Как да направите LED осветление в къщата и апартамента?

LED осветлението се появи на пазара на електрически стоки сравнително наскоро. За този кратък период от време светодиодите бързо станаха лидери в продажбите, измествайки класическите лампи Illich, както и халогенните и флуоресцентни източници на светлина.

Оригинална идея за интериора

Предимствата на продукта са, както следва:

  • високи енергоспестяващи свойства (можем да кажем, че най-високата сред всички съществуващи източници на светлина);
  • не замърсяват околната среда (за разлика от живачните лампи);
  • експлоатационен живот може да достигне до 15 години (едно от най-важните предимства);
  • висока светлинна мощност;
  • лесна инсталация и поддръжка на осветителната система;
  • имат минимален топлопренос (за разлика от тях лампи с нажежаема жичкакоито превръщат по-голямата част от електричеството в топлина, а не в светлина);
  • калъфът е с висока якост;
  • може да се използва на места с висока влажност и прах.

Що се отнася до недостатъците, той сам - твърде висока цена. Лично нашето мнение е склонено към факта, че този недостатък изобщо не е убедителен. Това се дължи на факта, че лампата бързо се изплаща поради високите енергоспестяващи свойства. Обобщавайки и претегляйки всички плюсове и минуси, можем да кажем, че предимствата на LED осветлението за апартамент и къща са много по-значителни от минусите.

Къде е по-добре да се използва?

Днес инсталирането на LED осветление може да се използва навсякъде: в къща, апартамент, ландшафтен дизайн, декорация на автомобили и дори в промишлени помещения. Що се отнася до интериора, LED осветлението е най-добре инсталирано в хола, в антрето, в спалнята и в кухнята.

Дневната (всъщност като залата) е място за приятели, както и стая, където можете да седнете и да гледате телевизия. По правило интериорът на хола включва различни "акценти" - ниши в стената, шкафове с аксесоари и т.н. Тук те могат да бъдат красиво осветени с LED лента.

В кухнята, всъщност, както и в спалнята, много често се използва скрито осветление на тавана, За да го инсталирате, трябва да направите корниз и след това да поставите същата LED лента вътре.

Що се отнася до коридора и банята, тук е необходимо инсталирайте прожектори, Лентата в този случай не е много подходяща за прилагане.

Основи на изчислението

Преди да направите LED осветление в апартамент или къща, е необходимо да направите подходящи изчисления, за да разберете количеството и вида на необходимия материал. Когато подменяте тела (например решавате да замените халогенни лампи LED) напълно променят окабеляването няма смисъл. Обикновено подмяната се извършва, ако новото оборудване е по-мощно от старото, а в нашия случай диодите ще консумират още по-малко електроенергия. Това е добре, защото няма нужда да се упражнявате изчисляване на секцията на кабела, както и да придобият нови елементи за окабеляване. Всичко, от което се нуждаете, е да изчислите мощността на лентата, която ще бъде достатъчна за стаята, или да изберете правилния брой прожектори.

Обръщаме вашето внимание на факта, че днес има много безплатни софтуер за изчисляване на LED осветление в апартамент и селска къща. Те включват много критерии за изчисляване на необходимия светлинен поток: площта на помещението, материалът и цвета на стените, размерите и местоположението на прозорците и т.н.

Ако искате ръчно да извършите изчислението, тогава представяме на вашето внимание два етапа, съставляващи това събитие.

Стъпка 1 - Избор на правилното захранване за лентата

За да работи LED лентата, се нуждаете от захранване (PSU), през което токът ще тече от мрежата.

Захранване за LED лента

Захранване

За правилно изберете захранване За да инсталирате LED осветление в апартамент, първо трябва да изчислите консумацията на енергия на лентата. Всеки продукт има свои собствени характеристики: работно напрежение, дължина, консумация на енергия 1 метър дължина. Трябва да знаем общата мощност на продукта с n-та дължина.

Например, купихте 7-метрова лента с мощност 7,2 W / m. Обикновено се продава в касети от 5 метра. Общо трябва да имаме 2 броя на 5 метра, едното от които ще трябва да бъде съкратено.

Обръщаме вашето внимание на факта, че LED лентата може да бъде изрязана до необходимата дължина, но това трябва да се направи на специални места. Най-често производителят осигурява места за рязане след всеки 3 светодиода.

Правилно нарязване на парчета

Общата мощност на продукта ще бъде:

Общо = P * L = 7 * 7.2 = 50, 4 W.

За нормалното функциониране на захранването трябва да се осигури резерв на мощност (най-малко 20%). Общо: 50,4 * 1,2 = 60,5 вата. В магазина трябва да закупите захранване с капацитет не по-малък от изчисления.

Стъпка 2 - Изчислете броя на арматурата

Ако решите да използвате класически прожектори в апартамента, тогава е необходимо и да извършите селищни работи. За да направите това, трябва само да знаете силата на лампата, която винаги е посочена на опаковката.

Формулата за изчислението ще изглежда така:

Формула за изчисление

Къде: Руда - специфичната мощност на лампата (за жилищни помещения с LED осветление е приблизително 2,5 W на 1 квадратен метър);

S е площта на стаята;

Ks е коефициентът на търсене, в нашия случай 1.

Общо, ако решите да изчислите LED осветлението за банята, тогава имате нужда от 2,5 * 6 (приблизителна площ на банята) и 1, което ще доведе до 15 вата. На следващо място, трябва да определите броя на тела. Вече има всичко по ваш вкус: купете 3 до 5 вата или 1 до 15 вата.

Създаване на схеми

Това е всичко, просто. Броят на необходимите тела вече е изчислен. Сега трябва да изберете местоположението на тяхната инсталация. За да направите това, се препоръчва да използвате фотокопие на етажния план, който показва всички точни размери на помещенията, местоположението на инсталацията на прозорци и врати.

На вашето внимание пример за схема на осветление в апартамент:

Схема на свързване в студио апартамент

Относно, как да изчислим броя на прожекторите, разказахме в отделна статия. След създаването на схемата е необходимо да закупите всички елементи електрическо окабеляване и продължете с инсталацията.

Инсталация

Инсталирането на LED осветление в апартамент и къща не е трудно. Производителят е предоставил такъв дизайн на продукта, който ви позволява бързо и без усилие да инсталирате тела със собствените си ръце.

Монтаж на лента

Едната страна на LED лентата е самозалепваща се. Всичко, което е необходимо, е да създадете корниз под скритото осветление и да поставите лентата в нея, като я залепите върху подготвената повърхност.

Синя подсветка

Перваза за LED осветление може да бъде направен от гипсокартон, или може да се купи готов - полиуретан.

Трябва да се отбележи, че захранването вътре в стрехите е по-добре да не се поставя, защото той се нагрява и може да причини опасност.Ако LED лентата е къса и с малка мощност, PSU може да се постави вътре в кутията без колебание.

Диаграма за свързване на продукта

Препоръчваме ви също да гледате визуален видео урок за инсталирането:

Видео инструкции за електрическа инсталация

Осветителни тела

Прожекторите имат доста прост и удобен дизайн, който е представен от кръгъл корпус с разпукани крака.

прожектор

За да направите сами LED осветлението в апартамента, трябва да изрежете кръгла дупка в тавана на гипсокартона (или стената), да поставите окабеляването към него по скрит начин и да го свържете към лампата. Препоръчваме да използвате метода за свързване на проводници - терминални блокове WAGO, Те са евтини и сигурно закрепват дори проводници от различни напречни сечения и основни материали.

След като свържете проводниците помежду си, можете да инсталирате продукта на седалката. За да направите това, лапите се притискат на ръка и тялото е спретнато поставено в така наречения строб. В крайна сметка трябва да внедрите връзка за превключване на светлините, Правете това само когато захранването е изключено!

Видео: инсталиране на прожектор

Примери за снимки

Представяме на вашето внимание снимка на идеята за LED осветление на къща и апартамент:

Надяваме се, че тези примери са ви вдъхновили да направите свое собствено LED осветление във вашия апартамент.

Подобни материали:

Видео инструкции за електрическа инсталация

Видео: инсталиране на прожектор

(8 гласа)
Зареждане...

Добави коментар