Двужилни контролни вериги на полилей

При свързване на която и да е лампа за нейната работа са необходими поне два проводника - обща нула и фаза. Ако лампата включва няколко лампи, има желание включването на лампите отделно в една или в групи. В общия случай се използват двойни превключватели или няколко единични превключватели за това, по един за всяка група. За да направите това, допълнително се полага окабеляване на фаза от всеки от превключвателите към лампата. Обаче понякога възниква ситуация, когато в стаята имаше лампа с една лампа или полилеят е включен изцяло и сега искате да контролирате групи от източници на светлина в нов полилей, докато довършителните работи са завършени и няма желание да стените стените за полагане на отделна фаза. В този случай полагането на допълнителни проводници няма да работи. Тогава има два варианта за решаване на проблема. Първата е да използвате „интелигентен“ полилей, който се управлява от дистанционното управление, след това не е необходимо да сменяте окабеляването, тъй като всички превключвания се извършват в устройството за управление на полилея. Вторият вариант е да се използва схема, в която полилеят се управлява чрез два проводника. За втория метод просто ще разкажем по-нататък.

Използваме диоди

Първата идея е да се използва диодна верига. Долната линия е, че няколко инсталирани паралелни превключватели включват лампи през диоди, диоди също са инсталирани пред крушките. Тъй като диодът преминава само една полувълна от синусоидалното напрежение на домакинската електрическа мрежа (в този случай), лампата ще се включи тази, пред която диодът е включен в съответната посока.

Диодна верига

Недостатъкът на тази схема е, че само половината от захранващото напрежение се подава към всяка осветителна група. Лампите с нажежаема жичка в това включване ще работят, но луминесцентни или светодиодни, ако се включат, тогава такава мощност ще доведе до преждевременната им повреда. Лампите с нажежаема жичка ще мигат с честотата на захранването, това е 50 Hz, това води до повишена умора на хората в стаята, както и до главоболие и общи неразположения. Такава светлина не може да се използва в жилищни помещения.

Друга схема "диод" за управление на полилей в два проводника е да включите всички светлини, но при различна мощност това се осъществява с помощта на диод. Когато включите 1-ви клавиш на превключвателя, първата полувълна е включена, а втората - пълното напрежение. Може да се използва за захранване на лампи с нажежаема жичка или димни светодиодни крушки, В същото време са необходими кондензатори, така че когато натиснете един от клавишите, се включват само първите три източника на светлина, тъй като капацитетът не преминава на постоянен ток (една полувълна също е постоянен ток, но пулсиращ). Необходим е капацитет от порядъка на 1 μF и напрежение над 300 V. Домашни диоди KD202 (w, c, m, r), KD203, KD206, чужди 1n4007 (могат да бъдат отстранени от изгоряла флуоресцентна лампа или зарядно устройство).

Схемата е следната:
Двупроводно управление на лампатаПрепоръчваме ви също да гледате видео, което подробно описва как да управлявате полилей в два проводника, като добавите кондензатор към веригата:

Термистор и реле верига

Третата управляваща верига на лампата на два проводника на термистор и реле. Когато превключвателят е включен, напрежението се прилага към веригата и лампите HL4-HL6 светват. HL1-HL3 се захранват чрез нормално затворени релейни контакти (K1 е неговата намотка), когато се прилага мощност, те се отварят. Успоредно с бобината са свързани: задвижващият резистор R1 и термисторът R2. Потокът на тока през R2 причинява нагряване. С повишаване на температурата, нейната устойчивост намалява (NTC или отрицателен температурен коефициент).

Управляваща верига на термистор и реле

Релето има определена характерна хистерезиса, което означава, че превключващият ток е по-голям от задържащия ток. Това означава, че с намалено съпротивление R2, токът ще продължи да протича през него, но бобината остава достатъчно заредена, за да поддържа релето. За да включите всички лампи, трябва бързо да изключите превключвателя, тогава резисторът няма да има време да се охлади и токът ще премине през него, токът през бобината няма да е достатъчен за отваряне на контактите. За да включите отново половината крушки, трябва да изключите светлината, да изчакате половин минута, така че термисторът да се охлади и да се възстанови съпротивлението му, и да го включите отново.

подробности:

 • Релета с устойчивост на намотка около 300 ома, U изход 7V, U освобождаване - 3V.
 • R2 - три CT3-17 термистора, свързани паралелно.
 • R1 - MLT-0,25, в обхвата на десетки ома, за да изберете така, че релето да работи и да не работи, в зависимост от избрания режим, който е описан по-горе.
 • Диоден мост - всеки, проектиран за мрежово напрежение, например KTs407A.
 • C1 - 50 mKf при 16 V.

Използваме брояча

Друга схема е изградена на логически порти. Същността на идеята е, че давате импулси и логически единици се появяват последователно на нейния изход. Те се използват за включване на полупроводникови превключватели, като транзистори.

Противопоказателна верига

Превключването на групи лампи се случва, когато превключвателят се превключва бързо (включване / изключване), така че тактовите импулси пристигат на входа на брояча C и на изхода се появяват логически единици. Алгоритъм на работа:

 1. EL1 & EL
 2. EL1 & EL3 & EL
 3. EL1 & EL2 & EL3 & EL

Броячът се нулира, когато се въведе сигнал за вход R. За да направите това, изключете SA1 за 15 секунди.

 • Преброяването на импулси образува DD3.
 • Първото включване, на изхода DD3 се формира логическа нула, се запазва от С2.
 • Краткото превключване освобождава кондензатора и логическата единица се появява на изхода на DD3. Елементът DD2.1 се включва на нарастващия ръб на вброяващия вход. И така с всяко отваряне на късо съединение SA2.

Най-лесният вариант

Вече споменахме полилеи за дистанционно управление. Цената им към момента на писане на статията започва от 1500. Те имат предимство за тези, които не искат да сглобяват сложни схеми - трябва само да свържете захранването към полилея. Други параметри се задават с помощта на дистанционното управление.

Гамата от такива устройства е доста широка и ви позволява да реализирате всякакви дизайнерски идеи във вашия апартамент, включително музикални модели и модели, контролирани от смартфон.

Преглед на такъв полилей е предоставен във видеото:

Сега знаете как да организирате управлението на полилея в два проводника, ако няма начин да положите допълнително окабеляване от превключвателя. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна за вас и сте успели да изберете за себе си най-подходящия начин за решаване на проблема!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар