Преглед на характеристиките на лампите с нажежаема жичка

Легендарните крушки на Илич могат да бъдат наречени класика от жанра, „динозаври“ на източници на светлина, защото Патент за тяхното създаване е приет още през 1879г. По-нататък ще разгледаме основните технически характеристики на лампи с нажежаема жичка, видове, както и плюсовете и минусите на домашната употреба.

Устройство за източник на светлинаУстройството с нажежаема лампа включва стъклена крушка, съдържаща волфрамова нишка и инертен газ (ксенон, криптон или аргон). Резбата е инсталирана на специални опори и електроди, през които преминава електрически ток (можете визуално да видите структурата на снимката по-горе). Когато завиете капачката в патрона, електричеството преминава към волфрамовата нишка, която свети и излъчва светлина. Това е принципът на работа на крушката.

особеност

Основните технически характеристики на лампа с нажежаема жичка:

 • обхват на мощността - от 25 до 150 W (за битова употреба) до 1000 W;
 • температурата на волфрамовата нишка в рамките на 3000 градуса;
 • светлинен изход - от 9 до 19 Lm / 1 W (например светлинният поток на лампа с нажежаема жичка от 40 W може да варира от 415 до 460 Lm);
 • номинално напрежение - 220-230 V и 127 V;
 • честота - 50 Hz;
 • размер на цокъла - 14 mm (E14), 27 mm (E27) и 40 mm (E40);
 • експлоатационен живот или прост експлоатационен живот - при нормално напрежение около 1000 часа (220V) и 2500 часа (127 V);
 • основа - резба, щифт единичен и двоен щифт.

Технически характеристики на домакински лампи с нажежаема жичка:

Разбрахме параметрите, сега нека поговорим за сортовете.

вид

Днес има широка гама крушки, които са разделени според следните критерии:

 • форма на крушка (сферична, цилиндрична, тръбна, сферична и др.);
 • покритие с колба (прозрачно, огледало, непрозрачно);
 • предназначение (общо, локално, кварцово-халогенно);
 • пълнител с колба (вакуум, аргон, ксенон, криптон, халоген и др.).

Помислете снимката и характеристиките на най-популярните видове лампи с нажежаема жичка.

Прозрачният е най-често срещаният вариант. Такива продукти са най-евтините и най-малко ефективни, защото светлинният поток се разсейва неравномерно. Липсата на прозрачни колби е, че светлината „удря“ очите.Прозрачна колба Огледалните колби са по-ефективни, защото покритието създава насочен светлинен поток. Такива продукти са популярни при осветление на витрини и търговски площи. Огледална колба Матовите правят осветлението по-меко и разпръснато, което създава благоприятни условия за работа и почивка, когато светлината е включена. Замразена колба Продуктите за локално осветление работят при напрежение 12-24-38 волта, което е необходимо за създаване на безопасни условия на труд. Такива източници на светлина могат да се използват за осветяване на контролната яма, когато монтаж на електрическо окабеляване в гаража.

маркиране

Маркирането на лампи с нажежаема жичка има формата: Частта от първата буква е конструктивната характеристика и физичните свойства на продукта (B - аргон биеличен, B - вакуум, моно-спирален аргон, напълнен с газ, BK - навити криптон, ML - в колбата с мляко, MT - матова колба, O - опалова колба). Частта втора буква е предназначението на продукта (F - железопътна линия, SM - самолет, KM - комутатор, A - автомобил, ПЖ - прожектор). Първата цифрова част е номиналното напрежение и мощност. Втората цифра е ревизионният номер. Например маркирането B235 - 245-60 означава, че продуктът е двуспирален, работи при напрежение 245 V и има мощност 60 вата.

достойнство

Основното предимство на лампите с нажежаема жичка е най-ниската цена на продуктите в сравнение с конкурентите (светодиоди, халогенни лампи и т.н.). Освен това могат да бъдат разграничени редица предимства, които са причина за избора на следните източници на светлина:

 • Те могат да работят нормално при ниски температури, поради което се използват примонтаж на улично осветление.
 • С малки скокове на захранването, продуктът не се проваля.
 • Те работят дори при много ниско напрежение (само интензитетът на светлината ще намалее).
 • Разнообразието и мощността на продуктите има широк диапазон, така че можете да изберете продукта, който е подходящ за определени условия на работа.
 • Те могат да функционират нормално при висока влажност.
 • Свържете се с мрежата без допълнително оборудване.
 • Превъзхождайте заредени с газ източници на светлина за безопасност. Ако енергоспестяващата лампа се счупи, спешно е да се извърши набор от мерки за проветряване на помещенията и химическа обработка на повърхността.

недостатъци

Основният недостатък на лампите с нажежаема жичка е ниската светлинна мощност и преобладаването на червени и жълти цветни нюанси в спектъра. Освен това има още няколко недостатъка:

 1. Продуктът има малък експлоатационен живот, който се намалява, когато номиналното напрежение се отклони от мрежата.
 2. Колбата е много крехка, поради което се използва само в комбинация с таван. Препоръчваме ви да прочетете полезния съвет за как да развиете счупена крушка.
 3. Не пестете електричество.

Така че проучихме техническите характеристики на лампите с нажежаема жичка, типовете и маркировките. Надяваме се тази информация да е била полезна и разбираема за вас!

Подобни материали:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар