Как да защитим мрежата от пренапрежение и какво е необходимо за това

Защитата срещу пренапрежение в мрежата е много важна мярка, която не само ще удължи живота на окабеляването, но също така ще гарантира безопасността на работата му по време на пренапрежения. При настъпване преумора в електрическата мрежа и при липса на подходяща защита домакинските уреди се провалят, а това от своя страна е изпълнено с пожар. По-нататък ще разгледаме основните причини за пренапрежението, както и устройства, които ще спестят електрическото окабеляване от вредното въздействие на това явление.

Основните причини

Нормално мрежово напрежение

Най-често пренапрежението в мрежата 220 и 380 волта възниква поради следните причини:

 1. Неутрално скъсване на тел на захранващата линия. Нулевият проводник осигурява симетрия на напрежението във фазите на захранващата мрежа при различни величини на натоварването във фази. В случай на нулево счупване, напрежението във всяка фаза варира в зависимост от разликата във фазовите натоварвания: при по-слабо натоварена фаза рязко се увеличава до 300 волта и повече, а в по-натоварена фаза рязко пада до стойности под 200 V. Следователно, без защита от пренапрежение при високо напрежение домакинските уреди могат да се провалят почти веднага, но ако ниско напрежение електрическите уреди няма да работят правилно. В същото време има голяма вероятност от повреда на електрически уреди, в дизайна на които има електрически двигатели (компресори).
 2. Грешка при свързване в електрическия панел. Ако в къщата се направи трифазен вход и при свързване на еднофазна кабелна линия от 220 V, вторият фазов проводник е неправилно свързан вместо нула, тогава 380 V ще се появи в контакта вместо 220 V.
 3. Импулсно напрежение възникна поради гръмотевична буря, влизаща в електропровод (поради което се препоръчва да изключите всички домакински уреди по време на гръмотевична буря, както и направете мълниезащита в района).
 4. Превключване на пренапрежение В случай на аварийни ситуации в електрическата мрежа: може да се наблюдава късо съединение на съседни линии, рязка промяна в натоварването поради изключване (свързване) на част от електрическата мрежа, аварии в електроцентралите спада на напрежението, което в зависимост от размера може да повлияе неблагоприятно върху работата на домашните електрически уреди.
Визуален видео пример на действие на пренапрежение

Както можете да видите, на трансбордиране в еднофазна и трифазна мрежа влияе на много фактори, включително естествени. Следователно окабеляването в дома трябва да бъде защитено, за да не стане жертва на злополука.

Протектор от пренапрежение

В съвременния свят има много различни устройства за защита от пренапрежение в мрежата, които са лесни за свързване със собствените си ръце. Помислете за устройства, които се използват за защита от нежелани пренапрежения.

Сред най-полезните за използване в къщата и апартамента са:

 1. стабилизатор, Това устройство преобразува (стабилизира) входното напрежение в напрежение с дадена стойност. Важно е да инсталирате стабилизатора в случай, че се наблюдават постоянни спадове на напрежението в мрежата. Трябва да се има предвид, че стабилизаторът работи само при напрежение, което не надвишава допустимите стойности, посочени в техническите му характеристики. В случай на скокове на напрежението над допустимите граници, стабилизаторът може да се повреди. Следователно е необходимо изберете регулатор на напрежението с вградена защита от пренапрежение и при липса на такава функция инсталирайте реле за напрежение, за да защитите. за как да свържете регулатор на напрежение, разказахме в съответната статия!стабилизатор
 2. Реле на напрежение, Това защитно устройство, за разлика от MV, не преобразува входното напрежение. Реле на напрежение Той е предназначен да прекъсне домашното окабеляване от електрическата мрежа в случай на нежелани спадове на напрежението (GOST 3699-82). Ограниченията на минималното и максималното напрежение се задават на релето, а в случай на скок над зададените граници релето обезвъздушава домашното окабеляване, като по този начин предпазва домашните електрически уреди. НН може да бъде направен под формата на модулен апарат за инсталиране в разпределително табло (добре познатата бариера), вграден в удължителен кабел (защитен пренапрежение със съответната функция), а също и под формата на електрически щепсел (например ZUBR). за как да изберем реле за напрежение Разговаряхме в отделна статия.Реле на бариерно напрежение
 3. Многофункционално устройство за защита (UMM), Това устройство може да бъде инсталирано в разпределително табло вместо реле за напрежение. UZM изпълнява няколко функции, една от които е защитата на електрическата мрежа от напрежения. за как работи UZM-51M и как да го свържете, разказахме в отделна статия.
  RCD в защитна кутия
 4. Непрекъсваемо захранване, Отново от собствен опит ще потвърдя неговата ефективност. Повече от десет пъти UPS спаси компютъра ми от внезапно изключване, когато релето на напрежението в електрическия панел се задейства. "Непрекъсваеми" има ниска цена, така че е изключително необходимо да се закупи такава опция за защита от пренапрежение в присъствието на компютър. Освен това повечето съвременни източници на непрекъсваемо захранване имат вграден стабилизатор, което е особено важно за компютърното оборудване, което е по-вероятно да бъде повлияно от колебанията от повечето домакински уреди. Прочетете как да изберете UPS в нашата статия: https://our.electricianexp.com/sovety-po-vyboru-besperebojnika.html.
  Непрекъсваемо захранване за компютър
 5. SPD. От импулсни напрежения (възникват по време на гръмотевична буря и могат да деактивират оборудването), можете да се предпазите, като инсталирате SPD в къщата. Това устройство е доста популярно днес и се използва широко както в ежедневието, така и в производството. Повече за какво е SPD и как работи, описахме в отделна статия, с която горещо препоръчваме да се запознаете. Трябва да се отбележи, че SPD-ите също могат да бъдат наречени модулни защитни пренапрежения (ARF).
 6. Свържете се с услугата за захранване, Организацията за доставка на енергия, в съответствие със споразумението за доставка на електроенергия, е длъжна да осигури нормално (в приемливи граници) ниво на напрежение на електрическата мрежа в съответствие с ГОСТ 29322-2014 (IEC 60038: 2009). Следователно, ако имате постоянно прекомерно ниско или, напротив, повишено напрежение, тогава трябва да се свържете с доставчическата организация със съответно оплакване. Най-ефективно е да се разглежда колективна жалба, тъй като единичните обжалвания обикновено се игнорират. Свързването с доставчичната организация е единственият начин за решаване на проблема, ако усетите сериозни спадове на напрежението, тъй като в този режим всеки MV бързо ще се провали.

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

След инсталирането на необходимите устройства може да се осигури защита от пренапрежение в мрежата от 220 и 380 волта, след което не можете да се притеснявате от факта, че домакинските уреди, електрическото окабеляване и най-важното, животът ви ще бъде в опасна ситуация.

Препоръчително четене:

(24 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар