Схеми за управление на осветлението чрез контактори и магнитни стартери

Осветлението е една от основите на всяка стая. Без него не можете нито да работите, нито да се движите безопасно. Този въпрос е особено остър в големи индустриални помещения и на открити пространства. За бързо включване на осветлението можете да използвате мощна машина, но който и да се е занимавал с нея знае, че не всеки има сили просто да включи голяма съветска машина за 200 ампера или повече. Следователно е възможно да се организира управление на осветлението чрез контактор или магнитен стартер, ръчно или чрез свързване на верига към различни сензори.

Основите

За включване на магнитни стартери и контактори се използват бутони станции. Това са устройства, на които има 2 или 3 бутона като „Старт“ и „STOP“ или „Напред“, „Назад“ и „STOP“, има и други по-малко разпространени опции. Тези бутони са незаключващ се бутон с нормално затворена и нормално отворена двойка контакти.

Външен вид на стойката с бутони

предястия и контактори - Това са електромагнитни комутационни устройства. За да се затворят силовите му контакти, трябва да приложите напрежение към бобината. Тя ще привлече сърцевината (котвата), върху която са фиксирани контактите (дизайнът може да варира). Когато премахнете напрежението от бобината, устройството ще се изключи и контактите му за захранване ще се отворят.

задвижващо устройство

В допълнение към захранването, тези устройства имат блокови контакти (обикновено няколко от техните групи). Те не могат да издържат на големи натоварвания, но са предназначени за прилагане на схеми и индикации за самокалиране. Факт е, че ако просто приложите напрежение към бобината през стойката на бутона, устройството ще се включи, но когато пуснете бутона, веднага ще се изключи. Това е необходимо например при лебедки и други повдигащи механизми, но не и при вериги, които работят дълго време без спиране, като леки и електрически двигатели на вентилационни системи.

За да избегнем това, се нуждаем от верига за самостоятелно взимане - нормално отворен контактен блок е свързан успоредно с бутоните „START“ на стойката на бутона.

Обикновено такива комутационни устройства се използват за свързване на електрически уреди с висока мощност към мрежата: нагревателни елементи, двигатели или, както в нашия случай, големи осветителни инсталации.

Схема на свързване на копче за бутон и неговия принцип

За да свържем контактор или стартер за управление на светлината от два бутона (като всяка друга система) имаме нужда:

 1. Публикуване на бутона.
 2. Контактор или стартер с броя на силови контакти (полюси), равен на броя на фазите.
 3. Три ядра жица.

Контакторът е свързан към бутонната станция, както следва:

 1. Определя се напрежението на намотката на апарата (обикновено 220 или 380).
 2. Фазата се взема от силовите контакти (ако намотката е 380, ние вземаме две противоположни фази, ако 220 - фаза и нула).
 3. Свържете фазовия проводник към нормално затворените контакти на бутона STOP.
 4. В серия с бутона STOP, бутонът СТАРТ е свързан.
 5. От нормално отворена двойка блокови контакти на контактор или стартер поставете два проводника към станцията с бутони (съответно от два контакта) и ги свържете към „СТАРТ“, така че нормално отворената й двойка и отворените блокови контакти да са свързани паралелно. В този случай контактите, до които вече е пристигнала фазата, ще бъдат наречени условно „1”, и към които фазата ще премине след натискане на клавиш и задействане на блоковите контакти „2”. Важна забележка: към тази стъпка вече имаме входящата фаза през нормално затворен „STOP“ до отворения „START“ и блоковите контакти на стартера или контактора са свързани към една и съща верига.
 6. Свързваме изхода на намотката към блоковия контакт “2” (често на съвременните контактори те са обозначени като А1 и А2).Контакти А1 и А2
 7. Свързваме втория изход на намотката към нула, ако е проектиран за напрежение 220V или към друга фаза - ако е съответно 380V.
 8. Свързваме проводниците за захранване, от същите клеми, които обикновено поемат фазата, до бутона с бутони.
 9. Свържете проводниците от осветителната система (самите осветителни системи).

Всичко, което е описано по-горе, но в графична форма можете да видите в тази диаграма.

Схемата за осветление през стартера

На фигурата е допълнително инсталирана индикацията за включване - крушка във веригата от контролни бутони и блокови контакти. Това ще ви позволи да разберете дали контакторът и външната светлина са включени, без да се отклонявате от стойката на бутона.

Забележка: веригата за управление на светлината с помощта на стартери също е добра с това, че лесно можете да организирате управление на светлината от две или повече места - просто трябва да добавяте бутони за бутони паралелно със съществуващите.

Схема с няколко публикации на бутони

Допълнителни сензори

Както бе споменато по-горе, контролът на осветлението с помощта на контактори и стартери често се използва заедно с автоматизацията, като светлинен сензор и сензор за движение. Обикновено такива устройства съдържат малко реле или триак, но максималната мощност на свързаното активно натоварване обикновено е ограничена до 1-2 kW. И няма нужда да се говори за натоварването с електромагнитни баласти. Контактите на такива релета не са предназначени да ги захранват. Такъв товар може да се дължи на мощни лампи като DNaT, DRL, MGL и други, които се използват активно в уличните лампи и прожекторите.

За това схемата за включване на осветлението с контактор или стартер с помощта на сензори се различава от веригата с поставяне на бутони само по това, че вместо с бутон с бутон, ние свързваме намотката на превключващото устройство с контакта на изходния сигнал на сензора. По-долу виждате схемата на свързване на сензора за движение и фоторелето към контактора по примера на еднофазна мрежа:

Свързване на лампа чрез сензор за движение и контактор

Свързване на лампата чрез стартера и фото релето

Схемите могат да се комбинират, като се организира принудителното включване на осветлението, за това паралелно със сигнала от сензора, ние поставяме превключвателя за превключване, който ще достави фазата към намотката.

Превключете верига на превключвателя

Управление на светлината чрез фотореле, стартер и превключвател

Ако възнамерявате да използвате сензорите в чистата им форма, моля, обърнете внимание, че те не са проектирани да работят със сигнално напрежение от 220 V AC. Следователно устройства като семейството на фоторелето FR, които са толкова често срещани в ежедневието, съдържат сензорна захранваща верига, тригери или други прагови елементи, чиято верига няма да разгледаме в тази статия! Ако се интересувате от тази тема - пишете в коментарите и ние ще говорим за нея подробно. Надяваме се да разберете как се управлява осветлението чрез контактор и магнитен стартер. Както можете да видите, схемата не е сложна, основното е да се разберат характеристиките на нейната работа.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира приложението на такава схема в ежедневието:

Със сигурност не знаете:

Зареждане...

Добави коментар