Какви са основите на лампите?

Основната цел на капачката е да фиксира крушката в патрона, както и да захранва захранването към източника от мрежата. Също така, този конструктивен елемент осигурява плътност вътре в крушката, когато се изпомпва целия въздух и се създава вакуум.Снимка: стандартна основа с резба
Днес има много размери и видове цокли на осветителни лампи, за които сега ще говорим по-подробно.

маркиране

Най-старият тип е резба, която е изобретена от Томас Едисън в края на 19 век (индекс Е). В допълнение има следните маркировки на капачките на лампата:

 • G - щифт;
 • R - с вдлъбнат контакт;
 • F - с един щифт (a - цилиндричен, b - вдлъбнат, c - специална форма);
 • B - щифт;
 • S - прожектор;
 • К - с кабелна връзка;
 • P - фокусиране;
 • Н - за ксенонови крушки;
 • Т - телефон;
 • W - текущите входове са в стъклото на крушката.

Обръщаме вашето внимание на факта, че в допълнение към една от тези букви може да бъде прикрепена още една: U, V или A, което означава съответно за енергоспестяващи лампи, с конусен край или автомобилен тип.

Следва цифрова маркировка, показваща диаметъра на капачката или разстоянието между двата щифта, (в мм). След номера може да се посочи броят на връзките (гъвкави, плочи или щифтове). За това се използват буквите s, d, t, q, p, които означават 1, 2, 3, 4 или 5 контакта.

Визуален видео урок за размер и класификация на продуктите

Сега ще разгледаме по-подробно основните характеристики на всички видове домакински видове капачки на лампата и условията за тяхното използване

особеност

Резба (E). Въпреки факта, че се е появил най-първия преди почти век и половина, този вид не е загубил своята популярност до днес. Това се дължи на простия и удобен дизайн, който ви позволява да завиете колбата за секунди. Сега тези видове цокли могат да бъдат инсталирани във всички видове крушки: LED, халогенни, флуоресцентни и, разбира се, с нажежаема жичка. Що се отнася до видовете резбови цокли, те могат да имат следните диаметри съгласно GOST: 5 mm (E5), 10 mm (E10), 12 mm (E12), 14 mm (E14, minion), 17 mm (E17), 26 mm ( E26), 27 mm (E27, нормално), 40 mm (E40). В домашни условия обикновено не се използва по-малко от Е14.

Щифт (G). Често се използва в халогенни, LED и флуоресцентни източници на светлина. Дизайнът е представен от щифтове, които също лесно и бързо се свързват към мрежата. Разнообразие от продукти е разстоянието между щифтовете, както и техният брой. Например тип G4 означава, че разстоянието е 4 mm, а G5.3, съответно, 5.3 mm. Недостатъкът на този дизайн е, че за начинаещия електротехник ще бъде трудно да определи кой размер на база да закупи (например, когато лампата за дневна светлина откаже), така че ще трябва да отидете до магазина със счупен пример.Мрежови щифтове

С вграден контакт. Този тип основа за лампа се използва при осветление с тръбен кварцов и халогенни източници на светлина, които имат висока температура и мощност на нагряване.

Вдлъбнати краища

Моля, обърнете внимание, че в маркирането на тези продукти може да има число (например 118). Означава цялата дължина на целия продукт.

Прожектор (S). Този тип се използва най-често, когато инсталиране на осветление в банята, както и за осветяване на огледала. Обозначението S6 или S8.5 означава, че диаметърът на корпуса е 6 (8,5) mm.

Размер S6

Щифт (B). Този тип има принцип на работа, подобен на резбован. Единствената разлика е, че резбовата връзка се нуждае от резба и в този случай се използват две щифтове, монтирани един срещу друг във външния диаметър на основата. Този дизайн опростява свързването на лампата към мрежата. Основната област на приложение е автомобилното осветление. Маркирането се извършва по следния начин: BA - щифтовете са инсталирани симетрично, BAZ - един от щифтовете е изместен в радиус и височина, BAY - изместването е станало само в радиус. Числото показва диаметъра на случая в мм.

Крушка с щифт

Фокусиране (P). Дизайнът му е представен от обектив, с помощта на който светлинният поток е фокусиран (на снимката се вижда необичайна форма). Най-често този тип основа се използва при автомобилно осветление, както и при прожектори и улични светлини. Цифровата маркировка показва диаметъра, на мястото, където е инсталирана лампата, или размера на фланеца, който фокусира светлинния поток.

Фокусен обектив

Телефон (T). Може да се използва за осветяване на електрически уреди в колата, както и за сигнални светлини в автоматични контролни табла. Цифрово маркиране, показва ширината на контактната плоча (в мм).

Що се отнася до останалите, те се използват изключително рядко, а самата маркировка може дори да липсва. В този случай се посочва вида на самата осветителна лампа, чрез която размерът и видът на основата вече са определени.

Изключения

Както вече казахме, някои видове капачки на лампата може да нямат маркировка, вместо която знаците ще се появяват само върху самия източник на светлина. В този случай можете да определите размера само по маркировките на продукта.

На вашето внимание основните маркировки:

 • MR16 - халогенна лампаимащи рефлектор. В него по правило е инсталирана пинова основа (индекс G).
 • R50 - рефлекс, с резбова ключалка в абажура (E).
 • 2D - LED (CFL) с щифтове за връзка.

Бих искал да обърна внимание и на линейните флуоресцентни тръби, Диаметърът на тяхната тръба определя размера на капачката. Има тръбни колби с размери Т5, Т8, Т12 и Т15, диаметърът на които съответно е: 1,59 см; 2,54 см; 3,17 см; 3,80 см.

T5 лампа

Популярен

за лампи с нажежаема жичка най-популярните са 2 вида капачки с резба: E14 (minion) и E27 (стандарт).

Размери E14 и E17

За прожектори се използват щифт (GU10 или G13) и изглед с резба (E14 и E27).

Сравнение на GU10, E27, E14

Устройството за флуоресцентна лампа може да включва такива видове капачки като G13, G23, G24, G53.

Халогенните лампи най-често използват размери G4, G9 и R7s (последната опция е инсталирана в кварцови светлинни източници.

Така се запознахте със съществуващите видове и размери на цокли на осветителни лампи. Надяваме се, че информацията беше налична и най-важното - полезна!

Прочетете също:

Визуален видео урок за размер и класификация на продуктите

(8 гласа)
Зареждане...

Добави коментар