Какво трябва да бъде осветлението в банята?

Днес бих искал да поговоря с вас за това какво трябва да бъде осветлението в банята и какви опции се използват най-добре. Не забравяйте да разгледате препоръките по-долу, които засягат повече от просто свързваща светлина в банята, но и общите нюанси на електрическата работа!

Основни изисквания

Тъй като банята е зона с висока влажност, кога електрическо окабеляване и осветлението трябва да се грижи за безопасността, която е за защита от токов удар.

Светъл интериор на стаята

Трябва също да се има предвид, че тук, в допълнение към процеса на къпане, момичетата нанасят грим, а мъжете се бръснат. Въз основа на това светлината трябва да е подходяща, тоест възможно най-близка до естествената.

По време на електрическата работа следните изисквания за осветление на банята са:

 1. Окабеляването трябва да се извърши по скрит начин.
 2. Монтаж на разклонителна кутия според GOST, да се направи извън помещението (същите изисквания са наложени на превключвателите).
 3. Всички електрически уреди трябва да са водоустойчиви, със степен на защита най-малко IP 44 (но по-добре IP 67).
 4. Не забравяйте да приложите RCD инсталациякоето предпазва от текущи течове.
 5. Внимавайте за качественото заземяване на всички електрически уреди и елементи на окабеляване (контакти, ключове и др.).
 6. Използвайте запечатани клемни блокове, за да свържете проводниците.
 7. Ако решите да положите кабела по отворен начин (например в перваза на окачен таван), защитете го с пластмасова тръба или гофриране.
 8. Осветителни тела за банята трябва да бъде не само таван, но и стена (над огледалото). Можете да научите повече за тях, като кликнете върху съответния линк.
 9. За осветление използвайте само LED и халогенни лампи, Те са по-безопасни, освен това имат дълъг експлоатационен живот и имат енергоспестяващи свойства.
 10. Гнездата, ключовете и електрическите уреди трябва да са на най-малко 2,5 метра от водата. Продуктите, устойчиви на влага, могат да бъдат монтирани по-близо (до 0,6 метра)
 11. Важно правило е, че не трябва да има удължителни кабели (просто, носещи), електрическите уреди трябва да бъдат свързани директно към електрическия контакт.

Най-ефективните опции

Измислихме изискванията, сега нека поговорим за опциите за осветление в банята. Както казахме, тела могат да бъдат монтирани на тавана и по стените. В просторни помещения се препоръчва допълнително да се поставят продукти на открито (фенерчета и подови лампи).

Таванните светлини трябва да бъдат поставени на няколко места. „Пътят на дядо“ - инсталирането на лампа в средата на стаята изобщо не е разумно, защото основното количество светлина може да не достигне необходимата област. Например, ако ваната има завеси или душ кабина, тогава светещият поток няма да достигне до пълното място за къпане и ще направи този процес по-малко удобен.Най-добре е да инсталирате таванни светлини над банята и над огледалото, ако зоната позволява. От продуктите се препоръчва да се даде предпочитание на прожектори (по-долу на снимката), водоустойчиви сенници и насочени светлини.

Фото тавани светлини

Що се отнася до стенните лампи, те трябва да бъдат в онези области, които се нуждаят от висококачествено осветление. По правило това е мястото над огледалото и рафтовете, ако има такива. В този случай е най-добре да се упражнявате монтаж на брави както и сенници за стени и тавани.

Използване на стена

Моля, обърнете внимание, че е забранено инсталирането на брави над ваната. В някои случаи крушката се счупва поради контакт на вода с горещ абажур (ако продуктът е китайски). Развийте спуканата крушка ще бъде малко проблематично.

Подови лампи се използват изключително за декоративни цели. Те могат да имат креативен дизайн, който е „връхната точка“ на интериора. Най-често се използват таблети, монтирани на пода, както и хромирани подови лампи. За осветяване на малка баня, подови лампи изобщо няма да са от значение, защото заемат много място.

Използване на подови прожектори

На вашето внимание визуален пример за видео:

Видео инструкция за правилно осветление на банята

Полезни съвети

Много често по време на електрическа работа електрическите новаци правят много прости грешки, които могат да причинят големи проблеми в бъдеще. На читателитеmy.electricianexp»Спокойни ли сте за свършената работа, представяме на вашето внимание следните съвети за създаване на осветление в банята:

 1. Внимавайте за правилното свързване на контактите, ако свържете фазата към нула, ще има късо съединение и токов удар. За да предотвратите тази грешка, проверете цветни кодове.Правилно свързване на проводника по цвят
 2. Ако решите инсталирате изход близо до мивката (за свързване на сешоар), закупете продукт със защитен капак, както е показано на снимката.Водонепроницаем цокъл със защитно покритие
 3. За осветление в банята закупете извънгабаритен кабел. Най-често за група с розетки VVGng кабел 3 * 2.5, а за осветителни тела VVGng 3 * 1.5. Ако напречното сечение е по-малко от необходимото според изчисленията, след известно време окабеляването ще започне да се топи и това ще доведе до неговото спонтанно изгаряне (и съответно, късо съединение).Секция VVGng кабел
 4. Не забравяйте да маркирате всички групи проводници с етикети с етикети "гнезда", "светлини" и т.н. Много често по време на ремонтните работи електротехниците прекарват много време в търсене на неуспешна линия. За маркиране е най-добре да използвате камбрик (цветни свиващи тръби) и обикновени маркировки на хартия.Подписани проводни групи
 5. Ако ще бъдеш инсталирайте прожектори в окачен или окачен таван, за стандартна баня трябва да има поне 6.Тавани прожектори
 6. За да увеличите визуално стая и да направите осветлението по-ефективно, инсталирайте огледало и насочете няколко крушки към него, както е показано в примера. Тази опция е идеална за баня в Хрушчов с нисък таван.Визуално увеличаване на пространството с огледало
 7. Друг важен момент - създайте допълнителни система за изравняване на потенциала, Тази система е спомагателно заземяване на електрически уреди. Състои се от тел, който е прикрепен към корпусите, мивките и щрангове в банята. Проводникът е изложен и прикрепен към метални части, които трябва да бъдат заземени.Диаграма на системата за управление на потенциала
 8. Поставете електрически контакти на 100 см над пода. такъв височина на изхода най-удобните и безопасни за употреба продукти.Препоръчителна височина на изхода
 9. Освен това инсталирайте хигростат, който ще контролира влажността в помещението. Ако тази стойност е висока (или по-скоро опасна за работата на електрически уреди), гиростатът ще стартира вентилатор, който ще изсуши помещението.жиростат
 10. Свържете също така система за защита от течове, която автоматично ще блокира потока на водата, когато се появят течове в тръбите.Система за защита от течове

Това е всичко, което исках да разкажа за изискванията и съветите за инсталиране на осветление в банята със собствените си ръце. Надяваме се, че информацията е била достъпна за вас и полезна. Препоръчваме ви също да прочетете статията: монтаж на осветление в апартамента!

Видео инструкция за правилно осветление на банята

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар