Как да направите архитектурно осветление на фасадата на къщата?

Архитектурното осветление на фасади на сгради се използва широко както за осветяване на жилищни сгради, така и за проектиране на бизнес центрове, хотели и дори храмове. От доста дълго време тази идея е популярна, но мнозина дори не означават, че можете да направите осветлението на фасадата на вилата със собствените си ръце. В тази статия ще анализираме основните видове архитектурно осветление, изискванията за осветителните тела и, разбира се, правилата за инсталиране на осветителни тела.

Видове подсветка

Като начало, разгледаме накратко какви видове фасадно осветление може да бъде. И така, следните опции за осветление се считат за най-често срещаните:

 1. Прожекторна светлина. Не е подходящ за частни къщи, както в този случай цялата фасада е осветена, включително прозорците. Това може значително да пречи на съня и още повече - да покаже дефекти в къщичката. В допълнение, мощни осветителни тела се използват за създаване на архитектурно осветление от наводнение, което е непрактично от гледна точка пестене на енергия, Наповното осветление на фасади се използва, за да се подчертае красотата на паметници или важни сгради в центъра на града.Появата на сградата през нощта
 2. Локална подсветка. Снимката по-долу демонстрира тази техника. Може да се използва както в частния сектор, така и за осветяване на фасади на сгради. В този случай основната цел е да се подчертаят ярките елементи на сградата и да се разсее вниманието от възможни дефекти.Локално фасадно осветление
 3. Скрито осветление. Тя може да бъде представена чрез силуетно осветление (контурите на сградата са подчертани на тъмен фон), контур (контурите на покрива, отворите на прозорците, входната група са подчертани) или динамично осветление (възможност за контрол на цвета на сиянието, яркостта и дори посоката на светлинния поток). Предоставихме всички идеи в примерите за снимки:
  Изграждащ силует

  Изграждащ силует

  Ярки контури на къщата

  Ярки контури на къщата

  Цветна динамика

  Цветна динамика

 

Ако искате да направите евтино архитектурно осветление на фасадата на къщата, най-добрият вариант ще бъде локално или контурно осветление. В този случай инсталирането на тела и дизайна на цялата система може да се извърши със собствените си ръце, за което ще говорим по-долу.

Характеристики на избора на тела

И така, на лампите за фасадно осветление на сгради и конструкции се налагат следните изисквания:

 1. Те трябва да са водоустойчиви IP степен на защита не по-малко от 65.
 2. Работата не трябва да създава проблеми.
 3. Яркостта и силата на осветителните тела трябва да осигуряват не само декоративния дизайн на фасадата, но и да изпълняват функцията на общото осветление на територията на открито.
 4. Разбира се, продуктите трябва да бъдат икономични, да консумират възможно най-малко електроенергия и в същото време да отговарят на изискванията на параграф 3.
 5. Инсталирането не трябва да създава трудности.
 6. Ако лампата е на земята, не забравяйте да изберете типа дизайн, в който стъклото да е удароустойчиво.

Въз основа на това препоръчваме да направите архитектурно осветление на фасадата на селска къща, като използвате водоустойчива оловна лента, LED прожектори и брави за улични стени (добре, ако са въртящи се).

Проектиране и монтаж

Разбира се, специалистът по дизайн трябва да проектира архитектурно фасадно осветление. Той ще извърши точно изчисляване на броя на тела, оптималните места за тяхното поставяне и ще подбере подходящите технически характеристики на продуктите. Ако сами решите да проектирате осветлението на фасадата на вилата, тогава препоръчваме да използвате безплатната програма DIALux (една от най-добрите програми за изчисляване и моделиране на осветлението) Преди да проектирате, ви съветваме да се запознаете със стандартите за архитектурно осветление на сградите, които са предвидениSNiP 23-05-95.

Пример за проектиране на система в програма:

Обемен модел на вилата

Монтажът на подсветката трябва да се извърши съгласно инструкциите, приложени към телата. Производителите описват как да монтират прожекторите, както и нюансите на инсталиране и свързване. Като цяло около как да свържете led лента казахме в съответната статия. относно прожекторна връзка също обсъдени в отделна публикация. Препоръчва се всички проводници да се изтеглят по фасадата в канала, което ще предпази окабеляването от неблагоприятни метеорологични условия и малки механични повреди.

Ако наистина сте мислили да направите инсталацията сами, препоръчваме ви да гледате това видео:

Това е всъщност всичко, което исках да ви кажа за това какво е архитектурно осветление на фасади на сгради, какви видове осветление съществуват и как сами да монтирате тела. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар