в същото време надежден електрически панел за вашия дом или апартамент, дайте предпочитание на гръцкия производител FOTKA. Можете да видите асортимента от продукти на пример за снимка:

Производител FOTKA

Препоръчваме да гледате видео, което ясно показва сравнение на електрически табла на различни компании:

Сравнете производителите

Какво друго е важно да знаем

За офиса, в който ще бъдат инсталирани само 2-3 прекъсвачи, препоръчваме да изберете не табло, а компактна пластмасова кутия, която ще бъде с по-малки размери и, разбира се, цена.

Бокс за автомати в офиса

Друг важен момент е вратата на електрическия панел. По-добре е да сте прозрачни, защото В този случай няма да е необходимо да отваряте електрическия панел за визуална проверка на машините, ако светлината изгасне.

Преглед на видео продукт:

Какви са охраната?

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера електрически панел и кое е по-добро за апартамент, къща, вила. Надяваме се, че сте харесали статията и сега въпросът за покупката не е труден, защото възможно най-много описахме видовете и целите на предоставените продукти!

Прочетете също:

Какви са охраната?

Сравнете производителите

(13 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Алексей

  Наскоро ме измъчваха избора на табло за апартамент, наскоро започнаха да го ремонтират и исках да намеря табло, което ще се впише в новия интериор, където има много облицовка на дърво. Както се оказа, на пазара почти нямаше оферти, дълги дълги търсения и сега късмет, Fotka щитове, производител от Европа и евтин! Poyuzat Internet, не много информация, но достатъчно, за да вземе решение. Оказа се, че тази компания в Русия току-що се появи и е непозната за нашите клиенти.Подхожда перфектно, въпросът е затворен.Изглежда перфектно, качеството е на върха, а цената не хапе. У нас би имало повече такива стоки. Препоръчвам на всички.

  Отговарям

Добави коментар