Какви са видовете LED ленти

Иновативните технологии са здраво в нашето ежедневие. Основното внимание се обръща на осветлението на стаята, работното място или изпълнението на всички видове светлинни ефекти и подсветки. За това широко се използват светодиодни осветителни устройства: крушки, панделки и др. В тази статия ще разгледаме основните видове и видове LED ленти за дома и други условия на употреба.

Какво е LED лента

LED лентата е гъвкава печатна платка с светодиоди и резистори за ограничаване на тока, разположени върху нея от едната страна и адхезивен слой на гърба. Това ви позволява да го монтирате на трудно достъпни места. Компактният размер и гъвкавост осигуряват възможност за повтаряне на сложни геометрични фигури за широко приложение. Те могат да бъдат монтирани на тавана, на фасадата на сградата или да се направи осветление за мебели и др.

Съвременната индустрия произвежда ленти, които са намерили приложение в различни области:

 • подчертаване на продукта в витрините на магазините;
 • лек дизайн на банери;
 • декорация на стаята - осветление на шкафове, работно място в офиса, за кухнята, дизайн на осветление на рафтове, стълби, ниши;
 • осветяване на цветя и растения през зимата или като основно осветление, стимулиращо растежа на разсад в оранжерии;
 • украса на стаята за релакс, сауна;
 • осветяване на помещения при гледане на телевизия през нощта или допълнително осветяване на работното място (LED лентата равномерно осветява пространството, не дава сенки, което е добре за ремонтни дейности и ръкоделие);
 • за улицата прилагайте устойчиви на влага ленти;
 • използването на супер ярки светодиоди позволява използването им в осветителни тела за дома.

Обяснение на символите

На лентата се нанася маркировка, в която цялата необходима информация е шифрована. Да предположим, че има формата - "NLS-5050RGB60-14.4-IP20-12V-Pro R5", най-важната информация в него се декриптира като тази +:

 • 5050 - тип светодиоди SMD 5050 (светодиоди за повърхностен монтаж в 5 x 5 mm SMD пакет);
 • RGB - многоцветен;
 • 60 - на лентата 60 светодиода на 1 линеен метър (бр. / М);
 • 14.4 - дължина на мощност от 1 метър 14,4 вата;
 • IP20 - клас на защита от прах и влага осигурени от черупката;
 • 12V - захранващо напрежение.

Останалите букви и цифри представляват серия или обозначение на определен продукт и всеки производител има свои собствени.

Разновидности на LED ленти

LED лентата се предлага в няколко вида:

 • Моно или обикновена. Най-често срещаните продукти са в седем цвята - червен, син, жълт, зелен, бял, оранжев, розов. Бялата светлина може да бъде неутрална, студена или топла, което се нарича цветова температура в градуси Келвин.
 • Многоцветен RGB. Позволява ви да получите разнообразие от цветове и нюанси.В кристала са монтирани три отделни червени, сини и зелени светодиоди или тип 5050 светодиоди - всеки от тях има 3 кристала за всеки цвят. Смесването на цветове с различна интензивност на светлината ви позволява да получите почти цялата цветова гама.
 • RGBW или RGBWW - многоцветен с един (W) или два канала (WW) в бяло. В същото време белите светодиоди могат да излъчват топъл неутрален или студен блясък (в зависимост от лентата, посочете при избора и поръчката). Ако има два "бели" канала (WW), тогава обикновено е студено и топло бяло.

RGBWW LED лента

Отделен тип осветителна лента с LED лента. Те могат да се използват за управление на всеки светодиод поотделно. Можете да създадете ефекта на пускане на огън в различни цветове или дори да направите матрица за показване на етикети или снимки.

Адрес LED лента

LED лентите се отличават и с качеството на използваните светодиоди, в зависимост от това производителите ги обозначават като "икономичност", "лукс", "премиум" и т.н.

По-рядко срещаният тип LED лента е страничното сияние. Светодиодите са инсталирани върху тях, така че да блестят отстрани, което ви позволява да направите контура на подсветката, например, както се изисква в „ангелските очи“ за автомобилите.

Странична светлина на LED лента

Характеристики и класификация

LED лентите се предлагат в различни видове, те се отличават с редица параметри:

 1. По нивото на захранващото напрежение. Или, както казват хората, „чрез напрежение“. Най-често срещаните продукти, които работят с 12 волта постоянен ток, на второ място - 24V. По-рядко са 5 и 36 волта. В допълнение към горното са популярни видове LED ленти, които работят на променлив ток 220V без захранване. Те се свързват към мрежата чрез малък адаптер, вътре в който е инсталиран диоден мост, Има и LED ленти, захранвани с батерия. Обикновено се захранват от 3 “пръст” AA или AAA батерии.
 2. По тип светодиоди. Маркировката им е четирицифрена и обикновено отразява общите размери на елемента, които се обозначават с четирицифрено число, например: 5730 - размер на кутията 5.7x3.0 mm, 5050-55x5 mm, 3528 - 3.5x2.8 mm и т.н. Те се различават по светлинен поток (по яркост) и консумация на енергия.
 3. От мощността и броя на светодиодите - зависи пряко от предходния параграф. Типичните стойности са 3,6, 7,2, 14,4 вата на метър.
 4. По цвета на сиянието (описано подробно по-горе).
 5. IP защита срещу прах и влага, осигурени от черупката. Първата цифра показва защита от прах. Взема стойност от 0 до 6. Втората показва степента на защита от влага 0 - не е защитена, 8 - може да се използва под вода. Например, класът на защита IP20 казва, че няма защита от прах, влага и механични натоварвания. IP33 - защитен от прах и големи частици, по-големи от 2,5 мм и от пръски вода (от дъжд), падащи под ъгъл от 60 °. IP68 - има добра защита от прах и може да работи под вода. Този вид продукт се използва за украса на малки фонтани, басейни, аквариуми или се използва като улично осветление за къщи.

Няма класификация на LED лентите „по приложение“, тъй като възможността за използване на лентата при определени условия зависи от напрежението и класа на защита от прах и влага, необходими за осигуряване на електрическа безопасност.

Видове светодиоди и LED лентиСветлинният поток се определя както от характеристиките на диода, така и от броя им на лентата - колкото повече от тях, толкова по-голям е светещият поток.

Видове LED ленти според броя на светодиодитеЛентата може да бъде прерязана, многократността на рязането често зависи от това за какво напрежение е предназначена. Продуктите с мощност 12 V могат да бъдат нарязани на сегменти, които са кратни на три светодиода, 24-волтов - 6, 220-волтов - 60 (може да се различава, обикновено множествеността е посочена тук по дължина: на всеки 0,5 или 1 метър). Линията на рязане е маркирана със символ на ножица. Говорихме за това по-подробно в статията: https://our.electricianexp.com/kak-mozhno-razrezat-led-lentu.html.

Маркиране на линията на рязане

Предимства и недостатъци

LED лентата има несъмнени предимства пред други източници на светлина:

 1. Дълъг експлоатационен живот, до 50 000 часа.
 2. Ниска консумация на енергия с висока светлинна мощност (обикновено 80-100 Lm / m).
 3. При декорирането на стая е възможно да се прилагат различни цветни осветителни тела. Можете да изберете тясна, широка или странична светеща лента, ако трябва да направите светещ контур от нещо, например осветление за опънат таван, ниши, изработени от гипсокартон или други декоративни елементи.
 4. Устойчивост на механични повреди. Може да се работи в неблагоприятни условия, да се използва за осветление в банята и др.
 5. Предлага се в различни цветове или бяло с различни цветови температури - топъл, неутрален или студен блясък.
 6. Използват се за аквариуми и за растения (фито-ленти) в оранжерии, определени светлинни вълни ви позволяват бързо да получите реколта.
 7. Благодарение на лепилната основа, той лесно се монтира върху всякаква повърхност.

В допълнение към многобройните предимства, трябва да се отбележат недостатъци:

 1. Те са взискателни към качеството на захранванията.
 2. RGB лентите изискват специален контролер за управление.
 3. Мощните PSU са скъпи.
 4. С течение на времето светещият поток намалява.

заключение

LED лентата е евтин и ефективен начин за организиране на осветяването на интериора, архитектурата. 12-волтовите модели са удобни за използване за автомобил, а именно за вътрешно или долно осветление, но в последния случай, според вида на защита от прах и влага, тя трябва да бъде IP67-68.

LED ленти на базата на алуминийЗаслужава да се отбележи, че в допълнение към гъвкавите светодиодни ленти има и друг вид - твърди LED ленти на алуминиева основа, които осигуряват силен светлинен поток и по-често се използват за осветление.

Сега знаете какви са LED лентите и условията за тяхното използване. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар