Как да заменим окабеляването в частна къща и какво е необходимо за това

Необходимостта от подмяна на окабеляването в частна къща с по-мощна се среща, ако домашната линия е остаряла и не може да издържи натоварването на съвременните домакински уреди, като електрически бойлер или печка. На следващо място ще разгледаме съвременни решения за окабеляване, както и визуален видео урок, показващ как да замените домашното окабеляване със собствените си ръце.

Определяме сложността на работата

Електрическа работа

Така че, първо трябва да направите анализ на старото окабеляване и да разберете следните точки:

 1. Има ли заземяваща система на сайта. Това е много важно, защото без наличието на заземяваща верига можете да страдате от неизправност на домакинските уреди или срив на изолацията.
 2. Възможно ли е частично променяйте окабеляването в частна къща или определено трябва да направите пълна подмяна на електричеството. Възможно е някои стаи да са били реновирани наскоро и съответно да е опънат нов, по-мощен кабел, който да отговаря на съвременните изисквания.
 3. Ще можете ли сами да извършите електрическата инсталация или за това ще трябва да наемете специалист. Трябва да се отбележи, че подмяната на окабеляването в къщата със собствените си ръце не е трудно, но събитието отнема време и изисква специални грижи. Ако не се съмнявате в способностите си, разбира се, направете всичко сами. В противен случай първоначално разберете цената на съветника, защото за това ще трябва да дадете значителна сума пари.

След като сте събрали цялата необходима информация за сложността и обхвата на работата, можете да се пристъпите към бизнеса. За това дали напълно да замените старото окабеляване с ново, е описано подробно във видеото:

Плюсове и минуси на цялостна подмяна на окабеляването

Създайте схема на окабеляване

На този етап е необходимо да се обмисли схемата на кабелните кабели за въздух и на закрито. Необходимо е също така правилно да се проектира заземяваща система, която ще бъде разположена на мястото на къщата. Препоръчваме ви да се запознаете със следните опции:Проста схема на окабеляване за помещения

Графична диаграма

220V схема на електрически панел

 

Диаграма на електрически панел 380V

Що се отнася до заземяването, по-добре е да се даде предпочитание на системата "триъгълник":

Защита от затворен кръг

Заземяването в частна къща обикновено се прави така: три метални щифта (или ъгли) се задвижват на равни разстояния един от друг, така че да са в върховете на триъгълника, след това да бъдат заварени с метална лента - получавате заземяващ превключвател, на който можете да положите жицата от щита. Подробности за това как да направите заземяване говорихме в статията:https://our.electricianexp.com/pravilnoe-zazemlenie-v-chastnom-dome.html.

След като създадете проекта, можете да продължите към изчисляването на материалите и избора на най-подходящите елементи за подмяна на окабеляването в къщата със собствените си ръце.

Пребройте и изберете материали

Материали за електрическа инсталация

 

Първото нещо, което трябва да изчислите, е напречното сечение на кабела, който ще премине през въздуха и вътре в хола. Този етап е много важен, защотоИменно поради диаметъра на сърцевината окабеляването в частна къща се подменя (старата линия, най-вероятно с малки по размер алуминиеви проводници). Изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност, дължина и ток прост, така че тук можете лесно да се справите без помощта на съветник.

В частна къща от разклонителните кутии окабеляването ще бъде разделено на няколко групи от различни секции:

 • за осветление - 1,5 мм2;
 • за контакти - 2,5 мм2;
 • за мощни електрически уреди (например бойлер) - 4-6 мм2;

Важно! За да свържете мощни електрически уреди, ние полагаме жица, изчислена според изискванията за натоварване и ток, например, за свързване на еднофазна електрическа печка, съгласно SP 31.110-2003, е необходимо да се полага кабел със сечение най-малко 6 квадратни метра. мм. Във всеки случай, предварително изчислете секцията за захранване.

Трябва да се отбележи, че окабеляването може да се извърши както по открит, така и скрит начин. Коя опция да изберете при подмяна зависи от вас да решите. Ако обаче тухлена сграда има много повече предимства, скрито окабеляванеследователно технологията ще бъде представена допирно към този метод. Ако решите да замените окабеляването в дървена къща, е по-добре да използвате отворено трасе на кабела.

Що се отнася до защитната автоматизация - RCD и прекъсвач, те са избрани за всяка група проводници поотделно. 10-амперен прекъсвач е свързан към осветлението, 16А към гнездата, а към домакинските уреди с висока мощност те са свързани към прекъсвач, който съответства на консумирания от устройствата ток. Как да преобразувате захранването в ток и обратно, описахме в статията: https://our.electricianexp.com/kak-perevesti-ampery-v-kilovatty-i-obratno.html.

Всички линии са защитени от групови RCD, техният ток може да бъде изчислен, но в повечето случаи използват неизказаното правило - диференциален ток (известен още като изключителен ток или ток на изтичане) на групови RCD:

 • за банята - 10-30 mA;
 • за други помещения - 30 mA (според PUE 7.1.79);
 • вход 100-300 mA (съгласно PUE 7.1.84).

Номиналният ток на RCD трябва да бъде равен или една стъпка по-голям от този на прекъсвачите, които защитават тази верига. Това означава, че ако машината е на 16А, тогава RCD трябва да е на 16 или 25А. Изчисляването на тока на изтичане на RCD за отделни устройства и изтичане на мрежа се извършва съгласно PUE 7.1.83.

Препоръчва се да се използват висококачествени гнезда и превключватели, така че да могат да издържат и на текущи товари (амперната маркировка е посочена в случая). За открито окабеляване в къщата трябва допълнително да закупите гофриране, кабелни канали или електрически первази, в зависимост от това какво изберете във вашия случай. След като изберете всички компоненти, можете да преброите техния брой и да отидете да пазарувате.

Изтрийте стария ред

На този етап вече директно започвате да подменяте окабеляването в частна къща със собствените си ръце. Първо, изключете захранването на входа на корпуса (обикновено в коридора е инсталиран разпределителен панел). След това освобождавате стаите от мебели за безпроблемен ремонт.Демонтаж на старите електрически мрежи

Старото окабеляване трябва да бъде напълно сменено, като се започне от разклонителните кутии. Ако по някаква причина е невъзможно да издърпате кабела от портата, по-добре е да го оставите само внимателно изолиран от двете страни. Старите плафони могат да се използват за нова електрическа инсталация, ако сте доволни от предишното местоположение на превключвателите и контактите. Ако искате да промените пистата, пробийте нови канали според създадената схема. Веднага след като бъде премахната цялата стара линия, можете да пристъпите към полагане на нова.

Първи стъпки към инсталационните работи

В детайли монтаж на електрическо окабеляване в къщата Разгледахме в съответната статия, с която препоръчваме да се запознаете. За да разберем сложността на работата, ние ви предоставяме кратка стъпка по стъпка инструкция за подмяна на окабеляването в къщата:

 1. Подготвят се стени: с молив и ниво на сградата маршрутът на окабеляване се маркира в съответствие с начертаната схема.маркиране
 2. Шлайф или фаска (показана на снимката) създава канали в стената, които ще служат като седалка за целия електропровод. Между другото, можете направете сами чипъросвен ако разбира се няма желание.Използване на фаска
 3. Инсталирани гнезда и разклонителни кутии.Монтаж на гнездо
 4. Кабелът е фиксиран в портите с помощта на специални скоби или алабастър (не бързайте да измазвате стените, защото е по-добре да направите това, след като подмяната на окабеляването в къщата е напълно завършена).Полагане на нова линия в стробите
 5. Инсталирани са гнезда и превключватели.Изход на ток
 6. Свързана е защитна автоматизация в разпределителното табло.Инсталиране на автоматизация

Проверете окабеляването

Когато напълно завършите подмяната на окабеляването в частна къща, ще е необходимо да извършите проверка за проверка на готовата линия. Можете да използвате мултицет и индикаторна отвертка за това. Последната опция ще ви позволи да проверите напрежението в контакти и други електрически точки, но е по-добре да наберете с мултицет, за да сте сигурни, че няма късо съединение в окабеляването.С помощта на индикаторна отвертка

Ако устройството не показва грешки, стените могат да бъдат замазани и да се пристъпи към декоративното покритие. И накрая, препоръчваме ви да прегледате стъпка по стъпка инструкциите за подмяна на електрическото окабеляване:

Видео инструкция за подмяна на окабеляване в сглобяема къща (вътрешните работи са подобни)

Това е цялата технология за подмяна на окабеляването в къщата със собствените си ръце! Надяваме се, че информацията беше разбираема и полезна за вас!

Свързан материал:

Плюсове и минуси на цялостна подмяна на окабеляването

Видео инструкция за подмяна на окабеляване в сглобяема къща (вътрешните работи са подобни)

(7 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • EUGA

  Много полезна статия. Хареса ми дизайна и снимката.

  отговор

Добавете коментар