Какво е система за изравняване на потенциала и защо е необходимо

Когато разгледахме поради което електрическият удар в банята, тогава един от важните моменти при решаването на проблема беше създаването на специална система, която ще изравни електрическите потенциали на металните предмети. Най-често тази опция осигурява защита срещу токов удар в апартаментите, но не винаги работи, особено в по-старите жилищни сгради. След това ясно ще опишем какво представлява потенциалната система за изравняване (SOE), какво се случва и какво е също толкова важно - как да направите защитна верига със собствените си ръце.

уговорена среща

Първо, нека поговорим защо се нуждаете от супа в апартамента. Факт е, че всички метални предмети са токови проводници, което е известно от училищния курс по физика. В апартаментите такива обекти са тръби за захранване със студена и топла вода, отопление за кърпа, дренаж, отоплителна система, кутии за електрически уреди и дори вентилационни канали. Както знаете, металните тръби и другите комунални услуги са свързани помежду си. Ако разликата в електрическите потенциали се образува между два метални предмета, например душ кабина и отоплителна батерия, тогава човек, който докосва два обекта едновременно, може да бъде изключително опасен. Това се дължи на факта, че тялото ще действа като джъмпер между комуникациите, а токът ще тече през човек от обект с голям потенциал към този, който е по-малък.

Типичен случай на такава опасност е появата на различни потенциали по водопровода и канализационните тръби. ако текущ теч ще се появи на водопроводи, когато се къпете в банята, вероятността от токов удар ще бъде изключително висока. Причината за това е изпускането на вода и едновременното докосване на чешмата. Водата в този случай ще се превърне в проводник от канализацията към водопроводи и вие ще станете този джъмпер. Можете ясно да видите опасната ситуация на снимката по-долу:

Причина за токов удар

За да избегнем такъв проблем, просто се нуждаем от система за изравняване на потенциала в апартамента.

сортове

Има основна система за изравняване на потенциалите (OSUP) и допълнителни (DSUP).

Според Глава 1.7 от ПУП (т.1.7.82) основната система за изравняване на потенциала в електрически инсталации до 1 kV трябва да свързва следните проводими части (виж фигурата по-долу):

 • нулев защитен PE- или PEN-проводник на захранващата линия в системата TN;
 • заземяващ проводник, свързан към заземяващото устройство на електрическата инсталация в системите ТО и TT ,
 • заземяващ проводник, свързан към заземител с многократно заземяване на входа на сградата (ако има заземяващ проводник);
 • метални тръби на комуникации, включени в сградата: топла и студена вода, канализация, отопление, газ и др.

Потенциална система за изравняване

Когато всички тези елементи бяха комбинирани, човек не можеше да се страхува от опасността от появата на различни потенциали през изминалите години, но днес ситуацията е различна.Това се дължи на факта, че наскоро собствениците на апартаменти преминаха от метални отоплителни тръби към пластмасови, или по-скоро полипропиленови. В резултат пластмасата нарушава защитната верига и може да възникне потенциална разлика между различни комуникации в банята, например водопроводни и отоплени релси за кърпи.

Основна снимка за супа

Друг проблем с използването само на OSUP - при голяма дължина на комуникациите (многоетажни сгради), електрическият потенциал на една и съща тръба на първия и десетия етаж ще се различава значително, което също е опасна ситуация. Ето защо, заедно с основната EMS, те създават допълнително, индивидуално за всеки апартамент.

Допълнителна система за изравняване на потенциала е разположена в банята и съчетава следните елементи:

 • баня или душ кабина;
 • отоплена кърпа;
 • водопроводни и газови тръби;
 • канализационна система;
 • вентилация, ако в стаята влезе метална кутия;
 • нулеви защитни проводници в системата TN и защитни заземяващи проводници в IT и TT системи, включително защитни проводници на щепселни контакти (ПУЭ т. 1.7.83).

Всеки системен обект трябва да бъде свързан с отделен едножилен меден проводник, другият край на който се показва в полето за изравняване на потенциала (PLC), както е показано на снимката по-долу:

PRSPs

Веднага обърнете вашето внимание на няколко изисквания, които се прилагат към допълнителна система за изравняване на потенциала в съответствие с правилата и разпоредбите PUE:

 1. Забранено е свързването на DCS елементи с контур.
 2. Категорично е забранено създаването на допълнителна система за управление, ако апартаментът няма заземяваща верига (заземяването се извършва според системата TN-C).
 3. DCS трябва да бъде неразделна по цялата дължина от клемната кутия в банята до панела на апартамента. Включването във веригата на всяко комутационно оборудване е забранено.

Така разгледахме от какво се състои основната и допълнителна система за изравняване на потенциала. Ако нямате локална защитна верига във вашия апартамент, тогава ще ви кажем как сами да си направите система за управление.

Извършваме монтаж

Инсталирането на допълнителни EMS (нарича се още локално) е лесно за изпълнение. Препоръчително е да се извършва такава работа на етапа на основен ремонт, като проводникът от кутията (PMC) до щита трябва да се държи в замазката на пода. Така че, първо трябва да подготвите следните материали:

 1. Клемна кутия със специална медна шина - ШДУП, както е на снимката по-долу.
 2. Едноядрен проводник от мед, напречно сечение 2.5; 4 и 6 мм2, Препоръчителна употреба тел PV-1 и PV-3.
 3. Системи за фиксиране - скоби, болтове, контактни венчелистчета. Необходими за свързване на проводниците на системата за изравняване на потенциала към тръби и метални корпуси.

След като подготвите такъв малък набор от DSUP, можете да продължите с инсталацията. На първо място, се препоръчва да се състави схема за потенциално изравняване, според която ще свържете всички елементи. Също така на диаграмата можете да скицирате на местата, където проводникът ще премине от клемната кутия към заземяващата шина в щита. Можете да видите примери за проекти за апартамент на плановете по-долу:

Устройството функционално DSUP

Кутия, извадена от стаята

След това трябва да подготвите комуникациите за връзка - за почистване на малка площ под скобата на тръбата до метален блясък. Това е необходимо, така че контактът да е надежден и системата за изравняване на потенциала да работи в опасна ситуация.

След това трябва да свържете всеки елемент с отделен проводник. Ако в райони няма вероятност от механични повреди на жицата, можете да използвате 2,5 мм проводник за изравняване2, Когато вероятността от повреда е, макар и незначителна, е по-добре да се играе безопасно и да се използва жица с напречно сечение от 4 квадрата. Всички проводници се поставят в PMC и се фиксират надеждно към шината. Между другото, се препоръчва да изберете клемната кутия за монтаж в банята с IP степен на защита 54 или по-висока. 6 mm тел се изтегля от шината2да се полага към щита на корпуса.Тук има и специфично изискване - този проводник не трябва да пресича други кабелни линии, например, ако решите провеждайте електрическо окабеляване в пода.

В края проводникът е свързан към заземяващата шина в щита, върху която е завършена инсталацията на допълнителната система за изравняване на потенциала. Препоръчваме ви да го направите безопасно и да се обадите на електротехник, така че той да провери работата на системата с тестер и визуална проверка!

Това беше всичко, което исках да ви кажа за това как да направите DCM в банята със собствените си ръце. Надяваме се, че информацията и диаграмите бяха ясни.

Ще бъде интересно да прочетете:

(7 гласа)
Зареждане...

8 коментара

 • Никита

  Добър час!

  Кажете ми, има ли нужда от DCAP, ако всички потребители в банята са свързани чрез контакти с заземител, а тези от своя страна са свързани към заземителната шина в панела?

  Отговарям
  • Сергей

   Да, има. PUE 7.1.88. Трябва да се свърже допълнителна система за изравняване на потенциала към всички достъпни отворени проводими части на стационарни електрически инсталации, проводящи части на трети страни и нулеви защитни проводници на цялото електрическо оборудване (включително щепселните контакти).
   За бани и душове допълнителна система за изравняване на потенциала е задължителна и трябва да включва, inter alia, свързването на проводящи части на трети страни, които се простират извън помещенията. Ако няма електрическо оборудване с нулеви защитни проводници, свързани към системата за изравняване на потенциала, тогава системата за изравняване на потенциала трябва да бъде свързана към PE шината (клемата) на входа. Елементите за подово отопление трябва да бъдат покрити със заземена метална мрежа или заземена метална обвивка, свързана към потенциална система за изравняване. Като допълнителна защита
   за нагревателни елементи се препоръчва да се използва RCD за токове до 30 mA.
   Не е позволено използването на локални изравнителни системи за сауни, бани и душове.

   Отговарям
 • победител

  Снимките са подвеждащи - невъзможно е да се запише в цикъл, но в последната снимка очевидно се използва цикъл ... Разклонителна кутия - означава DCS или обикновен апартамент? Написано е, че системата за управление трябва да бъде свързана към панела на апартамента, а на снимката към него са подходящи както гнездата, така и осветлението ....
  Ще бъда много благодарен, ако обясните защо е невъзможно да се използва локално изравняване на потенциалните системи (т.е. DCES) за сауни, вани и душове според EMP;

  Отговарям
  • Admin

   Не подвеждайте хората! Според PUE 7.1.88, не е позволено да се използва LOCAL SOUP в изброените помещения и не е допълнително! Местната система не се свързва със земята. Моето мнение е, че забраната е свързана с факта, че в случай на опасно напрежение в случай на използване на локалната система за управление, всички свързани обекти ще се захранват!
   Що се отнася до веригата на маргаритките на земята, забраните в документите не успях да намеря, но има изисквания за осигуряване на непрекъснатостта на неутралния проводник.

   Въпросът е, че е по-добре да инсталирате потенциална изравнителна кутия (PLC) и да заземете всичко от нея с отделни проводници. Но също така е възможно да се свържете с кабел, без да се счупи жицата, например да се премахне изолация върху част от проводника и да се образува „пръстен“ за завинтване, запояване и разклоняване.

   DSPM е свързан със земята, нали? И така, защо открихте факта, че "земните" проводници на електрическото оборудване са свързани към една и съща земя?
   Същият PUE 7.1.88 казва:
   „Към системата за изравняване на потенциала трябва да бъдат свързани всички достъпни отворени проводими части на стационарни електрически инсталации, проводящи части на трети страни и нулеви защитни проводници на цялото електрическо оборудване (включително щепселните контакти).“

   Отговарям
 • Евгений Борисович

  Повтарям въпроса на Виктор:

  „Ще бъда много благодарен, ако обясните защо е невъзможно да се използват локални изравнителни системи за потенциално изравняване (т.е. DCAP) за сауни, вани и душове според EMP?

  Отговарям
  • Admin

   - отговори Виктор.

   Отговарям
   • Евгений Борисович

    Нека да разгледаме какво представлява „Системата за локално изравняване на потенциалите“, „OSUP“, „DSUP“ и какво е свързано. Какво ще кажете за GZSch, какво за PE проводника, получен след разделянето на PEN на PE и N в системата за захранване NT-C, намален до NT-C-S след разделянето на PEN, използвайки пример в частна къща. Твърде много имена и много мнения, което предизвиква объркване.

    Оказва се, че на вашия сайт едно нещо е различно от другото ... Бих искал статия с конкретни обосновки и откъси от PUE и техните коментари към всеки елемент, даден в статията, ако статията със сигурност съществува. Тогава мисля, че няма да има разногласия с публикации от други сайтове и излишни въпроси от читателите на този ресурс.

    отговор
 • бебе

  И ако банята е акрилна, тогава какво е заземено?

  отговор

Добавете коментар