Кое е по-добре: LED лампи или енергоспестяващи?

Благодарение на технологичния напредък в областта на електричеството и електрониката, съвременната гама от осветителни продукти е много широка. Изключително трудно е потребител, който все още не се е докоснал до тази тема, да подреди огромен избор от различни решения. За да се икономия на енергия два стълба са флуоресцентни и LED енергоспестяващи лампи. Тази статия има за цел да сравни техните характеристики и да предостави адекватна представа за предимствата и недостатъците, което ще помогне на купувача да разбере кои е по-добре да избере. След това ще предоставим сравнение на LED и енергоспестяващи лампи.

Консумирана мощност

Консумацията на електрическа енергия за луминесцентни лампи е около 20 процента от стандартните и познати лампи с нажежаема жичка. LED е още по-икономичен - относителните електрически крушки на Илич използват около 10 процента от енергията си. По този начин консумацията на енергия на източник на светлина, базирана на полупроводници и светодиоди, винаги ще бъде 2 пъти по-малка при една и съща яркост.

Консумирана мощност на осветление

Светлинен поток

Цветът на спектъра за енергоспестяваща електрическа крушка с газов разряд е малко по-малко качествен в сравнение с LED аналога му. Флуоресцентните лампи не предават правилно светлинния спектър по отношение на някои нюанси. В сравнение с газовия разряд, LED версията е по-стабилна в това отношение.

Сравнение на светлинния изход

Таблицата по-долу обобщава характеристиките на разглежданите източници на светлина:

Лек поток от крушки

Работна температура

Газоразрядна флуоресцентна лампа с непрекъсната работа има отчитане на температурата около 50-60 градуса по Целзий. Тя не е в състояние да изгори кожата и още повече да предизвика пожар, но все пак това е доста солиден показател. Но трябва да се има предвид, че при неизправност на електрониката, температурният индикатор може да се увеличи 3-4 пъти. Този риск е малко вероятно, но съществува. LED лампите са напълно безопасни по отношение на високите температури поради полупроводниковата им технология, базирана на LED кристали. Във всеки случай, сравнение както на тези, така и на други източници на светлина показва, че е допустимо използването им с всякакъв вид държачи за лампи за полилеи, бра и други лампи, тъй като те не надвишават максимално допустимото отопление при правилна работа.

Фактор на околната среда и вреда за здравето

Флуоресцентните лампи, които са разположени на рафтовете на магазините, съдържат около 5 милиграма живак в крушката. Живакът е метал, с оглед на вредните му свойства, които вредят на човешкото тяло, той се причислява към първия (най-висок) клас на опасност. Изхвърлете домакините заедно с останалия боклук е забранен, следователно осъзнатият потребител трябва да откара повредената лампа до специално обозначените пунктове за приемане.

Използване на снимката на домакините

Трябва да се отбележи също така UV и инфрачервено лъчение, излъчвано от луминесцентна крушка, което може да причини някои заболявания. Горните недостатъци не се отнасят за светодиодите, използването им е напълно безопасно.

Индикатор за трептене

Енергоспестяващите луминесцентни лампи трептят с честота 50 пъти в секунда. Невъоръжено око не е в състояние да забележи това явление, но има хора, за които този ефект може да предизвика изостряне на нервността или появата на меланхолично състояние. Луминесцентните източници на светлина, оборудвани с висококачествени електронни баласти, са лишени от този ефект. LED лампите в този случай също се сравняват благоприятно с тези на газоразрядни аналози поради липсата на подобен проблем.

Коефициент на изпълнение

В този случай той говори за това колко енергоспестяваща лампа издава светлинна енергия спрямо потреблението на електроенергия. За домакините тази цифра е около 30 процента, докато светодиодите отново са на надморска височина около 80 процента.

Срок на експлоатация

Флуоресцентните лампи средно служат 5 пъти по-малко от светодиодите. По правило в кутията с продукта се намира таблица със съответните данни. Според производителите животът на LED лампа може да достигне до 50 хиляди часа, докато енергоспестяващите крушки издържат не повече от 10 хиляди часа. Сравнението по отношение на експлоатационния живот е очевидно - LED продуктите се възползват значително по този показател.

Живот на крушката

Сравнение на други фактори

Флуоресцентната енергоспестяваща лампа се включва за 1 секунда, което е свързано с работата на нейната електронна верига. При ниски температури, поради спад на налягането на газа вътре в крушката, яркостта намалява значително. Това се дължи на факта, че живакът губи своята летливост и е принуден да се нагрява за по-дълъг период от време. Високата влажност също влияе негативно върху работата на луминесцентната крушка. Причинява наличието на филм, образуван на повърхността на колбата, което представлява неудобство за стабилната й работа и бързото нагряване. Светодиодите започват да работят моментално и имат впечатляващ температурен диапазон за стабилна работа.

Друг важен критерий за сравнение е гаранционният срок. За светодиодите е средно 3 години, когато за енергийно ефективни светлинни източници е 1-2.

Ценови диапазон

Ако сравнявате LED и флуоресцентни лампи на цена, тогава определено има теглене. Към днешна дата и двете версии струват от 200 на бройка, ако говорим за повече или по-малко висококачествени производители. Преди няколко години енергоспестяващите лампи все още можеха да победят LED продуктите заради по-ниската им цена, но сега (2017 г.) цената на светодиодите намаля значително, поради голямата конкуренция и появата на бюджетни китайски производители на пазара.

Сравнение на ефективността на светлинните източници

заключение

Воден от горната информация при сравняване на енергоспестяващи и LED лампи за дома, офиса или всякакви други помещения, моделът, който работи на принципите на LED технологията, тоест LED, ще бъде решаващо най-доброто решение. В подкрепа на това прикачваме няколко полезни видеоклипа по темата:

Така че ние предоставихме сравнение на LED лампи и енергоспестяващи. Надяваме се, че предоставените таблици и аргументи са ви помогнали да обясните какво е по-добре да изберете за вашия дом, апартамент или офис!

Полезно по темата:

(7 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Юджийн

  Да, глупости, а не статия. Луминисценция най-полезна за дома.Те блестят по-ярко със същата сила като диодните.
  Каква вреда нанасят в къщата? Няма вреда. Рециклирането вече не е ваша задача. Срокът на експлоатация на диодите е много висок и се дава за диоди, а все още има куп радиоелементи! Ето ти. Сравнете 36 вата флуоресцентна пръчка с 36 вата светодиодни пръчки. Просто отидете в магазина!

  отговор
  • дамаска

   Купете нормални крушки! След това забележете разликата !!!

   отговор
 • Алексей

  Закупен 24.03.2019г. в Магадан, 13W 2700K LED крушка за 580 (работна цена, без коментар). Усещането, че бях измамен да кажа най-малко.

  отговор
 • Кирил

  Купих LED лампа преди 3 години някъде около 400-500, сега струва 250, преживях спад на напрежението и внезапно изключване, струва си парите и освен това може да бъде поправен, което е голямо предимство в сравнение с другите лампи.

  отговор
 • Kolobud

  Статията е ясна реклама на светодиоди. Лампите изгарят за 3 месеца. Работете по-дълго само на улицата или в студено помещение. CFL също не могат да понасят гаранцията, но те продължават по-дълго. Но гори по-ярка и приятна светлина. Редица дупки в основата значително увеличават живота на CFL. LED не реагира на това по никакъв начин, той все още изгаря. И CFL и LED се ремонтират. Аз съм за луминисценцията.

  отговор

Добавете коментар