Как да поставите светлина в гаража - инструкции от А до Я

Вече сме разгледали с вас как да направите окабеляване в гаража, където беше отделено малко време за създаване на система за подсветка, като се започне от полагането на кабел от стълб. Сега по-подробно ще разгледаме как да организираме осветлението в гаража със собствените си ръце.

Инсталацията включва няколко основни етапа:

 • определяне на местата, където е необходимо да се инсталират лампи;
 • избор на източници на светлина (крушки);
 • избора на самите тела и изчисляването на тяхното количество;
 • създаване на схема;
 • електрическа работа (инсталация според създадения проект).

Така че, ще разгледаме подробно всеки един от етапите.

Определение за функционална зона

Гаражът се използва предимно за ремонт, съхранение и поддръжка на автомобила, така че по време на инсталация на окабеляване трябва да се внимава да се спазват всички условия за поставяне на машината.

Следните зони са задължителни:

 • площта на цялата стая;
 • отвор за гледане (място за ремонт на автомобила);
 • таблица с инструменти и зона над работната маса (ако има такава).

Освен това се препоръчва да се снабдите с преносима лампа, с която ще бъде възможно осветяването на труднодостъпни места под капака на автомобила и в багажника му! Дизайнът на лампата трябва да бъде направен така, че да може да се използва за окачване.

Изборът на източници на светлина

За да извършите осветление в гаража, можете да използвате следните опции на лампата:

 • лампи с нажежаема жичка;
 • халоген;
 • флуоресцентна;
 • LED светлина.

Помислете за предимствата и недостатъците на всички продукти.

Крушки с нажежаема жичка

Крушки с нажежаема жичка са най-евтиният източник на светлина, което е основното предимство на тези продукти.

Лампа с нажежаема жичка

Сред недостатъците най-значимите са:

 • ниска ефективност;
 • висока консумация на енергия (поради факта, че по-голямата част от светлината отива в топлина);
 • кратък експлоатационен живот;
 • слаб изход на светлина (очите бързо се уморяват);
 • пожароопасни продукти (при изгаряне се появява искра).

Долна линия - тези крушки се използват само защото са евтини. Трябва да ги закупите само в краен случай.

халоген

Този тип продукти също много често се използват при инсталиране на осветление в гараж.

Халогенна лампа

предимства:

 • добър светещ поток;
 • по-висока ефективност (в сравнение с лампите Илич);
 • дълъг експлоатационен живот;
 • спестявайте енергия.

недостатък  Те работят лошо с пренапрежения (следователно им е необходим стабилизатор)

Резултатът - ако няма спад на напрежението в мрежата, тогава тези продукти е доста препоръчително да закупите и инсталирате. В противен случай трябва да инсталирате защита от пренапрежение.

флуоресцентен

Тези лампи са достойна алтернатива на халогенните продукти. Техният експлоатационен живот е малко по-висок, всъщност като светлинен изход.

Флуоресцентна лампа

Единственият недостатък, който се отразява дали да се купува или не флуоресцентни тръби - температура в помещението (ако се отоплява, няма проблеми). Когато температурата падне до 5 градуса (или по-ниска), лампите спират да работят, така че инсталирането им в неотопляемо помещение не се препоръчва.

Както и за предишната версия, пренапреженията на електрозахранването влияят неблагоприятно на производителността на продуктите. Ако искате да направите свое собствено осветление в гаража с помощта на флуоресцентни лампи, свържете регулатор на напрежението към електрическата мрежа!

LED

Това е най-модерният и ефективен вариант, особено за инсталиране на осветление в гараж.

LED лампа

предимство:

 • най-високи енергоспестяващи свойства;
 • висока светлинна мощност;
 • максимална пожарна безопасност;
 • експлоатационен живот над 50 хиляди часа (порядък по-голям от другите източници на светлина);
 • може да работи нормално при спадове на напрежението.

Само недостатък - висока цена. За апартамент този недостатък изчезва поради редица предимства. Ако решите да направите светлината в гаража със собствените си ръце, тогава е ваш бизнес: да инсталирате флуоресцентна или оловни крушки.

Избор на тела

И така, сега, за да разгледаме, ще разгледаме съвети какъв тип тела трябва да изберете за осветление на всяка от тези зони.

За да направите светлина в гаража върху цялата площ на помещението, се препоръчва да използвате таванни флуоресцентни лампи. Основното е да се вземат предвид изискванията за тяхното използване (говорихме за това по-горе). Ако дебелината на портфейла позволява, тогава ще бъде по-разумно инсталирайте прожектори, което ще освети качествено цялата стая.

Ярки лампи на тавана около стаята

Като осветление на инспекционната яма на гаража е необходимо да се използват специални лампи с ниско напрежение (12-волтови). Тази нужда се дължи на факта, че ямата е зона с висока влажност, в която трябва да има безопасен ток. За да преобразувате 220 волтова мрежа в 12, трябва да закупите ITP (кутия със свалящ трансформатор), която може да бъде инсталирана директно в контролния отвор. В допълнение към това, препоръчваме допълнителна защита срещу механични повреди на тела, като ги оборудвате с сенници и метална решетка, както е показано на снимката.

Ниско напрежение в контролната яма

За да направите осветлението в гаража над масата, най-добре е да свържете обикновена лампа за маса. За него няма специални изисквания, основното е светилата да са добри.

Осветление на работната зона

Като подвижна лампа се препоръчва използването на конвенционална лампа с нажежаема жичка с отражател и кука, които могат да бъдат закачени на качулката на автомобила по време на ремонтни работи.

Висулка с удължен шнур

Решихме избора на тела. За да изчислите техния точен брой, се препоръчва да се запознаете с подробната технология, предоставена в статията: монтаж на осветление в апартамента.

Част за сетълмент

След като решите кои крушки и тела ще бъдат инсталирани, трябва да преминете към изчисленията на тяхната мощност и количество.

Що се отнася до мощността, всичко е просто. Смята се, че е необходимо да се инсталира продукт с мощност от 15 до 20 вата на квадратен метър пространство. Например, ако гаражът има площ от 20 квадрата, тогава общата мощност на осветлението трябва да бъде от 300 до 400 вата. След това трябва да изберете правилния брой източници на светлина, на които трябва да се спрете.

 • Ако решите да направите светлина с помощта на лампи с нажежаема жичка, тогава резултатът трябва да бъде равномерно разпределен по броя на продуктите. В този случай са подходящи 5 крушки от 60 вата.
 • Ако изборът е спрян на енергоспестяващи лампи, резултатът първо се разделя на 5 и след това се разпределя на цяло число светлинни източници.
 • При използване на халогени изчислението е подобно на предходното, приема се само коефициентът не "5", а "6".

Трябва също да се отбележи, че този метод за изчисляване на осветлението в гаража се препоръчва, ако стаята има тавани от 2,5 метра.За 3-метрови тавани общата мощност трябва да се увеличи един и половина пъти. В нашия случай вместо 300-400 ще има 450-600 вата.

Обръщаме вашето внимание на факта, че в Интернет днес има много онлайн програми, в които можете бързо и най-важното, точно да изчислите броя и мощността на лампите за осветяване на гаража. Що се отнася до окабеляването на тела, за да се избере най-подходящият диаметър на сърцевината, е необходимо да се изчисляване на секцията на кабела направете го сами. Не забравяйте също да определите подходящите вид превключвател на светлинататака че да е практичен, безопасен и в същото време да не разваля интериора.

Създаване на схеми

За да се направи схема за осветление в гаража, се препоръчва да се използва фотокопие на плана за строителство, като В този документ се спазват всички размери на помещението. Диаграмата показва местоположението на инсталацията на превключватели, лампи, контакти и други елементи на окабеляването.

Предлагаме на вашето внимание визуална схема на гаражно осветление:

Интуитивно оформление на линия

Трябва да се отбележи, че внимателно обмисляхме този проект, когато говорихме схема на окабеляване в гаража!

Електрически изисквания

Няма да говорим за това как точно трябва да поставите светлина в гаража, защото Ние описахме подробно тази технология в статия, за която беше споменато в самото начало.

Единственото, за което бих искал да говоря, са изискванията за монтажни работи:

 1. Изкуственото осветление на гаража не трябва да натоварва зрението на човек. Освен това условията трябва да са удобни за ремонтни работи. Ето защо светлината трябва да бъде разпръсната до всеки ъгъл на стаята.
 2. Разсейването на светлината трябва да е равномерно, така че всяка крушка трябва да се побере в тавана. Освен това е забранено да инсталирате крушка без сянка, защото тя ще "удари в окото".
 3. Правилно поставете лампи около периметъра на стаята. Дори в инспекционната яма продуктите трябва да бъдат инсталирани от двете страни. Общото осветление на гаража може да бъде подредено както на тавана, така и по стените, основното е, че цялата зона е подчертана.
 4. Погрижете се икономия на енергия, По-добре е да харчите пари за скъпи, но икономични крушки веднъж, отколкото да плащате всеки път за сметка за ток.
 5. Безопасността на проводниците е на първо място. Вече казахме, че е необходимо да се монтират продукти, устойчиви на влага с безопасен ток. Друг важен нюанс на загриженост метод на свързване на проводници и кабелно трасе. Препоръчва се свързването на сърцевината с клемите на вагона, усукване, което често се използва, е изключително забранено. Полагането на кабела трябва да се извършва по открит начин в кабелните канали, така че ремонтът на окабеляването да се извърши бързо, а в случай на неизправност това да се забележи навреме от появата на продуктите.

Бих искал също да ви посъветвам да се запознаете със статията, която описва как да направите светлина в гаража без електричество. Материална връзка:https://our.electricianexp.com/avtonomnoe-osveshhenie-garazha.html

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите осветление в гаража със собствените си ръце. Препоръчваме също да гледате този видеоклип, в който са описани някои характеристики на избора на тела, както и самата електрическа работа:

Видео инструкция: осветление на гараж

Прочетете също:

Видео инструкция: осветление на гараж

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар