Характеристики и обхват на термоустойчив проводник RKGM

Поради факта, че се налагат допълнителни изисквания към изходните краища на електрическото оборудване и по-специално на електродвигатели с напрежение до 0,66 kV, не могат да се използват обикновени силови кабели. Поради това съществува специална категория кабелни продукти, наречена „Кабели и проводници за специални цели“. В тази статия ще говорим само за един от представителите на тази категория, като разгледахме техническите характеристики на кабела RKGM, както и обхвата му и таблицата с напречно сечение. И така, всичко в ред.

Декодиране на съкращения

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да ви кажем как се дешифрира етикетът на RKGM. Съкращението означава следното:

 • буквата "А" отсъства в началото, което означава медни проводници;
 • P - гумена изолация, а нейният тип е органосилиций, видно от следната буква "К";
 • G - гъвкава жица, не бронирана;
 • М - външната плитка е представена от фибростъкло, което е допълнително импрегнирано с термоустойчив органосиликонов лак и емайл.

Можете да се запознаете с дизайна на проводника на снимката по-долу:

От какво се състои топлоустойчивият проводник

Обръщаме вашето внимание на факта, че RKGM е проводник, а не кабел!

основни параметри

Най-важните технически характеристики на проводника RKGM:

 1. Номинално напрежение (променливо) - до 660 V.
 2. Многожична сърцевина, напречно сечение от 0,75 до 120 мм2, клас на гъвкавост не по-нисък от 4 съгласно GOST 22483-77.
 3. Минималният радиус на огъване по време на монтажа трябва да бъде 2 диаметра.
 4. Относителна влажност 100% при температура, която не надвишава + 35 ° С
 5. Работна температура от -60 ° C до + 180 ° C, докато температурата на уплътнението не е по-ниска от -15 ° C.
 6. Гаранционен срок на обслужване от 8 години.
 7. Устойчив на изгаряне.

По отношение на целия диапазон от секции, както и масата на жицата и диаметъра на RKGM, ние предоставихме описание на тези характеристики в таблицата, с което препоръчваме да прочетете:

Размери, външен диаметър и тегло

Област на приложение

Както казахме по-горе, проводникът на марката RKGM е термоустойчив и освен това е в състояние да издържи на напрежения до 660 волта. Поради това този проводник се използва при следните условия:

 1. Монтаж на електрически вериги на закрито и на открито в умерен климат.
 2. Производството на намотки в мощни електрически инсталации, както и на променливи машини.
 3. Приложение в предприятията на химическата промишленост (тъй като гумената изолация не се разтваря при излагане на химикали).
 4. Монтиране на места, подложени на мухъл и плесен.

Що се отнася до условията на живот, тогава най-често тел RKGM се използва за полагане електрическо окабеляване във ваната, сауна, както и за свързване на оборудване, разположено в помещения с висока температура. Ето защо, ако не знаете кой кабел да използвате за окабеляване във ваната, обърнете внимание на тази марка. 2,5 мм напречно сечение2 подходящ за изходящата група, ако мощните електрически уреди не са свързани, а напречното сечение е 1,5 мм2 Това ще бъде напълно достатъчно за инсталиране на осветление (свързване на лампи в парната стая и т.н.).

В допълнение, проводникът RSCM може да се използва за провеждане на окабеляване в банята или мазе (техническите спецификации позволяват използване на места с висока влажност).

Обръщаме вашето внимание на факта, че проводникът е устойчив на топлина, но не се препоръчва използването му в среда с ниска температура, тъй като черупката има ниска устойчивост на минус марки.

Производители

Е, последното, за което бих искал да говоря, е кои фабрики производители на топлоустойчива тел RKGM днес са с най-високо качество. Според отзивите на клиентите и собствения ни опит можем да кажем, че водещите производители днес са:

 • Camcable;
 • Uralcable;
 • Rybinskkabel;
 • Новомосковски кабелен завод.

Между другото, производството на RCMG трябва да се извършва в съответствие с техническите спецификации TU16.K80-09-90. Ако имате нужда от аналог на този проводник, тогава можете да използвате проводник PRKT за подмяна, който има подобни технически характеристики.

И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата:

Изолационен тест - част 1

Тест за изолация Част 2

Така че ние разгледахме обхвата, декодирането и техническите характеристики на проводника RKGM. Надяваме се информацията да ви е била полезна!

Ще бъде полезно да прочетете:

Изолационен тест - част 1

Тест за изолация Част 2

(1 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Николай

  И къде са настоящите характеристики за RSCM?

  Отговарям

Добави коментар