Как да направите резервно осветление в къщата?

Съвременният човек е зависим от енергийните технологии за комфорт, така че липсата на електричество се възприема като края на света, защото домакинските уреди не работят, тъмно е, лампите не горят. В тази статия ще ви разкажем как да направите аварийно осветление в къщата със собствените си ръце, предоставяйки няколко прости идеи, диаграми за инсталиране и видео примери за готови решения.

Лампи на батерии

Сега електронните компоненти направиха пробив в развитието и миниатюризацията. Икономичните светодиодни диоди могат да станат основният източник на осветление. Батериите станаха достъпни и сложни устройства се вписват в шасито на един чип. Сега индустрията произвежда аварийни самостоятелни осветителни тела с компактни размери, инсталирани постоянно или с възможност за мобилно движение.

Лампа върху снимката на батерията

Схемата на работа на устройствата е доста проста. В нормално състояние, когато има напрежение на входа, електронната верига зарежда батерията и следи нейното състояние. В момента на прекъсване на захранването, лампата се стартира от акумулатора и се включва аварийно осветление.

Можете да направите отделен самостоятелен източник на светлина от кошчето. Преди това за осветителни тела са използвани флуоресцентни лампи, но такива схеми са сравнително сложни за независимо повторение, поради наличието на преобразувател за високо напрежение. С появата на светодиодите стана много по-лесно, тъй като може да се захранва и от източник от 3 волта. В Интернет има много радиоелектронни вериги, събрани от радиолюбители или копирани от серийни, готови образци. Нека анализираме най-простата схема за резервно осветление на жилищна сграда:

Домашен автономен източник на светлина

Източникът на 12 волта може да бъде всеки мрежов адаптер, проектиран за това напрежение. Диоди VD1 и VD2 блокират разрядния ток през компонентите на устройството. Резистор R1 ограничава тока на зареждане на батерията. Превключвателят на захранването при наличие на напрежение 12 волта се затваря от положителен потенциал в основата на транзистора. Превключвателят S1 е принуден да отвори ключа. Премахване на положителните отклонения от основата с резистор R2, отваряне на транзистора и свързване на батерията към източника на светлина. Тази схема може да се повтори независимо, изборът на елементи не е критичен и може да се пренастрои на различно напрежение. Има къде да се скитам.

Втората схема за аварийно осветление на къщата е по-сложна, тя съдържа верига за управление на заряда, батерии:

Проект за архивиране на светлина

Интегрираният стабилизатор LM 317 осигурява постоянно напрежение към веригата, транзисторът T1 е в контура за обратна връзка, контролира количеството заряд на батерията и регулира стабилизатора чрез добавяне или намаляване на напрежението. На клавиша T2 се организира верига за стартиране на аварийно осветление. Ако има положително напрежение в основата, светодиодите не работят.

В описаните устройства има едно предупреждение, те наблюдават само наличието на напрежение на входа.Ако през дневните часове има прекъсване в доставката на електроенергия, аварийните светлини честно отразяват предназначението си. Т.е. Те ще работят до изчерпване на батерията или захранване. Ето защо е по-добре да направите резервно осветление според следната схема:

Идея с фото реле

В това изпълнение има фотореле, което няма да ви позволи да включите аварийно осветление в къщата през дневните часове. На транзистора Т1 е организиран блок за осветяване с фоторезистор LDR1. Както можете да видите, те не са сложни, елементите са достъпни и общи.

UPS

Като решение "до ключ" можете да използвате компютърно непрекъсваемо захранване UPS. Полагането на групата за аварийно осветление в този случай трябва да се извърши чрез отделен кабел от силовата група, но за да се доставят осветителните тела в транзит през UPS.В това устройство можете да използвате конвенционални и флуоресцентни компактни лампи с 220 волта.

Между другото, около как да изберем непрекъсваемо захранване, разказахме в съответната статия. Вижте съветите, ако искате да направите аварийно осветление в дома си с помощта на UPS.

Преглед на тази идея е даден във видеото:

Непрекъсваемо приложение

Друга интересна идея е изобразена на диаграмата:

Използване на реле

Тази схема има зарядно устройство, реле за ниско напрежение, диод и преобразувател 12/220. Не можете да го поставите, а вместо това да използвате 12-волтови LED модули.

В нормално състояние, когато напрежението се подава към зарядното устройство, релето, свързано към клемите, се прибира и модулите не са свързани към акумулатора. Когато захранването към зарядното устройство престане да доставя напрежение, релето затваря друга група контакти, включително светлинни модули. Диодът във веригата блокира разреждането на акумулатора през релейната бобина. Този проект не можете да си представите по-лесно, следователно той ще бъде в силата на човек, който е далеч от нюансите на електрониката.

LED лампи с батерия

На просторите на онлайн магазините има лампи, които приличат на обикновени светодиоди, но те имат батерия, която ви позволява да работите известно време при липса на електричество. Това устройство има стандартна основа E27 и се побира в повечето осветителни тела по размер.

LED батерия

С помощта на превключвателя можете да изберете режима на работа на лампата като кумулативен - авариен или нормален режим. Използвайки LED крушки на батерии, можете да направите резервно осветление в апартамент или жилищна сграда без никакви усилия. Недостатъкът на акумулаторните LED лампи при висока цена е около 500, като се има предвид обаче, че за всички стаи разходите ще бъдат около 3 хиляди, можем да кажем, че не е толкова скъпо.

И накрая, препоръчваме ви да разгледате друга идея за организиране на резервно осветление в частна къща или гараж на базата на соларни панели:

Пример за използване на слънчеви панели

за как да свържете соларни панели, направени сами, говорихме и в отделна статия!

Правила и изисквания

По отношение на аварийното осветление в помещенията има няколко правила за PUE и други също толкова важни регулаторни документи. Така че, ако решите да направите резервни източници на светлина в частна къща или в селска къща, помислете за следните изисквания:

 1. Във всяка стая трябва да има най-малко две аварийни светлини, в случай, че едната изпадне в неработещо състояние.
 2. Осветителните тела трябва да са разположени на разстояние, за да се гарантира минимум излагане на светлина в 1 Lx, в центъра на коридора, по пътя за бягство.
 3. Аварийното осветление не трябва да е на повече от два метра от важни точки на обекта (пътеки, врати, завои, стълби, контролни табла).
 4. Трябва да се монтира лампа на всяка врата, за да излезе от стаята, както и на площадката, в коридора, килера и дори тоалетната. За домашните условия обаче това правило не е толкова важно, тук можете да се ръководите само от вашите предпочитания.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите аварийно осветление в къщата със собствените си ръце.Надяваме се, че сте се насладили на нашите идеи!

Препоръчваме ви също да прочетете:

Непрекъсваемо приложение

Пример за използване на слънчеви панели

(1 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Сергей

  Много съжалявам, но има грешка в първата схема. Диодният мост има диоден символ с главата надолу.
  С уважение, Сергей, електронен инженер, на 43 години.

  отговор
 • Владимир

  Добър ден Възникна следният въпрос: Възможно ли е да се използват LED лампи, захранвани от излишен източник на енергия, например RIP-12 isp.06 (RIP-12-6 / 80M3-R), произведени от NPO Bolid?

  отговор
  • Алекс

   > Добър ден. Възникна следният въпрос: Възможно ли е да използвате LED лампи, захранвани от излишен източник на енергия, например RIP-12 isp.06 (RIP-12-6 / 80M3-R), произведени от NPO Bolid?

   Защо не? Токът на натоварване на този PSU е 6A. Контактор с NC контактна намотка в 220V мрежата, NC контакти на контактора в веригата на лампата на изхода на този PSU. Ако няма напрежение на намотката на контактора NC, контактът се затваря, светлината се включва. Батериите не са защитени от защитата от разряд, когато се появи мрежовото напрежение, контакторът изключва лампите, а PSU зарежда батериите.

   Само този PSU може да бъде излишен, в средностатистически апартамент е възможно да се поддържа в рамките на 10-15 вата лампи, аварийното осветление не изисква дублиране на основното, само за да може да се движи, особено в помещения без естествена светлина, а щитът е осветен.

   отговор

Добавете коментар