Спестете от електричество през 2017 г. - 10 законни начина

Повишаването на цените на комуналните услуги причинява значителни щети на семейния бюджет. Въпреки това няма да откажете да платите същото за отопление през отоплителния сезон, когато прозорците са зимни или за изхвърляне на боклук в двора. Ясно е, че изобщо не говорим за вода и електричество, тъй като без тях е трудно да си представим пълноценен живот. Ако искате да научите как да пестите електроенергия в апартамент и частна къща, тогава прочетете статията по-долу, където ви предлагаме да се запознаете с онези прости начини за спестяване, използването на които е съвсем законно и законно.

Използвайте LED крушки

Крушката на Илич постепенно остарява, отстъпвайки на LED лампитова ще ви спести около 170 кВтч годишно. Разбира се, може да се изплашите от перспективата да смените всички обикновени крушки на светодиоди, защото плащането за тях ще трябва да бъде много по-скъпо. Въпреки това, експлоатационният живот на последния е 6-8 пъти по-дълъг, а количеството консумирана електроенергия е 12,5 пъти по-малко, както се вижда от статистиката по-долу:
Как да спестите електроенергия на осветление

Интересувате ли се от този метод? Тогава ви препоръчваме да проучите статиите:

Не запалвайте празни пространства

Това правило е повече от елементарно: да спестите електричество, изключете светлината, ако нямате нужда сега! Следобед се опитайте да се възползвате от дневната светлина, а вечер или през нощта, премествайки се в други стаи, не забравяйте да натиснете бутона за превключване. Тези прости правила ще ви помогнат да платите за светлина 2 пъти по-малко, защото според статистиката около една трета от консумираната електроенергия отива за осветяване на празно пространство.

Предпочитайте тела за полилеи

Според експерти е по-практично да се използва точково осветление, като се избягва ярка светлина. Точковото осветление е възможно поради използването на лампи, които консумират многократно по-малко енергия от полилей, което ще намали консумацията на електроенергия у дома.

Външни прожектори Подреждането на лампи за маса, брави, подови лампи в най-важните части на апартамента ще помогне да се създаде уютна атмосфера поради слабата светлина и да спестите от електричество. Не бива обаче да се изоставя напълно осветлението, осигурено от полилея. Просто заменете ярките лампи с тези с по-ниска мощност. Направете същото и с осветление в банята и в коридора.

Ползи за дневна светлина

Тази препоръка ще се стори на читателя най-проблематична при изпълнението, тъй като изисква от него да промени обичайния режим.Долната линия е: лягайте по-рано и останете будни през нощта по-малко, за да не плащате за ток в тъмното. Да, следобед има и липса на светлина. Това, което зависи от майката природа, разбира се, не можем да променим, но да се отървем от високите стайни растения, стоящи на первази на прозореца, миене на чаши, избора на тапет за по-светли цветове ще ви помогне да извлечете максимума от дневната светлина и по този начин постоянно спестете електричество в апартамент или частна къща.

Откажете се от някои неща

Не злоупотребявайте с използването на електрическа кана, заменете я с по-добра никелирана. Помислете дали да платите за закупуването на мултикукър, ако имате газова печка. Има цял списък с домакински уреди, които харчат много електроенергия, но не са много приложими в домакинските работи. Използвайки по-евтин източник на отопление - газ, можете да спестите от сметките за ток.

Ефективни спестявания

Използвайте техниката по-рядко

Използването на пералня може да бъде много по-ефективно, ако с всяко измиване напълно заредете барабана си и го включете по-рядко. Вместо да включите полупразна машина, по-добре е да въведете повече неща. Този подход ще намали използването на технологии от два до три пъти седмично до един, което ще ви позволи да плащате по-малко за светлина. Освен това, уверете се, че колекторът за прах на торбичката не е препълнен във прахосмукачката, тъй като в такива случаи прахосмукачката консумира повече електроенергия. Също така, не използвайте постоянно ютията при максимални температури. Свойството на устройството да задържа топлина за дълго време позволява гладенето, дори когато сте изключени от мрежата, което ще спести малко на електроенергия.

Изберете технология за конкретни класове за енергийна ефективност

Съвременните технологии не във всички случаи са прекомерно енергоемки. Някои модели домакински уреди са проектирани да консумират по-малко електроенергия. Оказва се, че телевизорите и хладилниците на по-старите модели консумират повече от съвременните модели.

Енергийни класове за домакински уреди

Забележка! Когато избирате нови електрически уреди, проявете интерес към форумите или към продавачите, към кой клас на енергийна ефективност принадлежат. Когато казахме как да изберем хладилник за дома, този въпрос е разгледан по-подробно!

Минуси от режима на готовност

Оставяйки компютъра, телевизора в режим на готовност, вие продължавате да консумирате електричество, за което след това ще трябва да плащате допълнителни пари за светлина. За кратко време се отдалечавате от компютъра, не забравяйте да изключите високоговорителите и монитора. Когато мобилният телефон или други устройства са напълно заредени, извадете самото зарядно в допълнение към зареденото устройство, тъй като все още продължава да работи, макар и в по-малка степен.

Обърнете внимание на брояча

Уредът също има фантастична роля за намаляване на разходите за електроенергия. Дву- или тритарифен измервателен уред ще ви помогне да разпределите стандарта според зоните на деня в съответствие с консумацията. Например, през нощта електроенергията струва по-малко, но броячът на еднотарифния модел не взема предвид това. Двутарифните, тритарифни модели са подходящи за тези, които активно използват домакински уреди през нощта и искат да плащат печелившо за това или по-скоро спестяват. За всички предимства и недостатъци на двутарифните електромери говорихме в съответната статия!

Снимка на видове електромери

Внедрете системата Smart Home

Всички видове сензори за движение, умни лампи, Wi-Fi контакти, лампи със слънчева енергия, фотореле и други устройства, които са част от системата Smart Home, могат ефективно да спестят енергия и по този начин да плащат няколко пъти по-малко за светлина. Същността на системата е, че контролът на осветлението, отоплението и електричеството се осъществява с помощта на специални програми. Графикът на електрическите уреди, осветителните системи, отоплението е зададен, така че оборудването да се включва и изключва само в точното време, когато сте вкъщи (или час или два преди това).Системата Smart Home е доста популярна през 2017 г. и много собственици вече я въвеждат постепенно в къщите си.

Умна къща

И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове, които демонстрират прости начини за пестене на енергия:

И така, в тази статия ви казахме как да спестите електричество в апартамент и частна къща. Обобщавайки, искам да отбележа, че можете да намалите потреблението на електроенергия поради рационалното използване на технологиите, като използвате устройства от определени класове за енергийна ефективност, както и да инсталирате специални многотарифни измервателни уреди, които ви позволяват да консумирате по-малко електроенергия през нощта.

Прочетете също:

(25 гласа)
Зареждане...

8 коментара

 • Даря

  Правилно ли Обединеното кралство заплаща за отопление целогодишно? В други региони в градовете наемателите и собствениците на апартаменти почиват на плащанията за отопление през пролетта и лятото, но ние имаме безкрайни плащания. За това, което плащаме през лятото, ако няма топла вода, няма отопление.В жилищните и комунални услуги лежат без да си мият око, че всичко е разпръснато през цялата година. Откъде биха дошли такива номера И защо да ги храним?

  Отговарям
  • Сергей

   Ще ви кажат, че се поддържа такса за поддръжка. работите през лятото. Помолете за разяснения в Наказателния кодекс и ако това не ви удовлетворява, пишете първо на Rospotrebnadzor, а след това в прокуратурата на района на местоживеене.

   Отговарям
 • Max

  Всичко зависи от алчността и арогантността на Наказателния кодекс. Например, да кажем: От всички те приемат с една и съща скорост през целия сезон, независимо дали е топло у дома или е студено. И не им пука, че плашат прокурора. Всичко е вързано отдавна. А в съседния град, на всеки MCD има брояч на калориметър, а разходите са съставени само от показанията на изразходваната енергия. Например при студена зима, максималното плащане, а през пролетта или есента минимум. Необходимо е да се разбере И не само един човек, а тълпа. И тогава в региона всички нахални дебелани от Наказателния кодекс

  Отговарям
 • Смирнов Валери

  инсталирайте реле за време на хладилника 15 минути след 15 външни към контакта

  Отговарям
 • Олег

  LED лампите изгарят толкова бързо, колкото лампите с нажежаема жичка, те са предварително „програмирани“ за повреда след 1-2 години работа. От няколко години не говорим))) това е измама

  Отговарям
  • Иван

   лампите плащат за себе си през първата година, втората спестява

   Отговарям
  • Майкъл

   Просто не е нужно да купувате най-евтините LED лампи, те наистина служат малко, да не говорим за пулсации. През 2019 г. цените станаха забележимо по-ниски, но още преди 2-3 години в апартамента ми смених всички лампи на LED (преди това имаше енергоспестяващи, които постоянно изгарят) и електромерът показа разликата в потреблението през първия месец. Оттогава има нетна икономия; лампите отдавна са си плащали.

   Отговарям
 • решение

  Решението е как да спестите електроенергия от осветление. първо купете битов ватметър, именно с това устройство ще проверите колко енергия изразходва вашият уред. второто е да се купуват по-икономични осветителни устройства, засега знам само LED лампи. трето, направете самия драйвер, което ще даде още по-голяма икономия на енергия и ще увеличи живота на вашия уред
  ако захранвате осветителния си уред чрез него.

  Отговарям

Добави коментар