Как да проведем окабеляване в къщата от SIP панели

Лесно издигнати сгради, изработени от SIP панели, които се използват от доста време в Канада, могат да се намерят и в домашни открити пространства. Такива дизайни са много топли и също така бързо издигнати от екип занаятчии. В тази статия ще ви разкажем как окабеляването в къщата трябва да бъде направено от SIP панели, какви норми трябва да се ръководят и какво е важно да се вземе предвид.

Опасност от дизайна

Първоначално трябва да се отбележи, че SIP панелите са направени от две OSB дъски, между които има слой пяна. Както разбирате, такива конструкции са запалими, така че е важно да се погрижите за пожарната безопасност, преди да инсталирате окабеляването в къщата SIP.

Канадска строителна технология

Факт е, че с късо съединение, мрежови задръствания, ток за изтичане и образование електрическа дъга може да се случи окабеляване на запалването и самия сандвич, от който са направени стените. В резултат на това след няколко минути сградата може напълно да изгори. За да предотвратите това да се случи, трябва да знаете как правилно да публикувате и как да го защитите. Ще поговорим за това допълнително.

За какво говорят SNiP и PUE?

Когато изграждате къща от SIP панели, както и последващото окабеляване на електротехник, трябва да се ръководите от поне два документа: строителни норми и правила, както и правила за електрическа инсталация (7-мо издание).

Относно нашия въпрос, в SP 31-105-2002 (параграф 13.5.1) се казва, че в къщи SIP окабеляването трябва да се извърши чрез преминаване на кабела през специални празнини в изолацията, създадена от производителя. В този случай не е необходимо допълнително да се защитава електротехникът с втулки и тръби. Основното изискване е например използването на негорими марки кабелни продукти NYM кабел или VVGng-LS.

Опитен електротехник обаче веднага ще помни, че правилата на PUE позволяват електрическо окабеляване в дървени конструкции само в метална тръба. Дори за гофрирането или метален маркуч няма въпрос (Глава 7.1, клауза 7.1.38).

Оказва се, че регулаторните документи си противоречат. И така, какво да правя в този случай? Има няколко начина за решаване на проблема и провеждане на електрическо окабеляване в къщата от SIP панели със собствените си ръце.

Методи за монтаж

Така че, ако искате да изпълните монтаж на скрито окабеляване, тогава има 2 възможности:

 1. Както е предписано в PUE, използвайте метални тръби или канали, през които да провеждате кабела от щита до всички електрически точки. Това е скъпо, отнема време и освен това отнема повече време. Не най-добрият вариант.Използването на метални тръби
 2. Направете щайга за листове от гипсокартон и дръжте електротехник под сухото строителство, Загуба в зоната на стаята, но в този случай не много големи разходи.Публикуване под GKL листове
 3. Зашийте три слоя гипсокартон: първият без профил (веднага върху SIP панела), след това вторият, в който стробът е направен за окабеляване, след което третият слой е зашит.Кабелът допълнително предпазва кабелен канал или гофриране. С тази опция за монтаж, подобряване на звукоизолацията и пожарната безопасност. Както знаете обаче, разходите са най-високи сред всички горепосочени методи за монтаж.Окабеляване в SIP къща

Видеото по-долу ясно показва как правилно да провеждате окабеляването в къщата от SIP панели с помощта на GKL листове:

Много по-просто и по-евтино е да се направи открито окабеляване в SIP къща. За целта можете да използвате кабелни канали с подходящ цвят, первази или дори да изпълнявате монтаж на антики антики (на порцеланови изолатори). Прочетете повече за правилна инсталация на открито окабеляване можете да разберете от нашата отделна статия.

За да разберете, цената на отвореното окабеляване в панелна къща от SIP панели започва от 400 на 1 квадратен метър от общата площ на къщата. За полагане на скрито окабеляване електротехниците таксуват средно 900 на 1 квадратен метър.

Как да предотвратите пожар

Е, последното, за което бих искал да говоря, е как да защитя окабеляването в къщата от SIP панели от огън. И така, има всички няколко метода, които са задължителни за употреба:

 1. Използване на негорими марки кабели (NYM или VVGNG-ls).
 2. С отворено окабеляване на електротехници, използването на кабелни канали от самогасящ се материал.
 3. Монтаж на прекъсвачкоето предпазва от късо съединение и претоварване на мрежата.
 4. RCD връзка в щитаблагодарение на това, което се прави защита срещу течове на теч.
 5. Монтаж на заземяващата верига и мълниезащита. за как да направите заземяване в къщатапрочетете в нашата отделна статия.
 6. Подреждане на пожароизвестителна система и пожарогасителна система в частна къща (не всеки може да си го позволи, по-подходящ за използване в предприятия).
 7. Подмяна на крушки с оловни крушки, По този начин можете не само да спестите от сметките за електричество, но и да предотвратите пожар, който може да бъде причинен от появата на електрическа дъга по време на късо съединение между фаза и нула в патрона.
 8. Инсталиране на защита от дъга, която реагира на възникване на електрическа дъга, незабавно изключване на напрежението в опасната зона и стартиране на автоматичната пожарогасителна система.

Що се отнася до последната точка, именно сензорите за защита от дъга се използват активно в чужбина, така че е възможно да се постави електрическо окабеляване в SIP панели, без да се използват допълнителни мерки за защита.

Както е показано на снимката по-долу, кабелът просто преминава през празнините до желаните електрически точки:

Строб в панела

Кабел без допълнителна защита

Кабел без допълнителна защита

Пробиване на дупки

Поставяне на кабели в SIP панели

Разгледахме основните точки, свързани с инсталирането на електротехници в SIP къщи. Можете да научите повече за всички етапи на електрическата инсталация от нашата отделна статия, която предоставя стъпка по стъпка инструкции за монтаж на електрическо окабеляване в къщата.

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар