Полезни съвети за кухненско осветление

Осветлението на кухнята е важен момент, защото същевременно има работна и трапезарна зона, осветлението на която трябва да бъде удобна, икономична и в същото време красива. След това ще разкажем на читателите на информационния портал my.electricianexpкак да направите осветление в кухнята и какви тайни на светлинния дизайн съществуват днес!

Модерен интериор на стаята

На първо място, трябва да се отбележи, че лампи за таван, стена и мебели могат да се използват за кухненско осветление. Ще говорим как да ги комбинирате и къде да ги инсталирате.

Основни изисквания

За да извършите правилното инсталиране на осветлението в кухнята, на първо място, трябва да се запознаете с изискванията, които съчетават въпроси, свързани с комфорта и безопасността на това помещение.

И така, основните изисквания са:

 • светлината не трябва да създава сенки от различни предмети;
 • яркост източници на светлина не трябва да заслепява човек;
 • различните видове тела трябва да се допълват взаимно;
 • от съображения за икономия на енергия, лампите трябва да бъдат флуоресцентни, халогенни или светодиодни. Класическа версия - лампи с нажежаема жичка имат ниска ефективност и кратък експлоатационен живот;
 • Когато създавате проект за осветление в кухнята, помислете за цветното покритие на стените, защото от това зависи ефективността на използването на лампи. Например, светлите стени са в състояние да отразяват до 80% от светлината, а тъмните стени - само 12%;
 • правилно изчисляване на броя на тела, както и тяхната мощност. Съществува мнение, че за работната зона мощността трябва да бъде най-малко 100 W / m2а нормата за хранене е от 50 W / m;
 • разстоянието от лампите и превключвателите към вода (в нашия случай измиване) трябва да бъде най-малко 60 см;
 • една мощна лампа на тавана няма да замени локалното и общо осветление в кухнята.

Опции за подсветка

Както казахме, днес е обичайно да се осветява работната повърхност, зоната над масата за хранене и отделни предмети, които изискват осветление. Сега ще поговорим за най-ефективните варианти.

цялостен

Цялостното осветление в кухнята служи за осветяване на цялата стая с мека светлина, която не напряга очите, но в същото време покрива всички тъмни ъгли. Най-често в този случай се използват таванни светлини, които са инсталирани в центъра или около периметъра на стаята.

Сред продуктите са популярни:

 • прожектори с LED светлини;
 • полилеи с три или повече крушки;
 • съчленени лампи;
 • LED лента.

Що се отнася до прожекторите, те се монтират на окачен или окачен таван. Предимството на продуктите е чист външен вид, лесна инсталация и дълъг експлоатационен живот. Тази опция може да бъде инсталирана и в мебели (например в кухненски шкаф).

Монтаж на прожектори в стрехите

Свързване на полилей използва се и при общо осветление на тавана.Най-често се използват полилеи с няколко нива на осветление. За това е необходимо допълнително да инсталирате дву- или три ключов ключ.

Шарнирните лампи са се доказали много добре, защото от общото осветление на една стая можете да направите местна, като насочите продуктите към желаната зона. Такива лампи са инсталирани в центъра на тавана в малка група.

LED ленти се използват за скрито осветление на тавана. Те могат напълно да „наводнят” опънатия таван с мека светлина, но не можете да видите самата лента, защото тя ще бъде скрита в специален стрех. Такава идея може да се използва не само като общо, но и като декоративно осветление за кухнята.LED лента над плота

Трябва да се отбележи, че при инсталирането на шарнирни тела е необходимо крушките да се насочват към тавана, когато е възможно. Тази опция няма да заслепи очите ви и в същото време ще създаде мека и комфортна атмосфера, характерна за общото осветление.

местен

Локалното осветление се използва за осветяване на работната зона в кухнята и масата за хранене. Освен това се препоръчва насочването на светлината към следните елементи:

 • мивка (престилка);
 • кухненска печка;
 • рафтове на шкафчета;
 • бар брояч;
 • кухненски остров.

За тези обекти е необходима ярка и в същото време насочена подсветка. Най-добрите в този случай са прожекторите, вградени в мебелите, местата за кацане на които предварително са създадени от производителя. Такива продукти са най-добре инсталирани под капака, в козирката на кухненските рафтове, както и директно в окачения или опънат таван.Вградени прожектори

Алтернатива са лампи на подвижни рамена (панти), които вече споменахме. Такива лампи наистина са много удобни и ви позволяват да регулирате посоката на светлинния поток със собствените си ръце.Модерни електрически крушки

Също така е обичайно да се използват брани, монтирани на стените. В този случай можете да "убиете две птици с един камък": направете локално осветление в кухнята и добавете "жар" към интериора (ако свържете бра с декоративна тапицерия).

Е, последната от популярните опции е инсталирането на лампи върху шпилки. Продуктите работят от контакта, така че понякога те могат да пречат или да не достигнат работната зона. Предимството е, че такива лампи могат да се използват само когато е необходимо. В противен случай няма да се намесват, защото могат да се сложат в килера.

Нашият съвет е да използвате насочени таванни светлини или продукти, вградени в мебели. Предимството на тази опция за локално осветление е, че продуктите ще имат красив външен вид и компактни размери.

Как да направите акцента на работната зона в кухнята, можете да видите в този видео пример:

Скрито осветление на плота

Препоръчваме ви също да прочетете статията - как да направите своя собствена подсветка за кухня престилка!

декоративен

Е, тук стигаме до последния вариант за осветление на кухнята - декоративен. В този случай функционалността на светлината отстъпва на заден план, защото можем да разреждаме интериора само по различни начини.

Препоръчваме ви да използвате скрит таван и подово осветлениекойто работи от диодни ленти. Такива продукти са самозалепващи се. Всичко, от което се нуждаят, е специален прът за завеси. Единственото предупреждение - формата на стаята трябва да бъде правоъгълна или квадратна. На извити участъци на тавана, LED лентата не винаги изглежда добре.

В допълнение, в голямата кухня можете да инсталирате дизайнерски подови лампи, подбрани според стила на стаята. Разбирате, че в кухня с малки размери (от 9 до 12 квадратни метра.) Не трябва да има подови лампи. Можете също да видите интересни опции за осветление на кухнята във видеото по-долу:

Преглед на най-добрите идеи

Ролята на естествената светлина

Прилагане на някои характеристики на естественото осветление на кухнята можете спестявайте пари от електричествокато се възползвате максимално от дневната светлина. За този прозорец трябва да създадете големи, завеси - полупрозрачни и декорация на стени колкото е възможно по-лека.

Обръщаме вашето внимание на факта, че естествената светлина също може да бъде в излишък, като по този начин намалява комфорта да бъдете в стая.

За да бъде всичко в умерено състояние, препоръчваме ви да вземете предвид следните препоръки за осветление на кухнята:

 • Ако прозорците са обърнати на север, те трябва да са идеално чисти, както прахът може да абсорбира до 1/3 от цялата естествена светлина.
 • Южната подредба на прозорците много често е причина за излишък от дневна светлина. В този случай се препоръчва да затворите прозорците с завеси от тъмни нюанси.
 • Най-ефективното устройство за регулиране на яркостта на стаята са щорите. Инсталирайте ги на прозорците, така че да можете да регулирате интензитета на светлината.
 • Не забравяйте за цветовата схема на стените, тя също влияе много. За южното подреждане на прозорците можете да намалите осветлението с помощта на правилно подбран цвят на тапета (или плочка). Препоръчва се да се даде предпочитание на люлякови, сини и зелени нюанси.
 • Ако през деня естествената светлина не се справи със задачата си, задайте флуоресцентни тръби дневна светлина, те са достойна алтернатива и освен това спестяват електроенергия.

Полезни съвети

На вашето внимание, съвети, които най-ефективно ще направят осветлението в кухнята със собствените си ръце:

 1. Трапезната маса може да бъде осветена с таванска лампа, чийто дизайн ви позволява да променяте височината на окачването спрямо масата. В този случай можете да създадете празнична атмосфера, като повдигнете лампата високо над масата или обратно, да дадете атмосферата на семеен комфорт, понижавайки лампата ниско. За кухни с нисък таван (както в Хрушчов) тази опция може да не е подходяща.
 2. За да можете да регулирате интензивността на светлинния поток, използвайте димери (един от видове превключватели). В този случай можете да използвате осветлението, за да промените атмосферата в стаята (ярка светлина ще бъде удобна за готвене, а малко приглушена за романтична вечеря).
 3. Модерният вариант е монтаж на скрито таванно осветление творчески допълват интериора. В този случай е необходимо да се монтира LED лента вътре в специален корниз.
 4. Използвайте таванни и стенни светлини за насочени светлини. С тяхна помощ е възможно да се концентрира светещият поток в определена точка, което е особено подходящо за работната зона.
 5. Не използвайте евтини китайски продукти, те бързо се провалят, често имат некачествени крепежни елементи и също са безопасни.
 6. За да осветите малка и тясна кухня, най-добре е да използвате прожектори. Първо, те няма да претрупват малкия таван, и второ, всяка лампа ще обслужва желаната зона.

Примери за снимки

На вашето внимание най-оригиналната снимка на идеята за осветление в кухнята:

Свързан материал:

Преглед на най-добрите идеи

Скрито осветление на плота

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Генадий

  Добре дошли!
  Страхотна статия !!!
  Не ми казвайте къде да купя карданови лампи от вашата статия? (снимка в прикачения файл)
  Обичах го, просто искаме същото в кухнята !!!

  Ще ви бъдем много благодарни !!!

  С уважение,
  Семейство Юров

  отговор

Добавете коментар