Как да проведем окабеляване в банята?

Окабеляването в банята трябва да е безопасно и в същото време функционално. Старият стандарт, когато в средата на стаята е инсталирана лампа и гнездата и превключвателите се преместват извън помещенията, отдавна не се практикуват. Днес има електрически аксесоари и автоматика, устойчиви на влага, които напълно ще защитят човек от токов удар. По-нататък ще говорим за това как да проведете електрическо окабеляване в банята със собствените си ръце и какви изисквания са представени към нея.

Основни изисквания

Основните изисквания за електрическо окабеляване в банята са разгледани в GOST R 50571.7.701-2013 „Електрически инсталации с ниско напрежение. Част 7-701: Изисквания за специални инсталации или места. Помещения за бани и душове. " Ние също разгледахме подробно подобни проблеми в статията - https://our.electricianexp.com/gde-i-kak-raspolozhit-rozetki-v-vannoj-komnate.html

Какво трябва да знаете? На първо място, според електрическата безопасност, банята или душът са разделени на 4 зони, които са номерирани от 0 до 3.

където:

 • 0 - обемът на ваната, таблата за душ, мивката и други места, където се намира вода.
 • 1 - около зона 0. Това са съседни стени към ваната, мивката и т.н.
 • 2 - разположен е на разстояние 60 см от ръба на банята, за контейнери с не правоъгълна форма - в радиус (душ) на 60 см от краищата на зона 0.
 • 3 - счита се за безопасен (условно).

Зони за баня

В изисквания PUE За баня има такива елементи:

7.1.40 - тук говорим за факта, че както полагането на открит кабел, така и скритото е допустимо. Но кабелната изолация трябва да издържа поне 170 ° C.

7.1.47 - тук се казва за възможността за инсталиране на оборудване с различни черупки класове за защита от влага от IPxx в зони от 0 до 3. Таблицата е съставена според текста за удобство.

зона Клас на сигурност Какво може да се използва
0 IPX7 електрически уреди с напрежение до 12 V, а източникът на енергия трябва да бъде разположен извън тази зона;
1 IPX5 само бойлери
2 IPX4 (IPX5 за обществени пространства) бойлери и осветителни тела от клас на защита 2
3 IPX1 (IPX5 за обществени пространства) Всички останали

* Монтаж на разклонителни кутии, разпределителни уреди и устройства за управление не е разрешен в зони 0, 1 и 2.

7.1.48 - описва ограниченията и изискванията за инсталиране на търговски обекти в душове. Накратко, не е позволено инсталирането на търговски обекти в обществени душове, в душове и бани, апартаментите могат да бъдат инсталирани в зона 3. Освен това те трябва да бъдат свързани или чрез изолационни трансформатори, или линията трябва да бъде защитена RCD с ток на изтичане не повече от 30 mA, същото изискване е посочено в гореспоменатия GOST R 50571 в параграф 701.415.1. И всички аксесоари за окабеляване се инсталират на разстояние не по-близко от 0,6 м от входа на душа.

Забележка: в PUE класификация и зониране са дадени в съответствие с GOST R 50571.11-96.В настоящата версия на 2013 г. зона 3 не е описана, очевидно защото той вече е сравнително безопасен. В статията го споменаваме, така че да няма разногласия с PUE.

Изисквания към превключватели, контакти и тела:

 • Ако искате да направите осветление на душ кабина или баня - можете да използвате лампи с напрежение 12V. Това е т.нар защитна мярка срещу токов удар от SELV или PELV (SNV - свръх ниско напрежение, виж параграф 701.415.1 от горния GOST). Всъщност, ако използвате такива лампи за осветяване на други места в банята, ще бъде по-добре, отколкото да използвате 220V.
 • Гнездата и превключвателите трябва да са с оценка IPx4 или IPx5. Числото 5 означава, че обвивката на продукта не позволява потоци на вода (струи) от всяка посока.
 • Ваната, мивката, корпусите на уреда, щрангове и земната шина трябва да бъдат комбинирани в система за изравняване на потенциала.
 • Подавайте линиите на "мокрите" помещения чрез отделна машина и RCD.

Що се отнася до метода за инсталиране на електрическо окабеляване в банята, няма ясни ограничения за правилата на PUE. Можете да използвате както външен, така и скрит кабел по стените. Единственото предупреждение е кога отворено окабеляване е необходимо да се избере кабел със съответната маркировка, така че да е предназначен за помещения с висока влажност.

Говорейки за допълнителна защита, модерно решение е система за защита срещу течове на вода. Това ще ви позволи да спасите жилището и съседите си от наводняване по време на спешна ситуация или ако забравите да изключите водата. Така че, на етапа на ремонт, за да се предпазите от течове, е необходимо да положите отделен кабел в банята, от щита. Управляващият модул трябва да бъде свързан към мрежата за променлив ток с помощта на прекъсвач на остатъчен ток (RCD) или диференциален прекъсвач с изключителен ток не повече от 30 mA. Популярна система за защита от изтичане на вода е Neptun. Можете да прочетете повече за това в нашия преглед.Neptun Prow + Wi-Fi.

Ако всички изисквания са изпълнени, тогава в бъдеще няма да срещнете проблеми по отношение на електрическата безопасност.

Инструкции за инсталация

Стъпка 1 - Създайте схема

Първо трябва да вземете решение за схемата на свързване в банята. Трябва да помислите какви електрически уреди ще бъдат инсталирани, какъв тип осветление е избрано и не по-малко важен момент - какъв вид отопление ще присъства.

Нашите препоръки са следните:

 1. По съображения за електрическа безопасност електрическата кутия трябва да се монтира извън помещението.
 2. В цялата зона трябва да се поставят най-малко три изхода: за свързване на пералня, за сешоар до огледало и за електрически бойлер или бойлер (ако има такъв).
 3. Превключвателят, по аналогия с кутията, се показва в съседната стая, до входната врата.
 4. Както вече казахме, автоматизацията е инсталирана на всяка група проводници поотделно: контакти, лампи, мощно оборудване.
 5. Електрическото окабеляване в банята се полага в стената под тавана, успоредно на пода. Към изводите линията пада перпендикулярно, строго надолу. Ако решите да направите окачен или окачен таван, през него могат да се изтеглят проводници (между профили или под филма).

Трябва да обърнете внимание на факта, че всички контакти и ключове трябва да са на безопасно разстояние от източника на вода - най-малко 60 см. Вземете предвид този факт, за да не застрашите живота си.

Безопасно разстояние до вода

След като нарисувате схемата на окабеляване в банята, можете да продължите по-нататък - към изчисляването на количеството материали.

Стъпка 2 - Избор на аксесоари

На този етап е необходимо не само да изберете подходящите елементи за окабеляване, но и да определите техническите им характеристики.Водозащитни компоненти

За да направите електрическо окабеляване в банята със собствените си ръце, препоръчваме да изберете следните материали:

 • Трижилен кабел, мед, напречно сечение 2,5 мм2 за гнезда и 1,5мм2 - тела.Ако имате мощен моментален бойлер или електрически бойлер, инсталиран в банята, след това изчислете напречното сечение на кабела за него според тока и мощността. Най-добрият вариант би бил използването на чужд кабел NYMруският аналог на VVGNG-LS обаче ще бъде успешен заместител в цената и качеството.
 • Скоби за дюбели за кабелни крепежи към стената.
 • Влагозащитни гнезда и превключватели с IP степен на защита не по-ниска от „44” и предпазен от пръски капак. Също така продуктите задължително трябва да имат контакт за заземяване.
 • Водоустойчив тела за баня, ако е възможно, по-добре е да използвате прожектори, защото те са по-лесни за инсталиране, изглеждат спретнати на тавана и могат да работят и от 12 V.
 • За захранващ проводник на системата за потенциално изравняване PV-3 1 * 6. Към него допълнително трябва да закупите съвети.

Стъпка 3 - Първи стъпки

Така че, за начало, според схемата на окабеляване в банята, трябва независимо да създадете специални канали в стените - порти, за полагане на кабели. Вдлъбнатините също трябва да се правят под гнезда, превключватели разклонителна кутия. За да направите това, можете да използвате тренировка със специална корона, с диаметър 68 мм.Шлифовъчна машина за стена

На следващо място, гнездата и кутията са инсталирани на местата си и са сигурно фиксирани с решение.Монтирани гнезда

След това трябва сами да фиксирате окабеляването в портите с помощта на скоби за дюбели или по старомодния метод - хващайте го с разтвор на всеки 20 см. Краищата на кабела са лишени от изолация и са резбовани към гнездото.Използване на скоби

Сега можете да инсталирате ядрата на контакти и превключватели на седалките. Обръщаме вашето внимание на факта, че е по-добре да фиксирате декоративния капак след целия ремонт, така че да не се замърсява по време на работата.

Когато окабеляването е фиксирано в стената, можете да отидете на инсталиране на прекъсвач и RCD го направете сами. Не бързайте да ги свързвате, като Първо ще трябва да проверите правилното окабеляване в банята.Защитна връзка за автоматизация

Когато свързването на кабелите в стаята приключи, трябва да проверите линията за наличност с мултицет късо съединение на мрежата, Ако липсва, вие сте направили всичко правилно и можете да пристъпите към декоративната украса на стените.

Остава един също толкова важен нюанс, към който трябва да се осигури сериозен подход - той е необходим направи потенциална система за изравняване В банята. За целта вземете нашата едножилна медна жица и свържете корпуса на пералнята, бойлера, мивката, ваната и щрангове със студена и топла вода. Всички тези "точки" трябва да бъдат свързани към земната шина, инсталирана във вашия входен щит.Диаграма на системата за потенциално изравняване

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако в разпределителното табло няма заземяваща шина, не забравяйте да подмяна на електрическо окабеляване в апартамента безопасно, с PE проводник.

Трябва също да се отбележи, че за отопление е най-добре да се използва електрическо подово отопление, които лесно можете да легнете в пода сами. Това е цялата технология на електрическата работа. Както можете да видите, можете да направите окабеляването в банята със собствените си ръце, защото устройството система не е свръхестествено!

Препоръчваме ви да разгледате визуални видео примери, в които са представени всички етапи на работа и как всичко се оказа:

накрая

Днес тавани от гипсокартон, както и пластмасови панели са популярни. Ако решите да ги използвате, това ще улесни само електрическата работа. Факт е, че когато окабелявате банята в банята под фалшив таван, няма да е необходимо да създавате порти, а просто да положите кабела в защитна гофрирана тръба, както е показано на снимката. Гофрирането, от своя страна, лесно се прикрепя с щипки към профила.

Гофриран кабел

Друг важен момент, на който бих искал да спра вниманието ви, е липсата на заземяване в панела на апартамента. Всъщност се случва, че наземният проводник може да отсъства.В този случай трябва заменете окабеляването в апартамента до нова, триядрена, след което е задължително да се направи потенциална система за изравняване.Система за защита

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите електрическо окабеляване в банята със собствените си ръце. Надяваме се, че информацията е била полезна за вас и полезна при електрическата работа!

Свързан материал:

(19 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар