Как да инсталирате краен ръкав на кабел

Прекъсване на кабела - електрическо устройство, което служи за свързване на силови електрически проводници към външни и вътрешни устройства или за свързване към въздушни електропроводи. Височината на електропровода при свързване към кабела не трябва да надвишава 25 м. Надеждността на по-нататъшната работа на тези устройства, както и самата връзка зависи от качеството на инсталацията. Промишлеността произвежда захранващи кабели от хартия и пластмаса. Съответно, конекторът трябва да бъде проектиран за един или друг тип проводник. В тази статия ще ви кажем как да завършите инсталирането на кабелни краища, като предоставите стъпка по стъпка инструкции с видео урок.

Какви инструменти са необходими

Има специално подготвени комплекти за електротехници, които включват следните инструменти и аксесоари:

 • нож за рязане на монтьора;
 • четка за карти;
 • ножовка с резервни остриета;
 • клещи;
 • чук;
 • файл;
 • отвертка;
 • рулетка;
 • тестер (индикатор за напрежение);
 • газова горелка или горелка.

Електрически инструменти

Това е най-малкият комплект, който ви позволява да завършите инсталирането на края на кабела.

Процедура за инсталиране

Монтажът на кабелната кутия (както е на снимката по-долу) трябва да се извърши в съответствие с инструкциите на производителя. Той е предназначен за свързване на захранващи кабели и за свързването им към терминални устройства. В зависимост от броя на кабелните ядра се произвеждат продукти за свързване на 3, 4 и 5 жици. Диелектричен състав: за хартиена и пластмасова изолация.

Монтажът на крайния съединител трябва да се извърши от обучен работник. В условията на големите градове, за персонала, който извършва монтаж на крайни съединители, е необходимо да се премине допълнително обучение в специален учебен център. След като завърши подобни курсове, служителят получава разрешение да работи в градска среда.

Инсталиране на съединителя върху проводника

Преди да започнете инсталацията, е необходимо да проверите съответствието на кабела и наличния материал. Промишлеността произвежда продукти за монтаж на кабелни линии от различни секции и броя на ядрата.

Процедурата е следната:

 1. Плъзнете маншета върху незавършения кабел.
 2. Извършете рязане на кабела, като спазвате размерите: дължината на сърцевината, според изискванията за монтаж, е 300-800 мм, в зависимост от изискванията за свързване, изолация на лентата - 25, обвивка - 120, броня - 60, след това - капак. След рязане разтворете вените, отстранете отпечатаната хартия.
 3. Пригответе тръбните ядра по размер и ги поставете върху сърцевините, като ги избутате до края. Използвайте фенер, за да свиете тръбите, започвайки да се затопляте от основата на кабела.
 4. Загрейте кабелната обвивка до температура от около 60-70 градуса, почистете я от възможни вливания, замърсявания, изолиращо вещество, обезмаслете.
 5. Сложете ръкавица на топла черупка, като я прекарате през вените, избутайте ги.Загрейте ръкавицата от средата до основата на кабела, като наблюдавате качеството на свиване. След това загрейте ръкавицата от средата до пръстите.
 6. Носете цветни маншети върху сърцевините.
 7. Следващият етап на монтажа е много важен, защото от него зависи по-нататъшната работа на кабела. Нарежете краищата на сърцевините според размера на дълбочината на самия връх, в който ще бъдат монтирани сърцевините. Облепете голия край на проводника до метален блясък, поставете оголения край в отвора на върха и затегнете болта на върха с гаечен ключ. Връзката се счита за надеждна, при условие че оголеният край на кабела плътно пасва на върха и ако главата на болта се счупи, когато е усукана.
 8. Загрейте върха до температура от 60-70 градуса, натиснете цветния маншет и го свийте (извършете такива действия с всички ядра).
 9. Следващият етап на монтажа е инсталирането на заземител. За да инсталирате заземяващия проводник без запояване, съблечете кабелната обвивка от мръсотия, диелектрик, оксид с размери 30-35 мм. Поставете специална ренде върху него и заземяващ проводник към него. Тази жица трябва да бъде поставена отстрани на предварително подготвените краища. От наличния комплект вземете специална пружина под налягане и направете завой, като натиснете заземяващия проводник към рендето, завъртете проводника в обратна посока и увийте кабела с останалата налягане пружина. Заземеният проводник трябва да бъде плътно притиснат към обвивката. Ако технологията предвижда заземяване чрез запояване, извършете я съгласно схемата на процеса.
 10. Плъзнете маншета върху ръкавицата и я прикрепете с горелката. Загряване от ръкавици до ръба.

Монтажът на крайния кабел е завършен. По-нататъшни стъпки за тестване, свързване на готовия продукт трябва да се извършат само след охлаждане на свиващите елементи и самия кабел.

Видеоурокът по-долу показва как да инсталирате краен втулка на кабел:

След извършената работа изпълнителят трябва да проведе изпитване на съединителя от работника, както и повишено напрежение, за да провери качеството на извършената работа. Според резултатите от теста съставят акта. Примерен сертификат за кабелни съединители може да се намери в регулаторните документи за енергиен надзор.

За да се засили отговорността на изпълнителя по време на монтажа на крайните съединители, клиентът трябва да бъде наблизо и да контролира качеството директно на обекта. Въз основа на резултатите от извършената работа се съставя акт. Независимо от мнението и настроението на клиента, изпълнителят е отговорен за правилното изпълнение на работата и въвеждането в експлоатация на кабелната линия.

Тук с помощта на тази технология се извършва инсталирането на кабелни краища. Надяваме се, че нашата стъпка по стъпка инструкция с видео пример ви помогна да разберете този проблем!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар