Какво представлява претоварването на електрическата мрежа и какво е опасно?

Появата на задръствания в мрежата може да доведе както до малки дребни проблеми, включително например трептене на осветлението в апартамента или слаби прекъсвания в работата на електрически устройства, така и до много сериозни - запалване на захранващата мрежа в частност и на цялото помещение като цяло. Последиците от този резултат са тъжни, особено като се има предвид, че да се отървем от това явление е съвсем просто. Статията обсъжда различните причини за претоварване на захранването, както и методите за защита от тази неприятност.

Причини и решения

Основните три причини за претоварване на електрическата мрежа са:

  • прекомерно натоварване върху конкретен клон за захранване;
  • използването на електрически уреди, чиято реална мощност надвишава номиналната стойност поради повреда на електрическото пълнене;
  • ненавременна подмяна на окабеляване поради физическото му влошаване.

прекомерно натоварване

Първият случай може да се отнесе към ситуацията, когато поради включването на няколко устройства в един контакт, започват проблеми. Ако не им обърнете внимание, последствията ще са много тъжни (поне както на снимката по-долу).

И така, даваме конкретен пример: имаме гнездо за два гнезда и искаме едновременно да свържем пералня и микровълнова фурна. Общо те консумират например 3,5 киловата. Включваме и двете устройства, в коридора има щракване - светлината угасна. Автоматичен прекъсвач се задейства. Идваме при него и четем - 10 ампера. Това означава, че тази машина отрязва натоварването над тази граница и по отношение на мощността (умножаваме амперите по стандартното мрежово напрежение от 220 волта), това е 2,2 киловата. Тук вече можете да направите ужасна грешка - заменете машината с друга, с ограничение от 16 ампера и повече. Като включим отново две мощни устройства в контакта, ние усещаме неприятната миризма на изгаряне на електрическо окабеляване (това потенциално е причината за пожара, поради което грешката е ужасна). Изключваме го, поглеждаме към контакта и върху него също са гравирани 10 ампера. И отново тичаме до магазина за хардуер за нов 16 ампер гнездо, по-устойчив на претоварване. Тя със сигурност ще издържи мощността от 3500 вата.

Но само като го поставим на мястото си, ситуацията не се подобри - все още се задушаваме от пластмасовия кехлибар. Как така? Вече машината е сменена, и гнездото. Сега води тел. Вярно, той не ни проваля, но ние него. Проводникът също е елемент от електрическата мрежа и по време на строителството той беше, подобно на машината с гнездо, положен с изчисляването на натоварването върху силата на тока от 10 ампера.

За да замените жицата, ще трябва да стегнете - това вече е много старателна работа, състояща се в демонтиране на декорацията на стената на местата, където е положена. Затова сме принудени да признаем с болка в сърцата си - устройствата ще трябва да се включват отделно, а парите за по-мощно електрическо оборудване бяха пропилени. Вярно, не напълно напразно.Ще закупим мощен проводник с напречно сечение 2,5 квадратни милиметра и ще го изтеглим от щита с нова машина през кабелни канали до свеж 16 ампер гнездо. Само така външният вид ще бъде безнадеждно развален.

Моралът е, че за да осигурите защита срещу претоварване на мощността, трябва да сте сигурни, че абсолютно всички нейни елементи не са подложени на натоварвания над номиналната им стойност в определена област.

Министерство на извънредните ситуации

За това още на етапа на строителство или основен ремонт е необходимо внимателно да се планира колко електрически уреди ще се използват, как ще бъдат разположени и колко мощност ще консумират. Изберете според свободно достъпните таблици необходимото електрическо оборудване и го вземете с марж. Например, проводниците с размери 3 × 2,5 mm2 биха ни били достатъчни и ние ще преплатим и вземем 3 × 4 mm2, по-мощен изход и ще изберем правилната машина - и тогава няма да има проблеми с окабеляването в продължение на много десетилетия - ще бъде изключително трудно да се претовари такава електрическа мрежа. за как да се изчисли напречното сечение на кабела по мощност Разговаряхме в отделна статия. Препоръчваме ви също да проучите информацията за как да разделим окабеляването на групи, който е еднакво ефективен метод за защита от претоварване на захранването в апартамента и къщата.

Неизправност на електрическия уред

Ще разберем какво е и какво го заплашва. Всъщност това е специален случай на претоварване на електрическата мрежа, само тук всичко номинално се основава на науката, но всъщност мощността на устройството е надвишена. Това може да се случи по редица причини; изброяването им няма смисъл. Една защита срещу ситуацията - прекъсвач или Аварийно прекъсвачи (комбинира функциите на машината и RCD). Ако всички останали са ви равни чука коркове в щита - устройството трябва да бъде поправено или сменено.

Ненавременна подмяна на окабеляване

Всичко е ясно и тук. Ето как възниква проблемът - старите проводници в местата на контакти, завои и движения постепенно се разрушават и износват. В тези области напречното сечение на частта на живо намалява рязко и с нея пропускателната способност става по-малка. Особено за алуминий, които са запушени с всички стари апартаменти. За да се осигури защита срещу пожар, токов удар и късо съединение и, разбира се, банално претоварване на електрическата мрежа, понякога е необходим основен ремонт на окабеляването. за как да заменим окабеляването в апартамент, подробно описахме в отделна статия.

заключение

Благодарение на статията читателят разбра как да се предпази от претоварване в електрическата мрежа. Но в крайна сметка има още един сигурен метод за защита - потърсете помощта на опитен електротехник и периодично диагностицирайте мрежата за неизправности, дори ако тя е сравнително нова. Не презирайте и не щадете пари - това е животът и здравето както на вашите, така и на вашите съседи.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така разгледахме основните причини за претоварването на електропреносната мрежа, последствията от това явление, както и начините на защита у дома. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар