Причини за пожаро окабеляване в апартамента

Неизправното окабеляване представлява сериозна опасност за хората и структурите, тъй като в повечето случаи това е гореща повърхност. В случай на пожар от окабеляването, първото нещо, което се опитват да открият, е кой е виновен за това и за чия сметка е необходимо да се извършват реставрационни работи. На следващо място, ние разглеждаме основните причини за пожаро окабеляване и методи за защита срещу тази опасна ситуация.

Причини за запалването на електрическото окабеляване

В случай на пренебрегване на мерките за безопасност може да възникне пожар. Той също може да доведе до сериозни последици от токов удар. Най-популярните причини за окабеляване на запалването, ще разгледаме по-долу.

Технически трудности, Важно е да следите състоянието на цялата окабеляване на мрежата, както и техните връзки. Това включва главните и разпределителните табла, тъй като именно на такива места се захранват основните кабелни трасета и се монтират различни защитни устройства. Всички устройства трябва да работят. Предварително в щитовете трябва да се монтират резервни щитове, които могат да се използват в случай на опасна ситуация (например защита срещу късо съединение). По принцип запалването на окабеляването е възможно поради лош контакт, така че трябва да обърнете специално внимание на ставите на окабеляването. За безопасност и надеждност по време на работа е необходимо да се инсталира прекъсвачи на остатъчен ток в апартамент, във фабрика или в работилници, особено там, където има висока влажност.

Преминавайки плавно от една причина към друга, трябва да се отбележи, че често запалването на окабеляването в апартамента се дължи на факта, че грешни прекъсвачи, Факт е, че целта на машината в щита е незабавно да работи с късо съединение или претоварване в мрежата. Така че по отношение на претоварването, когато избирате прекъсвач, трябва да обърнете внимание на класацията на машината, съответстваща на напречното сечение на окабеляването, за което е инсталирана, за да защити. В противен случай при претоварване кабелът в стената ще започне да се топи и може да се запали, а машината няма да работи или ще работи, когато се случи късо съединениетова може да е твърде късно и все още да доведе до пожар в къщата или апартамента.

Пожар на електрически панел

Неправилна или опасна операция, Всяко устройство има ограничение за натоварване. Причината за пожара може да бъде свързването на различни разклонители или удължителни кабели към един и същ изход. Повредените щепсели или кабели на инструмента са основна опасност. Ако малко време след включването на някакъв електрически уред в мрежата щепселът или разделителят се нагрее, това означава, че има проблем в контактните връзки.

Тей е включен

Неизправност в групата на осветлението, Осветителните устройства с времето стават причина за фокуса.Например, необходимо е да се предпази лампата с нажежаема жичка от пръски, а превключвателят от влага.

Техническите неизправности включват свързване на алуминиева тел с мед, Дори ако всичко е правилно свързано и неутралните проводници са свързани със специална лента, може да възникне пожар на електрическото окабеляване. Конзола, изработена от месингов материал, не е подходяща за такива съединения, тъй като с течение на времето се окислява, а алуминият и месингът се нагряват, което води до пожар. Ако такава връзка беше вътре в клапа, направена от запалима пластмаса, тогава последиците ще са още по-лоши, защото вместо да възпрепятства горенето, той започва да се топи и да поддържа фокуса. Възможно е да свържете алуминий с мед, ако по друг начин е възможно да се извърши електрическа инсталация. Връзката обаче трябва да бъде или чрез специални терминални блокове WAGO или с помощта на специални ръкави.

Последствия от съединението на алуминий и мед

Друга причина е нискокачествени и стари контакти, В края на краищата самият щепсел трябва плътно да влезе в контакта. Ако щепселът се нагрее или искри, изходът трябва да се смени незабавно. По-добре е да платите малко повече, но да купите качествен изход. Въпреки че на външен вид може да са еднакви, въпреки това при евтините модели пластмасата се нагрява и светва, а контактите нямат пружини за компресия. Относно, как да изберем контакти и ключове, разказахме в отделна статия.

Лош изход

Следващата причина е старо алуминиево окабеляване, В стари многоетажни сгради таблата са разположени на стълбището. Често те са в много лошо състояние, така че има особен риск от пожар. Също така, в повечето стари къщи окабеляването никога не се е променило, което означава, че вече е надживяло, изолацията става неизползваема и следователно не предпазва от късо съединение в стената. Към това можем да добавим, че сега те използват електрически уреди много повече от преди, следователно натоварването се увеличава върху стари проводници, които могат да бъдат алуминиеви и да издържат на малки натоварвания.

Днес има проблем нискокачествени електрически стоки, Тези продукти не издържат на декларирания от производителя товар. Често е необходимо да отстраните проблеми с къща или апартамент, където едва наскоро смениха окабеляването. След около няколко години изолацията на кабела се напуква и започва да се руши и това неизбежно води до пожар.

Ясно е, че някои причини за пожаро окабеляване са обсъдени във видеото:

Предотвратяване на пожар

Трябва да се прилагат различни защитни мерки, за да се запази окабеляването в добро състояние, например да се постави под мазилката, а не под лесно запалими строителни материали. Що се отнася до щитовете, по-добре е да ги изберете от метал или негорима пластмаса - това ще служи като защита срещу разпространението на огъня. Относно, как да изберем електрически щит, описахме подробно в отделна статия.

Метален електрически панел на улицата

Също така е важно да правите поне веднъж годишно одит на окабеляване: Прегледайте всички кабелни връзки в контакти, ключове, разклонителни кутии и в самия електрически панел. Навременното откриване на лоши контактни и стопени проводници е един от ефективните начини за защита от пожар.

Затягащи винтови скоби

Ако окабеляването е старо, не забравяйте да го замените с нов при най-близкия ремонт. Напукана изолация, стари гнезда, проектирани за по-малко натоварване на тока, тапи в щита. Всичко това може да предизвика пожар по всяко време. Ако няма възможност да инвестирате подмяна на окабеляване в апартамента, Не забравяйте да инсталирате машините и RCD в щита. Те ще ви спасят от огъня в точното време. Също така е желателно в дървени къщи да се постави противопожарен RCD на 100 или 300 mA като допълнителна мярка за защита.

Пожар RCD са описани подробно във видеото:

В допълнение към всичко това е важно да знаете и никога да не се повтаряте типични грешки в окабеляванетоза които писахме отделно.Например, лошо направеното усукване може да причини късо съединение и по-нататъшно запалване на електрическото окабеляване. Следователно, усукване не е необходимо да се прави изобщо.

И разбира се, ако апартаментът мирише на изгоряло окабеляване и вие сами не сте в състояние да намерите и отстраните неизправността, не забравяйте да се обадите на електротехник, като предварително сте изключили машините в щита.

Как и какво да се сложи горящо електрическо окабеляване

За да гасите изгарянето на окабеляването, е необходимо да използвате специални ефективни противопожарни средства. Необходимо е да се разбере добре какво да се прави, как да се гаси, каква трябва да бъде процедурата и кой пожарогасител е приложим за гасене на окабеляване.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че ако окабеляването се захранва, е строго забранено да го гасите с вода. Поради факта, че водата е идеален проводник на ток, този, който ще полива с вода, определено ще получи токов удар. Ако е възможно да изключите захранването, можете да използвате пясък, вода или пожарогасител. В случай обаче, че не е възможно да изключите захранването, се използва само пожарогасител клас Е. Класът е маркиран върху тялото на пожарогасителя.

Класове по пожар

За да се гасят изгарящите електрически проводници, се използват въглероден диоксид, аерозол и прахови пожарогасителни средства. Използват се за гасене под напрежение до 1000 волта. Ако напрежението е по-високо, мрежата трябва да бъде изключена. В никакъв случай не трябва да използвате пожарогасител с пяна-въздух или пяна-химически за гасене под напрежение. Повече за какви пожарогасители се използват за гасене на електрически инсталации, разказахме в отделна статия.

Затова разгледахме защо в апартамента има пожарно окабеляване и как да се предпазите от тази опасна ситуация. Надяваме се, че предоставената информация ви е била полезна и ви накара да помислите за прилагането на редица препоръки!

Със сигурност не знаете:

(8 гласа)
Зареждане...

Добави коментар